• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 20.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  4 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 20.3°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, έχει θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα χρονικά όρια εργασίας. Η συζήτηση γύρω από το 8ωρο, τις υπερωρίες, την εργασία τις Κυριακές, τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, τις άδειες κλπ. δεν μπορεί να γίνει, χωρίς το ζήτημα των ωρών απασχόλησης να αποτελέσει ζήτημα ευρύτερου προβληματισμού.

Είναι γνωστό ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι μια νέα κατάσταση. Από τη «Λευκή Βίβλο» και τη «flexicurity» (ευελιξία + ασφάλεια), μέχρι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (Οδηγία 93/104/ΕΚ που τροποποιήθηκε με την 2000/34/ΕΚ και μεταγενέστερα με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ) και τη μείωση του κόστους των υπερωριών (έκθεση Πισσαρίδη), όλες οι παρεμβάσεις είχαν και έχουν ως κοινό παρονομαστή την παραδοχή ότι η ευελιξία στο ωράριο εργασίας και η προσαρμογή που συνεπάγεται στις αντίστοιχες αποδοχές βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όμως, πάει ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας την απόλυτη ευελιξία στα χρονικά όρια απασχόλησης, με τις εξής ρυθμίσεις:

1. Με την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με την οποία, ο εργαζόμενος θα απασχολείται δύο ώρες επιπλέον του κανονικού ωραρίου του, δίχως πρόσθετη αμοιβή, με την υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο για λιγότερες ώρες σε άλλη περίοδο του χρόνου.

2. Με την αύξηση του «πλαφόν» των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες, όπως και με τη δυνατότητα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με απόφασή του, να αυξάνει το σχετικό πλαφόν (δίχως να προβλέπεται μάλιστα ανώτατο όριο), χορηγώντας προσαύξηση μόνο 60%.

3. Με τη δυνατότητα να επιτρέπεται σε εργαζόμενο μερικής απασχόλησης να παρέχει, με τη συμφωνία του, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη, με προσαύξηση 12% και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το συμφωνημένο ωράριο του εργαζομένου (μέχρι σήμερα στη μερική απασχόληση απαγορεύεται το «σπαστό» ωράριο).

4. Με τη θεσμοθέτηση της «άδειας άνευ αποδοχών» για εργαζομένους πλήρους ή μερικής απασχόλησης, κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη. Το καινούργιο στη διάταξη αυτή είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για άδεια άνευ αποδοχών, έπειτα από αίτημα και του εργοδότη και όχι μόνο με αίτημα του εργαζομένου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα (υποψία «αναγκαστικής άδειας»).

5. Με την απελευθέρωση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και τις Κυριακές.

6. Με τη δυνατότητα που παρέχεται στον εργοδότη να χορηγεί την άδεια αναψυχής όχι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κατ’ έτος, αλλά μέχρι και την 31η Μαρτίου κάθε επόμενου έτους.

7. Με τον περιορισμό των ειδικών αδειών στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ολες οι ανωτέρω παρεμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από τις ρυθμίσεις για τις πατρικές γονικές άδειες (άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία κ.λπ.) που, αν και είναι σε καλή κατεύθυνση, αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων. Αντίθετα, οι παρεμβάσεις στις υπερωρίες και στη μερική απασχόληση αφορούν εκατομμύρια εργαζόμενους, που θα δουν την καθημερινότητά τους και το εισόδημά τους να αλλάζουν δραματικά.

Παραδόξως, την ώρα που αποδεικνύεται ότι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), την ώρα που διεθνώς γίνεται συζήτηση για τη μείωση των ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση αποδοχών ως αναπτυξιακό μέτρο, την ώρα που διεθνή ινστιτούτα συνδέουν άμεσα την αύξηση των ωρών απασχόλησης με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, η κυβέρνηση μεθοδεύει την αύξηση των υπερωριών και την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, βάζοντας τον εργαζόμενο, 24 ώρες το 24ωρο, σε συνεχή ετοιμότητα.

Αυτή η ιδεοληψία είναι «βαρέλι δίχως πάτο» και, εκτός από τις επιπτώσεις στη βιολογική και κοινωνική υπόσταση των εργαζομένων, ωθεί και τις επιχειρήσεις σε ένα αντιαναπτυξιακό «ράλι εξόντωσης» των ανθρώπων, που εργάζονται σε αυτές.

* Δικηγόρος-εργατολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
Βάλθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να μας πείσει πως ζούμε ακόμα στον προηγούμενο αιώνα και είναι καλό -για την ανάπτυξη, προφανώς- να επιστρέψουμε στις εργασιακές συνθήκες της μεσαιωνικής...
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνημονιακά μέτρα στη μετα-μνημονιακή εποχή
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ακόμη μικρότερου εργασιακού κόστους, υιοθετώντας την άρρητη παραδοχή ότι ο ορίζοντας ανταγωνισμού μέσα στον οποίο κινούμαστε περιλαμβάνει χώρες χαμηλού...
Μνημονιακά μέτρα στη μετα-μνημονιακή εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
Ο Κοινωνικός Πυλώνας, εξαιτίας του ρόλου που μπορεί να παίξει στην επαναφορά των προστατευτικών εργασιακών ρυθμίσεων, θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα πεδία συγκρούσεων στην Ευρώπη από εδώ και πέρα
Η υπεράσπιση της εργασίας ως μοχλός πίεσης για την Ευρώπη των λαών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
Ενας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης της συμβολής της οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αφορά τη διάκριση μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της απόσπασης αξίας.
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886) Β΄
Την Πρωτομαγιά του 1886, η εργατική τάξη του Σικάγου έδωσε την πρώτη ιστορική ταξική μάχη της για το 8ωρο.
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886) Β΄
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους
Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, κάνει πλέον τη διάχυτη βία και ανομία νόμο του κράτους.
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας