• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γηροκομείο Χανίων: ένα ακόμα δείγμα «νεοφιλελεύθερης» γραφής

 • A-
 • A+
Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο που παρέχονται τα δημόσια αγαθά (φάρμακα, ιατρικές και προνοιακές υπηρεσίες) και στον τρόπο που μπορούν αξιοποιηθούν. Η πρόσβαση σε αυτά μετατρέπεται σε προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν.

Η διαχρονική αποδόμηση των δημόσιων προνοιακών δομών είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε. Η έλλειψη δομών με επαρκή στελέχωση, σύγχρονες εγκαταστάσεις και με σύγχρονο εξοπλισμό για ηλικιωμένους, η ανυπαρξία κρατικού ελέγχου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις-οικοτροφεία, καθώς και η εγκληματική ασυδοσία της εργοδοσίας, έρχονται για άλλη μια φορά να αποτυπωθούν με τραγικό τρόπο στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, όπου –σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα– μέσα σε 15 μήνες πέθαναν πάνω από 80 ηλικιωμένοι, όλοι με την ίδια αιτιολογία, «ανακοπή καρδιάς».

Η «φροντίδα» των ηλικιωμένων που παρείχε η «Αγία Σκέπη» αποτελεί εικόνα ξεκάθαρη του νεοφιλελεύθερου πολιτισμού της εποχής μας, και φανερώνει τη διαχρονική ευθύνη της κυβέρνησης, όσο και των υπόλοιπων κυβερνήσεων, που έχουν συμβάλει στο να αλωθεί ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Φροντίδας από τον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας.

Οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν δώσει πλήρη στοιχεία για τον αριθμό και την πορεία των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19 (θυμόμαστε όλοι τι έγινε πριν από ελάχιστους μήνες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών - «Δρομοκαΐτειο». Ακόμα και μετά τον σάλο που ξέσπασε στην υπόθεση του Γηροκομείου Χανίων, «περί άλλα τυρβάζουν» οι ιθύνοντες, οι «αρμόδιοι για την εποπτεία» των οίκων αυτών.

Ζούμε στην εποχή των οικονομικών τεράτων...

Διάγουμε και διαβιούμε στην εποχή του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, αυτού που αποτελεί την πεμπτουσία της σημερινής φάσης της παγκοσμιοποίησης (αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα), που, στην απεγνωσμένη αναζήτησή του για κερδοφόρες επενδύσεις, απαιτεί, μέσω της συρρίκνωσης της δημόσιας οικονομίας και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών, τη μετατροπή τους σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων.

Η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο που παρέχονται τα δημόσια αγαθά (φάρμακα, ιατρικές και προνοιακές υπηρεσίες) και στον τρόπο που μπορούν αξιοποιηθούν. Η πρόσβαση σε αυτά μετατρέπεται σε προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν. Ως προς την ιδιωτικο

ποίηση, θα πρέπει να αναφερθούν τόσο οι περιπτώσεις μεταβίβασης στους ιδιώτες του αγαθού της Υγείας-Πρόνοιας, το οποίο προσφέρονταν από το κράτος προς τους πολίτες, όσο και οι περιπτώσεις εκχώρησης της διαχείρισης του αγαθού στους ιδιώτες (ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ΝΠΙΔ ή Α.Ε.).

Με την ιδιωτικοποίηση, η ποιότητα, η ποσότητα και η αποτελεσματικότητα, όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά επιδεινώνονται και απορυθμίζονται, ενώ, παράλληλα, αποκτούν μια, χωρίς προηγούμενο, ταξική διάσταση: όσοι έχουν να πληρώσουν, «αγοράζουν» καλές υπηρεσίες (εκπαίδευσης, υγείας κ.λπ.) στην αγορά. Οσοι δεν έχουν να πληρώσουν, είτε δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία, ή, όταν έχουν, αυτή είναι υποβαθμισμένης ποιότητας δίχως «κριτήρια και πρότυπα φροντίδας».

Η ύπαρξη ενός οικοτροφείου, όπως το Γηροκομείο Χανίων, ιδιωτικό, «ξεκομμένο» σε μια περιοχή, δεν είναι υπηρεσία υγείας-πρόνοιας για τον πληθυσμό της περιοχής. Ο νεοφιλελεύθερος ισχυρισμός για το αντίθετο δεν αποτελεί παρά βολικό άλλοθι για την ταυτόχρονη διεκδίκηση χρηματοδότησης (από τους ιδιώτες) και εγκατάλειψη των περιοχών αυτών (από το κράτος).

Η σχέση-σύνδεση ανάμεσα στο κράτος και στους ιδιώτες στη «μεταρρυθμιζόμενη» Υγεία-Πρόνοια, όπως δηλώνουν τα δυο χρόνια της πανδημίας, μπορεί να φτάσει σε εγκληματικό παράπτωμα, αφού:

■ η σχέση αυτή συνδέεται με συμφέροντα,

■ η δεδομένη συνεργασία (δεν απέχει πολύ από «συνέργεια») χαρακτηρίζεται από «αμοιβαία αποϋπευθυνοποίηση» ως προς την ποιότητα των παροχών και τη συνάρθρωση των δομών αυτών, σε κάποιο δίκτυο υπηρεσιών,

■ ο ρόλος που επέλεξαν ο ιδιώτες να παίξουν και οι πρακτικές εφαρμογές που επέλεξαν να ακολουθήσουν ως προς τις υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας, οδηγούν τους φιλοξενούμενους προς την απώλεια, ακόμα και, της ζωής τους.

Τι να κάνουμε;

Για την Πρωτοβουλία Δημόσιας Υγείας (Δίκτυο, Μαχόμενο Κίνημα των Υγειονομικών-Προνοιακών Εργαζόμενων και Κοινωνικών Επιστημόνων) θα μπορούσε να τεθούν σε συζήτηση-δημιουργική ζύμωση τα ακόλουθα:

■ Θα χρειαστεί η οικοδόμηση κινηματικής, μετωπικής συμμαχίας και κοινών αγώνων ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας-Πρόνοιας, με πρόγραμμα, θέσεις, επιδιώξεις και στρατηγικό στόχο για την Υγεία-Πρόνοια.

■ Το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων (ανάθεση στις εταιρείες, εξαγορές και συμπράξεις) στην Υγεία-Πρόνοια θα πρέπει να ανακοπεί στην πράξη (εκ των έσω) κινηματικά, οργανωμένα και πολιτικά.

■ Ολα τα ΝΠΙΔ πρέπει να κοινωνικοποιηθούν άμεσα, το προσωπικό τους να μονιμοποιηθεί, κι οι ένοικοι των δομών να αποκτήσουν ασφαλή και ποιοτική φροντίδα με πλήρη δικαιώματα.

■ Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με ενδεικτική αντιστοιχία δυο επαγγελματιών Υγείας-Πρόνοιας ανά ένοικο.

■ Να διεκδικηθούν δραστικά αυξημένοι πόροι για την Υγεία-Πρόνοια από τον εθνικό προϋπολογισμό και όχι από τα ΕΣΠΑ.

■ Να γίνουν άμεσα βήματα για την οργάνωση τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών, εναλλακτικών στην ιδρυματική νοσηλεία. Οι κλειστές δομές να κλείσουν και οι κλίνες τους να μεταφερθούν σε ανοιχτά και κοινωνικά ελεγχόμενα Κέντρα Διαβίωσης.

* ψυχολόγος MSc, μέλος της Πρωτοβουλίας «Δημόσια Υγεία - Λαϊκό δικαίωμα, Κοινωνικό αγαθό»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο παλιό λιμάνι
Εχουν μια αύρα ξεχωριστή τα παλιά λιμάνια, αυτά που δεν είδαν στους κόλπους τους εμπορικά οχηματαγωγά και κρουαζιερόπλοια. Είναι τα λιμάνια με τα οχυρά, τους φάρους και τα μικρά καΐκια. Αυτά που σαν κατέβουμε...
Στο παλιό λιμάνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μικρές κοινωνίες εν μέσω πανδημίας
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα τοπικά συμβούλια είναι θεμιτό να μελετήσουν ετούτο τον καιρό, να είναι σε θέση να οραματιστούν και να εμπνεύσουν άλλες διοργανώσεις στο προσεχές μέλλον.
Μικρές κοινωνίες εν μέσω πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου;
Οι υποθέσεις «ευαγών» ιδρυμάτων που έπεσαν στα βράχια λόγω εξοργιστικής διαχειριστικής αβελτηρίας αφθονούν και εκτός Αθηνών. Μία από αυτές είναι το «Στάλλειο και Γάτειο Γηροκομείο Αμφισσας».
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μύθοι: «Ολα για το καλό μας»
Η έκθεση Πισσαρίδη (ντυμένου με τον μανδύα καθηγητή-οικονομολόγου βραβευμένου με το Νόμπελ Οικονομίας) στοχεύει στην πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και μείωση των...
Οι μύθοι: «Ολα για το καλό μας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Γηροκομείου: όταν αξίζει να επιμένεις
Για όσους εξ ημών πιστεύουμε ακόμη στο κράτος δικαίου και στη δυνατότητα της Δικαιοσύνης να επιτελεί τον ρόλο της, η προχθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του Γηροκομείου...
Υπόθεση Γηροκομείου: όταν αξίζει να επιμένεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας