• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.7°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.4°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 10.9°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διερεύνηση νέων παραδειγμάτων πολιτικής

 • A-
 • A+

Τις προηγούμενες μέρες ο Ντάνι Ρόντρικ δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης στο ηλεκτρονικό παγκόσμιο φόρουμ «Project Syndicate» με τίτλο «Προσοχή στους οικονομολόγους που προτείνουν νέα παραδείγματα πολιτικής». Για την ενημέρωση, ο Ρόντρικ είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τουρκικής καταγωγής, με πρωτότυπες αναλύσεις σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα είναι γνωστός από το βιβλίο του «Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης» (εκδ. Κριτική, 2012). Εκεί προειδοποιούσε για πιθανή σύγκρουση πολιτικής και υπερπαγκοσμιοποίησης και υποστήριζε την αναγκαιότητα για ένα παγκόσμιο σύστημα που θα τοποθετεί στο επίκεντρό του τις εθνικές δημοκρατίες (επιβεβαιώθηκε με τον Τραμπ, αλλά και την ευρωπαϊκή δυσανεξία).

Στο βιβλίο του με τίτλο «Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy» (Ειλικρινής διάλογος για το εμπόριο: Ιδέες για την εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας), ο Ρόντρικ διερευνά τη δυνατότητα ισορροπίας μεταξύ εθνικής και παγκόσμιας διακυβέρνησης, σε σχέση με τις δυσανεξίες των προηγμένων χωρών, την περιπέτεια της ευρωζώνης και των αναπτυσσόμενων χωρών, μέσα από νέες ιδέες ή νέα παραδείγματα.

Στο άρθρο του για ένα νέο παράδειγμα οικονομικής πολιτικής, ο Ρόντρικ ξεφεύγει από τη διελκυστίνδα του νεκρού ή του ζωντανού νεοφιλελευθερισμού. Προφανώς, ξεφεύγει από κάθε κουβέντα περί αριστερής «Αλλης παγκοσμιοποίησης που είναι εφικτή». Η αφετηρία του είναι πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κάτι νέο συμβαίνει στον κόσμο της οικονομικής πολιτικής». Σημερινό παράδειγμα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ξεφεύγει από το «άγιο δισκοπότηρο», την ορθοδοξία της οικονομικής πολιτικής που επικράτησε στις ΗΠΑ και στην αναπτυγμένη Δύση από τη δεκαετία του 1980. Το ίδιο, η υπουργός Οικονομικών του, η Τζάνετ Γέλεν. Το ίδιο και ο Τζερόμ Πάουελ, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που υποβαθμίζει τους φόβους για τον πληθωρισμό και στηρίζει με νομισματικά εργαλεία τη δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας.

Αντίθετα, η Ευρώπη έχει πάψει να είναι εργαστήριο οικονομικών παραδειγμάτων. Δεν δείχνει ανάλογες ανησυχίες. Λόγου χάρη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (2009-2017) και νυν πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, στο ίδιο φόρουμ, θυμάται τις «θείες εντολές», την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Μάαστριχτ κ.λπ. Στο άρθρο του με τίτλο «Θα διακινδυνεύσουμε μια πανδημία χρέους;» απειλεί και υποστηρίζει ότι «κάθε χώρα πρέπει να εργαστεί μόνη της για να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία». Και μόνον ότι ο αμετανόητος Σόιμπλε, ως πρόεδρος του Μπούντεσταγκ, φρονεί ότι οι δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας αποτελούν πηγή μείζονος ανησυχίας σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους –και μόνον αυτό, εφόσον, εν μέρει, προοικονομεί τη στάση του Βερολίνου για την πολιτική της Ε.Ε. στη μετά Covid εποχή– είναι πηγή αστάθειας για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ισως, απαρχή διάλυσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απέχει από τη συζήτηση. Οπως η Ε.Ε. έχει προνομιακούς συνομιλητές τους «ιππότες» της «Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων», έτσι η ελληνική κυβέρνηση συνεννοείται μόνο με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Νομοθετεί λ.χ. την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παραιτούμενη από τα ελάχιστα δημοσιονομικά εργαλεία της. Κάνει και κάτι χειρότερο. Συνδέει τις «μεταρρυθμίσεις» με το Ταμείο Ανάκαμψης, δεσμεύοντας τη μεσοπρόθεσμη πολιτική με ρήτρες επιστροφής κεφαλαίων. Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες, εντέλει, δεν είναι και τόσο αποσυνδεδεμένες από τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους σε μια οικονομία όπως της Ελλάδας. Εάν πάψουν να είναι βιώσιμες οι πολλές μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες θα ήταν βιώσιμες με άλλες πολιτικές) και καταρρεύσουν, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους σε μια αγορά που θα μετράει αποτυχίες, ανεργία και κοινωνική απόγνωση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση γοητευμένη από τη δύναμη της αγοράς στην προώθηση της συνολικής οικονομικής ευημερίας, δεν βλέπει ότι η ευημερία ρέει μόνο στις τσέπες των ημετέρων, αφού είναι θέμα του crony capitalism (του καπιταλισμού των ημετέρων) –το μόνο πεδίο στο οποίο αριστεύει η κυβέρνηση των «αρίστων». Και ενώ είναι αρκετά φανταχτερό θεωρητικό κόσμημα η ιδέα –ότι τα εγωιστικά άτομα που αναζητούν μόνο τον προσωπικό τους πλουτισμό μπορούν να παράγουν συλλογική ευημερία και όχι κοινωνικό χάος– το κοσμηματοπωλείο στήνεται σε φτωχογειτονιά.

Αυτό που θυμίζει ο Ρόντρικ και πολλοί άλλοι, αυτό που δεν θέλει να ακούσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ότι το σημερινό παράδειγμα πολιτικής δεν είναι μονοφωνικός ύμνος στην ελευθερία της αγοράς. «Είναι απλώς σχετικό σημείο θεωρητικής αναφοράς, για κάθε αναγκαία απόκλιση από το laissez-faire, που οφείλει να ξέρει προς τα πού βαδίζει και τι επιδιώκει με βάση πραγματικές τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
Οι απλοί άνθρωποι καλούνται πάλι να πληρώσουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών και των επιχειρήσεων - κολοσσών, χωρίς καμιά ελπίδα να εισπράξουν «μέρισμα» και με τη βεβαιότητα ότι, όταν η πανδημία...
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσδοκίες, εμπιστοσύνη και οικονομική πραγματικότητα
Είναι απολύτως λογικό και θεμιτό η νέα κυβέρνηση να θέλει να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης. Οταν, όμως, παρασύρεται από τη μέθη της εκλογικής νίκης και καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, τότε κινδυνεύει να...
Προσδοκίες, εμπιστοσύνη και οικονομική πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενεαλογίες κερδοσκοπίας, Νόμπελ της φούσκας
Από τον Θατσερισμό του ’80 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι τραπεζικές τεχνολογίες, οι χρηματοοικονομικές καινοτομίες αγκαλιά με τους οίκους αξιολόγησης και την απουσία κάθε κρατικής ρύθμισης του...
Γενεαλογίες κερδοσκοπίας, Νόμπελ της φούσκας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον
Η επιλογή της Ν.Δ. να παραχαράξει τον Καβάφη δεν στερούνταν μονάχα γνώσης ή έστω στοιχειώδους σεβασμού. Διότι, εντάξει, Καβάφη μπορεί να μην έχουν διαβάσει όλοι στη Ν.Δ. Αλλά όταν ανέτρεχαν στα άπαντά του για...
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνολογία και ευελιξία
H εξέλιξη της παγκοσμιο­ποίησης και των οικονομικών και κοινωνικών ευελιξιών βασίστηκε στην αντίφαση ανάμεσα στην ολοκλήρωση του χρηματο­πιστωτικού τομέα καθώς και στην αποσύνθεση της πραγματικής οικονομίας...
Τεχνολογία και ευελιξία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύστημα έχει εθιστεί στο δωρεάν χρήμα
Οι κεντρικές τράπεζες διαφύλαξαν το καπιταλιστικό σύστημα το 2008-09, μεταφέροντας τα κακά χρέη στον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 ετών, το ιδιωτικό σύστημα επιβαρύνθηκε με ακόμη μεγαλύτερο...
Το σύστημα έχει εθιστεί στο δωρεάν χρήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας