• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.2°C / 39.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.6°C / 39.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 40.1°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 36.5°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 37.1°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.3°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  37°C 35.7°C / 36.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 34.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 38.2°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 32.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.7°C / 37.7°C
  1 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του

 • A-
 • A+

Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού. Πράγματι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αναχαιτίσει την ορμή του ιού σε ορισμένες χώρες, χωρίς όμως (γιατί είναι πολύ νωρίς) να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωσή του.

Την αναχαίτιση της ορμής αυτής του κορονοϊού (δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και των θανάτων και τη μεταβολή των διασωληνωμένων από κορονοϊό) θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό εξετάζοντας τα ποσοστά του πληθυσμού της Ε.Ε.27, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, τη μία δόση τους και το σύνολό τους την 1η Μαΐου 2021 (στο Μέρος Ι του άρθρου) σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, των θανάτων και τις μεταβολές των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21 (στο Μέρος ΙΙ του άρθρου). Τα στοιχεία για τους εμβολιασμένους την 1η Μαΐου 2021 είναι από τον ιστότοπο Our World in data και για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από τον ιστότοπο Worldmeters.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 1 δίνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων μέχρι την 1η Μαΐου 2021 για κορονοϊό με δύο δόσεις εμβολίων, στη 2η με μία δόση και στην 3η το σύνολό τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν στον πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ποσοστό του συνόλου των εμβολιασμένων:

● Στην Ε.Ε.27 είναι πάνω από μιάμιση φορά χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και πάνω από δύο φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

●Στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ

●Στον κόσμο λιγότερο από το μισό απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27 και χαμηλότερο από το ένα τέταρτο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάμεσα σε περιοχές του κόσμου, ανισότητες που συνδέονται στενά με τις οικονομικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, όμως, το χαμηλό αυτό ποσοστό στις φτωχότερες χώρες και περιοχές δεν προοιωνίζεται σύντομη τιθάσευση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 2 δίνονται τα κρούσματα από κορονοϊό την 17.1.21, στη 2η την 3.5.21 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται οι θάνατοι και του τρίτου οι διασωληνωμένοι.

Από την 3η στήλη του Πίνακα 2 φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21:

■ Των κρουσμάτων στην Ε.Ε.27 είναι υπερδιπλάσιος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας σχεδόν διπλάσιος της Ε.Ε.27 και του κόσμου υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

■ Των θανάτων στην Ε.Ε.27 και στον κόσμο υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας μιάμιση φορά υψηλότερος της Ε.Ε.27.

Πολύ πιο έντονες είναι οι διαφορές στη μεταβολή των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μεγάλη μείωσή τους, στον κόσμο μικρή, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους. Συγκρίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού του Πίνακα 1 με τους ρυθμούς μεταβολής στον Πίνακα 2, παρατηρούμε ότι:

■ Οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27, στην Ελλάδα και στον κόσμο, περιοχές στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα, ενώ

■ Στους διασωληνωμένους σημειώνεται σημαντική μείωση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μικρή στον κόσμο, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φαίνεται καθαρά ότι το εμβόλιο αναχαιτίζει την ορμή του κορονοϊού. Κατά συνέπεια η άρνηση εμβολιασμού ή η αδιαφορία γι’ αυτόν είναι πράξη που υπονομεύει την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πλεονάζουσα θνησιμότητα, κάθε μήνα, για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε., είναι το ποσοστό, κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, υπερβαίνει τον μέσο όρο των θανάτων,...
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό και των τεστ για τον ιό το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία ολόκληρου του έτους 2021.
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη δίνη και την οδύνη μιας «νέας κανονικότητας»
Eίναι να απορεί κανείς που δεν βρίσκουμε τίποτα άλλο να πούμε μπροστά στην ωμή αντιμετώπιση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, εκτός από το «εμβολιαστείτε» και πληρώστε.
Στη δίνη και την οδύνη μιας «νέας κανονικότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ορθός λόγος, ο μόνος δρόμος ευθύνης
Σήμερα, δύο και χρόνια μετά την εμφάνιση του εφιάλτη, όταν όλοι συμφωνούν πως το εμβόλιο είναι το σημαντικότερο όπλο εναντίον του, ουδείς δικαιούται να μιλά για δικαιώματα στην παράνοια και στον ανορθολογισμό...
Ορθός λόγος, ο μόνος δρόμος ευθύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ομικρον ως πολιτική μεταβλητή
Η κραυγαλέα ανισότητα της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ωρολογιακή βόμβα στην ψευδαίσθηση ασφάλειας της Δύσης καθώς οι εκτεθειμένες στην πανδημία περιοχές του πλανήτη μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια μεταλλάξεων.
Η Ομικρον ως πολιτική μεταβλητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας