• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.7°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.4°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του

 • A-
 • A+

Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού. Πράγματι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αναχαιτίσει την ορμή του ιού σε ορισμένες χώρες, χωρίς όμως (γιατί είναι πολύ νωρίς) να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωσή του.

Την αναχαίτιση της ορμής αυτής του κορονοϊού (δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και των θανάτων και τη μεταβολή των διασωληνωμένων από κορονοϊό) θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό εξετάζοντας τα ποσοστά του πληθυσμού της Ε.Ε.27, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, τη μία δόση τους και το σύνολό τους την 1η Μαΐου 2021 (στο Μέρος Ι του άρθρου) σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, των θανάτων και τις μεταβολές των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21 (στο Μέρος ΙΙ του άρθρου). Τα στοιχεία για τους εμβολιασμένους την 1η Μαΐου 2021 είναι από τον ιστότοπο Our World in data και για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από τον ιστότοπο Worldmeters.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 1 δίνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων μέχρι την 1η Μαΐου 2021 για κορονοϊό με δύο δόσεις εμβολίων, στη 2η με μία δόση και στην 3η το σύνολό τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν στον πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ποσοστό του συνόλου των εμβολιασμένων:

● Στην Ε.Ε.27 είναι πάνω από μιάμιση φορά χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και πάνω από δύο φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

●Στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ

●Στον κόσμο λιγότερο από το μισό απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27 και χαμηλότερο από το ένα τέταρτο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάμεσα σε περιοχές του κόσμου, ανισότητες που συνδέονται στενά με τις οικονομικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, όμως, το χαμηλό αυτό ποσοστό στις φτωχότερες χώρες και περιοχές δεν προοιωνίζεται σύντομη τιθάσευση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 2 δίνονται τα κρούσματα από κορονοϊό την 17.1.21, στη 2η την 3.5.21 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται οι θάνατοι και του τρίτου οι διασωληνωμένοι.

Από την 3η στήλη του Πίνακα 2 φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21:

■ Των κρουσμάτων στην Ε.Ε.27 είναι υπερδιπλάσιος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας σχεδόν διπλάσιος της Ε.Ε.27 και του κόσμου υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

■ Των θανάτων στην Ε.Ε.27 και στον κόσμο υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας μιάμιση φορά υψηλότερος της Ε.Ε.27.

Πολύ πιο έντονες είναι οι διαφορές στη μεταβολή των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μεγάλη μείωσή τους, στον κόσμο μικρή, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους. Συγκρίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού του Πίνακα 1 με τους ρυθμούς μεταβολής στον Πίνακα 2, παρατηρούμε ότι:

■ Οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27, στην Ελλάδα και στον κόσμο, περιοχές στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα, ενώ

■ Στους διασωληνωμένους σημειώνεται σημαντική μείωση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μικρή στον κόσμο, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φαίνεται καθαρά ότι το εμβόλιο αναχαιτίζει την ορμή του κορονοϊού. Κατά συνέπεια η άρνηση εμβολιασμού ή η αδιαφορία γι’ αυτόν είναι πράξη που υπονομεύει την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία COVID-19: Διακυβεύεται η ανθρώπινη φύση μας
Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες, αναπτύσσοντας παράλληλα χαμηλή αυτοεκτίμηση, στρες, εχθρότητα.
Πανδημία COVID-19: Διακυβεύεται η ανθρώπινη φύση μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
Η ανθρωπότητα οφείλει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα, που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κάνει άλματα απίστευτα, με εξίσου απίστευτα αποτελέσματα.
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εμβολιασμός, έμπρακτη εφαρμογή από τους χριστιανούς της εντολής «Αγαπάτε αλλήλους»
Ενας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην παγκόσμια προσπάθεια τιθάσευσης και απαλλαγής της ανθρωπότητας από τη μάστιγα του κορονοϊού είναι το ετερόκλητο πλήθος των αρνητών της και αρνητών του εμβολίου, του...
Ο εμβολιασμός, έμπρακτη εφαρμογή από τους χριστιανούς της εντολής «Αγαπάτε αλλήλους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα
Η πανδημία ανέδειξε μια ακραία επιφυλακτικότητα απέναντι στους θεσμούς. Αν οι αρνητές πανδημίας και εμβολίων έφτιαχναν κόμματα, σε κάποιες χώρες πιθανά θα κέρδιζαν εκλογές.
Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας