• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.9°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.8°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 23.1°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.5°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  26%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε θολά νερά βουλιάζουν το ΚΕΘΕΑ

 • A-
 • A+
Η διοίκηση επιχείρησε να αλλάξει ριζικά, αναιτιολόγητα, χωρίς διάλογο και συναίνεση έναν οργανισμό που λειτουργούσε.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προσχέδιο νόμου ή κείμενο εργασίας; Τελικά αυτό το περίφημο σχέδιο αναμόρφωσης του ΚΕΘΕΑ πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ποια μπορεί να είναι η τύχη του; Η αλήθεια είναι ότι αν παρακολουθήσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του οργανισμού για το θέμα δεν θα βγει σοφότερος. Είτε με την αρθρογραφία τους είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιμένουν να θολώνουν τα νερά, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες πως δεν έχουν καταλάβει καλά, πως δεν είναι αυτό που νομίζουν.

Τα καθαρά γεγονότα

Το Διοικητικό Συμβούλιο, από την τοποθέτησή του τον Νοέμβριο του 2019 είχε, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, τρεις (3) μήνες για να καταθέσει τον κανονισμό λειτουργίας του. Επειτα από δεκαέξι (16) ολόκληρους μήνες εργώδους προσπάθειας, παρουσίασε στους εργαζόμενους την «εκπόνηση Σχεδίου Κανονιστικής Πράξης με τίτλο “Οργανισμός του ΚΕ.Θ.Ε.Α”»1 στην οποία κατέληξε και ζήτησε τη γνώμη τους εντός δέκα (10) ημερών. Ο τίτλος του εγγράφου των εκατό δυο (102) σελίδων και ενενήντα (90) άρθρων που μας κατατέθηκε είναι «Προσχέδιο Νόμου». Για του λόγου το αληθές αντιγράφεται το ακροτελεύτιο άρθρο 90 Ισχύς του Κανονισμού «Η ισχύς του Κανονισμού αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: το προσχέδιο απορρίφθηκε συντριπτικά και καθολικά από τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ, ακολούθησε ένα κύμα δημοσιότητας και κοινωνικής και θεσμικής συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων, υπήρξε συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας κ. Ράπτη κατά την οποία δηλώθηκε πως κακώς το σχέδιο της διοίκησης ονομάστηκε προσχέδιο νόμου, καθώς πρόκειται για εσωτερικό κείμενο, και ζητήθηκαν, επισήμως και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, οι προτάσεις των εργαζομένων για το ΚΕΘΕΑ, ανεξάρτητα από το κείμενο της διοίκησης.

Περίτεχνες ενέργειες αποπροσανατολισμού

Μπροστά στην παραπάνω πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Λιάπης αναλαμβάνει μόνος του, χωρίς καμία συμπαράσταση, μέσα από μια σειρά άρθρων, να αντιστρέψει επικοινωνιακά την ξεροκέφαλη πραγματικότητα. Οταν όμως η πραγματικότητα συντίθεται από λιτά και ξεκάθαρα γεγονότα, ο αποπροσανατολισμός των πολιτών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος και απαιτεί πραγματικά περίπλοκους συλλογισμούς με κίνδυνο να μην μπερδεύονται τελικά οι αναγνώστες αλλά οι ίδιοι οι συλλογισμοί.

Τι ισχυρίζεται ο κ. Λιάπης σε ένα ακόμα πρόσφατο άρθρο του με μάλλον προσβλητικό τίτλο2; Πως το τιτλοφορούμενο προσχέδιο νόμου, που θα ίσχυε με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν ήταν ποτέ προσχέδιο νόμου αλλά εσωτερικό κείμενο του οργανισμού! Αρα οι εργαζόμενοι δεν κέρδισαν τίποτα, μιας και το μόνο που υπήρχε ήταν η «σκόπιμη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να αποδώσουν χαρακτήρες σχεδίου νόμου (και μάλιστα αποσυρθέντος...) σε ένα εσωτερικό κείμενο».

Πως «ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε, μάλιστα, παράλληλα, ανάμεσα στη φυσική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στον Σύλλογο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο αυτό και όχι από μηδενική βάση, μόνον ως ένα ακόμη βήμα ενδυνάμωσης των δημοκρατικών διαδικασιών εντός του ΚΕΘΕΑ μπορεί να χαρακτηριστεί και όχι ως κυβερνητική νομοθετική αναδίπλωση».

Ο ισχυρισμός εδώ είναι ο εξής: ο «δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ εργαζομένων και υπουργείου, ο οποίος άνοιξε ακριβώς επειδή η διοίκηση και ο ίδιος αρνήθηκαν τον διάλογο που, ορθώς, αναγκάζεται να διεξάγει το υπουργείο, αποτελεί ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών εντός του ΚΕΘΕΑ και, προφανώς, επιτυχία της διοίκησης, η οποία κατέθεσε ένα προσχέδιο νόμου που κανένας δεν της ζήτησε και το υποβάθμισε σε εσωτερικό κείμενο όταν όλοι αντέδρασαν (παρασυρόμενοι από τους γνωστούς κύκλους)!

Διατυπώνεται παράλληλα το παράδοξο επιχείρημα πως η πρόσκληση του υπουργείου προς τους εργαζόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους πραγματοποιείται στη βάση ενός κειμένου για το οποίο δηλώνει πως δεν υφίσταται ως προσχέδιο νόμου αλλά ως κείμενο υπό επεξεργασία που δεν έχει ακόμη την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου προΐσταται. Με άλλα λόγια, το κείμενο δεν υπάρχει επισήμως, διάφοροι υποκινούμενοι κύκλοι υποδαυλίζουν την ένταση στην κοινωνία, αλλά το ανύπαρκτο αυτό προσχέδιο καθορίζει το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ υπουργείου και εργαζομένων!

Η κατάσταση των πραγμάτων

Συνήθως η απλούστερη εξήγηση των γεγονότων είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος να προσεγγίσουμε την αλήθεια. Η διοίκηση επιχείρησε να αλλάξει ριζικά, αναιτιολόγητα, χωρίς διάλογο και συναίνεση έναν οργανισμό που λειτουργούσε.

Εν μέσω πανδημίας και εκτόξευσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τον πληθυσμό, μπλόκαρε τη λειτουργία του οργανισμού επί δεκαέξι μήνες, δημιουργώντας ευλόγως ερωτήματα για το εάν το ΚΕΘΕΑ αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια επιδημία εξάρτησης μέσα στην πανδημία.

Λόγω της κατακραυγής που ξέσπασε με την κατάθεση του προσχεδίου - εσωτερικού κειμένου και για να δικαιολογηθεί, κατηγορεί τους εργαζόμενους ως υποκινούμενους και χαρακτηρίζει τους πολίτες παραπλανημένους (από τους υποκινούμενους).

Προβάλλει δηλαδή τον ισχυρισμό πως όλοι έχουν άδικο πλην εαυτής. Μα όλοι! Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.


1. Επιστολή με ΑΠ 349/31.3.2021 της αντιπροέδρου και προέδρου της Επιτροπής προς τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ 2. Χ. Λιάπης, «Απεξάρτηση από την ανικανότητα και αποτοξίνωση από την απροθυμία», «Ελεύθερος Τύπος», 15/5/2021

*Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ,...
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σηματοδοτεί η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Θ. Πλεύρη
Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συνονθύλευμα πολιτικών ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης κοπής – «και τα δυο εις σάρκαν μιαν».
Τι σηματοδοτεί η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον Θ. Πλεύρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις κανένας νόμος δεν ευνοεί γυναικοκτόνους και κακοποιητές
Θα λέγαμε, ότι κομίζει γλαύκες όποιος επισημαίνει ότι, σε μια δημοκρατική χώρα, οι νόμοι δεν λειτουργούν στο κενό, αλλά στο πλαίσιο έννομης τάξης, που εγγυάται τη ζωή και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται στο...
Με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις κανένας νόμος δεν ευνοεί γυναικοκτόνους και κακοποιητές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και θεμελιώδη δικαιώματα
Το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, για το οποίο εμφανίζεται θιασώτης προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει να κάνει με τον έσχατο πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του...
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και θεμελιώδη δικαιώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός
Ο νέος αντεργατικός νόμος θα ενθαρρύνει και θα πολλαπλασιάσει τις μεταναστευτικές εκροές, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τους νέους και τις νέες απ’ την προοπτική της συμβίωσης, της οικογένειας και της...
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας