• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.8°C / 43.5°C
  1 BF
  22%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 32.4°C / 44.4°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.0°C / 43.2°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  40°C 39.9°C / 41.4°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  41°C 34.0°C / 43.2°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  38°C 38.3°C / 38.4°C
  3 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 32.6°C / 42.4°C
  3 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 37.2°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 35.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.9°C / 36.8°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.6°C / 35.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 37.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  44°C 34.5°C / 43.9°C
  2 BF
  12%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  42°C 34.5°C / 42.2°C
  2 BF
  11%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.8°C / 36.8°C
  4 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  42°C 39.0°C / 43.7°C
  2 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.3°C / 34.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  35°C 32.5°C / 44.5°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 38.8°C / 38.8°C
  5 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού. Πράγματι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αναχαιτίσει την ορμή του ιού σε ορισμένες χώρες, χωρίς όμως (γιατί είναι πολύ νωρίς) να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωσή του.

Την αναχαίτιση της ορμής αυτής του κορονοϊού (δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και των θανάτων και τη μεταβολή των διασωληνωμένων από κορονοϊό) θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό εξετάζοντας τα ποσοστά του πληθυσμού της Ε.Ε.27, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, τη μία δόση τους και το σύνολό τους την 1η Μαΐου 2021 (στο Μέρος Ι του άρθρου) σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, των θανάτων και τις μεταβολές των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21 (στο Μέρος ΙΙ του άρθρου). Τα στοιχεία για τους εμβολιασμένους την 1η Μαΐου 2021 είναι από τον ιστότοπο Our World in data και για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από τον ιστότοπο Worldmeters.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 1 δίνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων μέχρι την 1η Μαΐου 2021 για κορονοϊό με δύο δόσεις εμβολίων, στη 2η με μία δόση και στην 3η το σύνολό τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν στον πληθυσμό των περιοχών αυτών.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ποσοστό του συνόλου των εμβολιασμένων:

● Στην Ε.Ε.27 είναι πάνω από μιάμιση φορά χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και πάνω από δύο φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

●Στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ

●Στον κόσμο λιγότερο από το μισό απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27 και χαμηλότερο από το ένα τέταρτο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάμεσα σε περιοχές του κόσμου, ανισότητες που συνδέονται στενά με τις οικονομικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, όμως, το χαμηλό αυτό ποσοστό στις φτωχότερες χώρες και περιοχές δεν προοιωνίζεται σύντομη τιθάσευση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 2 δίνονται τα κρούσματα από κορονοϊό την 17.1.21, στη 2η την 3.5.21 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται οι θάνατοι και του τρίτου οι διασωληνωμένοι.

Από την 3η στήλη του Πίνακα 2 φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21:

■ Των κρουσμάτων στην Ε.Ε.27 είναι υπερδιπλάσιος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας σχεδόν διπλάσιος της Ε.Ε.27 και του κόσμου υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

■ Των θανάτων στην Ε.Ε.27 και στον κόσμο υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας μιάμιση φορά υψηλότερος της Ε.Ε.27.

Πολύ πιο έντονες είναι οι διαφορές στη μεταβολή των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μεγάλη μείωσή τους, στον κόσμο μικρή, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους. Συγκρίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού του Πίνακα 1 με τους ρυθμούς μεταβολής στον Πίνακα 2, παρατηρούμε ότι:

■ Οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27, στην Ελλάδα και στον κόσμο, περιοχές στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα, ενώ

■ Στους διασωληνωμένους σημειώνεται σημαντική μείωση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μικρή στον κόσμο, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φαίνεται καθαρά ότι το εμβόλιο αναχαιτίζει την ορμή του κορονοϊού. Κατά συνέπεια η άρνηση εμβολιασμού ή η αδιαφορία γι’ αυτόν είναι πράξη που υπονομεύει την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
Σημαντικό το εμβόλιο και πρέπει, πάντα με πειθώ και ατομική απόφαση, να γίνεται. Αλλά από μόνο του, όπως και τo lockdown, δεν θα λύσει τίποτα.  Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρήσεις της πανδημίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει τον βίο αβίωτο στους «ανεμβολίαστους» δείχνει πανικό. Αποκαλύπτει παραλείψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων. Για την κυβέρνηση στόχοι είναι μείωση δαπανών υγείας,...
Οι χρήσεις της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
Το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική...
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας