• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 22.2°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.4°C / 22.2°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.2°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  45%
Σε τι χρησιμεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε τι χρησιμεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 9 Μαΐου έγινε στο Στρασβούργο η πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων, κάτι για το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να τους ψέξει κανείς. Ακόμα και παραβλέποντας το θλιβερό θέαμα των ευρωπαϊκών θεσμών να μην μπορούν να συμφωνήσουν επί μήνες για το ποιος θα προεδρεύσει της Διάσκεψης ή ότι ακόμα και η εναρκτήρια εκδήλωση λίγο έλειψε να ματαιωθεί λόγω διαφωνιών της τελευταίας στιγμής για το πώς αυτή θα καταλήξει στις συστάσεις της, το θεμελιώδες ερώτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στις μέρες μας είναι και το μόνο με το οποίο δεν πρόκειται να ασχοληθεί: ποια, ακριβώς, είναι η χρησιμότητα της Ε.Ε. το 2021 - ή θα είναι το 2031;

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υποστηρίζεται εδώ ότι η Ε.Ε. και, ευρύτερα, η ευρωπαϊκή συνεργασία δεν έχουν καμία χρησιμότητα και ότι το καλύτερο θα ήταν να εγκαταλειφθούν στην πορεία παρακμής και απαξίωσης που έχουν χαράξει οι ανεπαρκέστατες ευρωπαϊκές ηγεσίες. Το ζητούμενο είναι να διερευνηθεί η προστιθέμενη αξία που δύνανται να συνεισφέρουν οι θεσμοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα ευρωπαϊκά κράτη και τους ευρωπαϊκούς λαούς και πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά. Διότι δύο πράγματα πρέπει να είναι πλέον προφανή σε όλους: πρώτον, τα διεθνή δεδομένα, οι προκλήσεις και το παγκόσμιο περιβάλλον του 21ου αιώνα δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα του 20ού και, δεύτερον, ότι η Ε.Ε. δεν είναι απλά ανίκανη να ανταποκριθεί, αλλά είναι μέρος του προβλήματος.

H επίκληση της διασφάλισης της ειρήνης μεταξύ των μελών της Ε.Ε. δεν είναι αρκετή - αν ήταν ποτέ. Κατ’ αρχάς, ένας πόλεμος μεταξύ Νορβηγίας και Γερμανίας, λόγου χάρη, είναι εξίσου αδιανόητος, μολονότι η πρώτη δεν είναι κράτος-μέλος. Επειτα, δεν είναι αυταπόδεικτο αξίωμα, αλλά ζητούμενο της ιστορικής μελέτης εάν η ειρηνική περίοδος που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν προϊόν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή της ψυχροπολεμικής ισορροπίας δυνάμεων και της αμερικανικής ηγεμονίας στη -σκιά του προηγούμενου εαυτού της- Δυτική Ευρώπη. Ακόμα λιγότερο πειστική είναι η ρητορική περί ενός ευρωπαϊκού ιδεώδους που έχει χάσει από καιρό την αίγλη του και δεν συγκινεί πλέον. Στο πεδίο της ψυχρής πραγματικότητας, θα δυσκολευόταν κανείς να εντοπίσει τη θετική συνεισφορά της Ε.Ε. σε όλες τις μεγάλες κρίσεις του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα. Την ώρα που, με καταλύτη την πανδημία, η Αμερική κατεδαφίζει όλα τα ιερά και τα όσια του νεοφιλελεύθερου δόγματος, η Ευρώπη μένει προσκολλημένη σε αυτά με θρησκευτικό φανατισμό. Αντί για προωθητής της προόδου, γίνεται τροχοπέδη. Οσο για την ευρωζώνη, οι περισσότεροι θα παραδέχονταν ότι, όπως έγινε, ήταν ένα μεγάλο λάθος, το οποίο, όμως, κανείς δεν ξέρει πώς να διορθώσει.

Βεβαίως, για να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, οφείλει να παραδεχτεί ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα περισσότερα κράτη-μέλη. Δηλαδή, δεν έχουμε από τη μία πλευρά μια ανίκανη, δυσλειτουργική και εμμονικά νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. και από την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες που θα τα κατάφερναν καλύτερα αν δεν είχαν το ευρωπαϊκό βαρίδι να τις εμποδίζει. Αν μη τι άλλο, η αβελτηρία της Ε.Ε. δεν είναι παρά η αντανάκλαση της αντίστοιχης πολιτικής αβελτηρίας των κρατών μιας Ευρώπης που αδυνατεί να βρει -ή να αποδεχθεί- τη θέση της στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο που ήδη αναδύεται, όσο κι αν της αρέσει να μιλάει με ωραία και μεγάλα λόγια γι' αυτήν. Κατά συνέπεια, δεν θα είχε νόημα το υποθετικό σενάριο της διάλυσης της Ε.Ε. ή, τέλος πάντων, της επιστροφής στα εθνικά κράτη, εάν στα τελευταία δεν συμβεί μια σοβαρή πολιτική ανατροπή που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Αλλωστε, η ολική επαναφορά του διακυβερνητικού μοντέλου είναι, ούτως ή άλλως, δεδομένη στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να αλλάξει κατεύθυνση η Ε.Ε., πρέπει πρώτα να αλλάξουν τα κράτη-μέλη της. Εκεί εντοπίζεται το θεμελιώδες πεδίο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Μόνο μέσα από κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες εντός των κρατών θα προκύψει δυνητικά η κρίσιμη μάζα μιας πιθανής ευρωπαϊκής αναγέννησης. Γι’ αυτό, έχει σημασία το ιδεολογικό πρόσημο που θα έχουν αυτές οι διεργασίες -που ήδη συντελούνται μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες- και ποια πλευρά θα τους δώσει πολιτική έκφραση και διέξοδο κατακτώντας την ιδεολογική ηγεμονία.

Και η Ε.Ε.; Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, να αναλάβει ρόλο υποστηρικτικό και ενισχυτικό εκεί όπου απαιτείται, συντονιστικό όπου και στον βαθμό που μπορεί και, εάν δεν έχει κάτι χειροπιαστό να συνεισφέρει, απλά να απέχει. Εν πάση περιπτώσει, η διοργάνωση μιας (βαρετής) φιέστας για την προώθηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια μάλλον ταπεινή φιλοδοξία.

 * δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εσωτερική μεταβλητή
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και, ανεξαρτήτως της δυνατότητας ολικής επαναφοράς του Τραμπ, ο τραμπισμός είναι πλειοψηφική, αν όχι κυρίαρχη, συνιστώσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η εσωτερική μεταβλητή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022 σε σχέση τόσο με το επίπεδο στο οποίο «κατολίσθησε» το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όσο και με το επίπεδο στο οποίο...
Πόσο θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία το 2022;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
Η νέα κυβερνητική Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη 2021-2027 αγνοεί την πανδημία, μετονομάζει ήδη δοκιμασμένους θεσμούς και επαναφέρει το προνοιακό μοντέλο του παρελθόντος που αφορά τους ακραία...
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κάλπικος ευρωπαϊσμός Μητσοτάκη
Σε «ταλιμπάν» της Δεξιάς εξελίσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν να μιλούσε σε κομματική σύναξη της Ν.Δ. και όχι σε εκδήλωση εορτασμού της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. (πρώην ΕΟΚ), ο πρωθυπουργός επέλεξε άκρως...
Ο κάλπικος ευρωπαϊσμός Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλωματία προσχημάτων
Θολός παραμένει ο στόχος της Ε.Ε. στη Λευκορωσία όπως αποδεικνύει η διπλωματία των προσχημάτων και η σιωπή που ακολουθεί.
Διπλωματία προσχημάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας