• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 35.4°C
  0 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 35.0°C
  3 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.9°C / 31.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 32.0°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 33.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.9°C / 33.9°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 33.4°C
  3 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.6°C / 34.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 30.0°C / 35.5°C
  2 BF
  15%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 35.3°C
  0 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 35.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επιρροές της πολυπολικότητας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πρόβλημα με τα μικρά κείμενα είναι ότι φωτίζουν μερικές πλευρές αυτών στα οποία αναφέρονται, ενώ ο κάθε αναγνώστης/στρια έχει στη διάθεσή του/της όλο το διαδίκτυο -αρκεί να ψάξει- ώστε να βρει πολύ περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Μόνο οι δογματικοί, οι μικρονοϊκοί και οι οπαδοί της μασημένης τροφής (που ευτυχώς ολοένα και λιγοστεύουν) έχουν μείνει να περιμένουν πολλά περισσότερα από ολιγόλογα κείμενα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αποτελούσαν το δίπολο ενός διπολικού κόσμου, που κατέρρευσε με την αποσύνθεση της δεύτερης, το 1999. Από τότε μέχρι σχεδόν τις μέρες μας η ανθρωπότητα διαβίωνε σε έναν μονοπολικό κόσμο, όπου οι ΗΠΑ αποτελούσαν τον μοναδικό πόλο ισχύος. Οι ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στην (αμφισβητούμενη) έννοια της εξαιρετικότητας (exceptionalism), που αποτελεί την αντίληψη ή την πίστη (;) ότι ένα είδος χώρας, κοινωνίας, θεσμών, ατόμων ή χρονικής περιόδου είναι «εξαιρετική» (χωρίς να αναφέρονται τα οποιαδήποτε κριτήρια, παρά μόνο να υπονοούνται έμμεσα - δηλαδή αόριστα). Ο όρος συνεπάγεται ότι αυτός στον οποίο αναφέρεται είναι εξαιρετικός σε σχέση με τους (οποιουσδήποτε) άλλους. Η εξαιρετικότητα δημιούργησε πλήθος αντιφάσεων και προσδοκιών από τα ακροατήρια στα οποία απευθυνόταν αυτός ο όρος, που δεν επαληθεύτηκαν με κανέναν τρόπο.

Οι αλλαγές στην παγκόσμια κατανομή ισχύος με την ανάδυση χωρών της Ασίας δημιούργησαν ρωγμές στη κυρίαρχη λογική της Δύσης (=ΗΠΑ+Ευρώπη, σχηματικά) και την ταυτόχρονη παρακμή της μονοπολικότητας, που εκφράζεται κατ’ εξοχήν από το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (ή ο νικητής τα παίρνει όλα), δηλαδή το zero-sum game. Το σύστημα των πολλών πόλων -η πολυπολικότητα- διατείνεται ότι οι πόλοι που κυριαρχούν στον κόσμο είναι περισσότεροι από έναν, και προφανώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για τις ρητορικές των «αξιών» (βλέπε την εκτυλισσόμενη αποικιοκρατία των εμβολίων για τον ιό σε βάρος των αδύναμων χωρών που συμβαίνει μπροστά στα μάτια όλων) ή των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (βλέπε τη φυλάκιση του Ασάνζ ). Οι εντεινόμενες ρωγμές που δημιουργούνται από τέτοιες ρητορικές απλά επιταχύνουν διαδικασίες διάβρωσης και αποσύνθεσης μιας ισχύος που είχε αποκτηθεί από συγκεκριμένες χώρες (βλέπε Δύση) τα προηγούμενα 300-500 χρόνια.

Για να δώσω ένα παράδειγμα: τα τελευταία 30 χρόνια οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε σειρά (ατέλειωτων) πολέμων (βλέπε Βιετνάμ, Αφγανιστάν). Την ίδια χρονική περίοδο η Κίνα δεν είχε εμπλακεί σε κανέναν πόλεμο και κατάφερε να βγάλει από την απόλυτη φτώχεια τουλάχιστον 800 εκατομμύρια κατοίκους της. Μάλιστα τους εναπομείναντες απόλυτα φτωχούς (50 εκατομμύρια) κατάφερε να τους βγάλει πρόσφατα. Αυτό είναι ένα γεγονός (factum στα λατινικά) που πολύ δύσκολα καταπίνεται από τα κάθε μορφής παπαγαλάκια της Δύσης, γι' αυτό και έχει εξαφανιστεί σαν είδηση από οπουδήποτε γίνεται αναφορά για τις περιώνυμες «αξίες» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Αυτό λέγεται προϊούσα σανοφαγία και αποτελεί το κυρίαρχο πλέον χαρακτηριστικό αρκετών χωρών. Ο νοών νοείτω!

* oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και το δολάριο
Οι κύριοι ανταγωνιστές του δολαρίου, η Κίνα και η Ε.Ε., σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που προκαλούνται από την υπεράσπιση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν το μερίδιό τους...
Η πανδημία και το δολάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα για τον Μπάιντεν και την Ευρώπη
Από το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου, ξεκίνησε μια νέα εποχή επούλωσης και ανανέωσης για τη διατλαντική κοινότητα. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Αλλά υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει.
Τέσσερα κρίσιμα ζητήματα για τον Μπάιντεν και την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΗΠΑ και Ευρώπη, εταιρική σχέση ή τυφλή υποταγή;
Άρθρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - Μύθοι, όπως ο «μύθος της πισώπλατης μαχαιριάς», προκαλούσαν πάντα ζημιά σε Γερμανία και Ευρώπη, με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τις πραγματικές συγκρούσεις
ΗΠΑ και Ευρώπη, εταιρική σχέση ή τυφλή υποταγή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθερή αντίστιξη
Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, όποτε επιχειρείται η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διαπιστώνεται ταυτόχρονα η αδυναμία διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στάσης σε μέτωπα κρίσεων και συγκρούσεων.
Σταθερή αντίστιξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Έθνος και η Πανδημία του
Εν συντομία, αν και ο ιός δεν είναι ορατός, γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρόκειται για μια εξωγενή απειλή, κάτι του οποίου φορέας και κομιστής είναι ο ξένος, ο άλλος.
Το Έθνος και η Πανδημία του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και παγκοσμιοποίηση
Βλέπουμε τον έναν μετά τον άλλον, ταγούς της παγκοσμιοποίησης, να αποκηρύττουν τις αρχές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο ιό. Μέρκελ, Μακρόν, Τραμπ, Τζόνσον, Σι, υψώνουν τείχη.
Κορονοϊός και παγκοσμιοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας