• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.1°C / 10.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  0 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 7.9°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 10.8°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  58%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιούνιος μεγάλων προσδοκιών…

 • A-
 • A+

Σύνοδος κορυφής της Ομάδας των G-7, σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, και σε ημερομηνία και τόπο που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Πούτιν.

Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί από τον παραπάνω πρωτοφανή συνωστισμό πολυμερών και διμερών συναντήσεων εντός του Ιουνίου είναι ότι οι επικοινωνιακές σε πρώτη φάση σκοπιμότητες κάθε συνάντησης διαφέρουν με υπαρκτό τον κίνδυνο της αλληλοαναίρεσης.

Τόσο στη σύνοδο των G-7 όσο και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτυπωθεί η υιοθέτηση της ταυτόχρονης διπλής ανάσχεσης της επέκτασης της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.

Πώς με διαφορά λίγων ημερών θα συνδυαστεί η αναζωογόνηση της διατλαντικής σχέσης με κοινό αντίπαλο δέος τη Ρωσία με την επικύρωση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα;

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών δηλαδή η Δύση θα πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι στοιχίζεται με την ολική επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή από τον Μπάιντεν και ταυτόχρονα να οριοθετείται ως ελεγχόμενη η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο;

Μπορούμε να φανταστούμε δηλαδή ένα σκηνικό στο οποίο θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα η ανακήρυξη της ΕΣΣΔ ως απειλής για τον ελεύθερο κόσμο το 1947 με τη Ρεαλπολιτίκ της ειρηνικής συνύπαρξης, που χρειάστηκε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τη συνάντηση Κένεντι - Χρουστσόφ στη Βιέννη το 1961 μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι το 1975 για να κωδικοποιηθεί;

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την εγγενή στρατηγικών διαστάσεων αντίφαση της πολιτικής Μπάιντεν.

Από τη μια μεριά συσπείρωση και συνοχή του ΝΑΤΟ, όχι για την αντιμετώπιση της ανύπαρκτης εξ Ανατολών απειλής, αλλά για την αποτροπή μιας ευρασιατικής σύγκλισης της Ρωσίας με την Ευρώπη που μοιραία θα απονεύρωνε τη διατλαντική σχέση και θα υποτιμούσε γεωπολιτικά τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ταυτόχρονη συνεργασία με τη Ρωσία όχι μόνο σε θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς των πυρηνικών όπλων και την ανάσχεση και εξουδετέρωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού από το Αφγανιστάν μέχρι και τη Συρία.

Ο κίνδυνος να διαψευσθούν σε μεγάλο βαθμό οι μεγάλες προσδοκίες που έχει ενισχύσει η διπλωματική συμφόρηση του Ιουνίου ισχύει και για τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν.

Για να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα.

Πρώτον, να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Τεχεράνης , δεύτερον να τεθεί υπό έλεγχο η εν εξελίξει ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και, τρίτον, να προσδιοριστεί το εύρος και να οριοθετηθεί η συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοδυτική Ασία, δηλαδή από την Καμπούλ μέχρι και τη Δαμασκό.

Ο Ερντογάν, που θέλησε να ελιχθεί ανάμεσα στις συγκρουόμενες βλέψεις ΗΠΑ και Ρωσίας, θα πρέπει να έχει ήδη διαπιστώσει ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν περισσότερα κοινά συμφέροντα απ’ ό,τι αντιπαλότητες σε Μέση Ανατολή-Νοτιοδυτική Ασία.

Μεταξύ νέου Ψυχρού Πολέμου και επιλεκτικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή ΗΠΑ και Ρωσία όχι μόνον δεν προσφέρονται για ελιγμούς και παρεμβολές του Ερντογάν, αλλά είναι πολύ πιθανόν να συγκλίνουν και στη διαπίστωση ότι η περιφερειακή δραστηριοποίηση της Αγκυρας είναι κοινή και για τις δύο μεγάλες δυνάμεις παρενόχληση και περιπλοκή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;
Σε σκοτσέζικο ντους μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής και ταυτόχρονα από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν...
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γεωπολιτική αμφισημία
Για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην ανάσχεση της Κίνας, θα πρέπει να συνεργαστούν με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, με στόχο μια περιφερειακή συνολική σταθεροποίηση.
Γεωπολιτική αμφισημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κόστος μιας συσπείρωσης
Mε την πορεία της πανδημίας ακόμη μη προβλέψιμη οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να συμπαραταχθούν σε μια σκληρή πολιτική ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.
Το κόστος μιας συσπείρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εσωτερική μεταβλητή
Σήμερα οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και, ανεξαρτήτως της δυνατότητας ολικής επαναφοράς του Τραμπ, ο τραμπισμός είναι πλειοψηφική, αν όχι κυρίαρχη, συνιστώσα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η εσωτερική μεταβλητή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος κοινός παρονομαστής; 
Η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G-7 στο Λονδίνο θέτει το εύλογο ερώτημα ποιο είναι το εύρος του ζητούμενου κοινού παρονομαστή της Δύσης που προωθούν οι ΗΠΑ του Μπάιντεν. 
Ποιος κοινός παρονομαστής; 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντικινεζική συμμαχία
Θα πραγματοποιηθεί και, αν ναι, πότε και με ποιους η σύνοδος κορυφής του G-7 με οικοδεσπότη τις ΗΠΑ που ασκούν την προεδρία της ομάδας για το 2020; Το Βερολίνο τοποθετήθηκε αρνητικά στην επιστροφή της Ρωσίας...
Αντικινεζική συμμαχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας