• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.9°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.4°C / 18.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.8°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η 21η Απριλίου 1967

 • A-
 • A+

Ο συνάδελφος Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, σχολιάζοντας την «επετειακή αναφορά του κυβερνώντος κόμματος στην 21η Απριλίου 1967 επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «αν γνωρίζει κανείς κατ’ ελάχιστο την περίοδο 1965-1967, εκείνο που η Ν.Δ. λέει καθαρά είναι ότι για τη δικτατορία ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήταν δημαγωγός και προκάλεσε διχασμό και στην Ενωση Κέντρου και στις Ενοπλες Δυνάμεις». Υπενθυμίζοντας επίσης ότι και οι Αμερικανοί ισχυρίζονταν πως «ο Ανδρέας ευθύνεται για τη δικτατορία» («Η ΑΥΓΗ», 22/4/2021 και 23/4/2021).

Τον Φεβρουάριο του 1964 η Ενωση Κέντρου υπό την ηγεσία του χαρισματικού Γεωργίου Παπανδρέου πέτυχε περιφανή εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων και ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το κόμμα της ΕΔΑ δεν καταψήφισε, στηρίζοντας το «παρών». Αν το κατεστημένο μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της νίκης της Ενωσης Κέντρου, είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο αν θα επέτρεπε έντιμες και δίκαιες εκλογές.

Η Ενωση Κέντρου παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τη 15η Ιουλίου 1965, οπότε και η εκλεγμένη κυβέρνηση καθαιρέθηκε με απόφαση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Το κατεστημένο συγκρούστηκε με την κυβέρνηση σε όλα σχεδόν τα σημεία της πολιτικής της.

Αλλά ας ακούσουμε τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου («Η δημοκρατία στο απόσπασμα», προλεγόμενα: Αναστάσης Πεπονής, εκδόσεις Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ). Αφού ο συγγραφέας επισημαίνει ότι «αυτή ήταν η τελευταία πράξη του δράματος που είχε αρχίσει αμέσως μετά την άνοδο του Παπανδρέου στην εξουσία», προσδιορίζει και περιγράφει πέντε επίπεδα σύγκρουσης.

«Σύγκρουση με τους Αμερικανούς πάνω στη διευθέτηση του Κυπριακού.

Σύγκρουση με το βασιλιά πάνω στα προνόμιά του, που αναφέρονταν στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Σύγκρουση με την “παράλληλη κυβέρνηση”, που συμπεριλάμβανε και τους Αμερικανούς, πάνω στο θέμα του ελέγχου της ελληνικής ΚΥΠ.

Σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία πάνω στη μεταρρυθμιστική και επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και με τους μεγάλους ξένους επενδυτές κεφαλαίων, που τους είχαν παραχωρηθεί αποικιακοί σχεδόν όροι από την προκάτοχη κυβέρνηση της ΕΡΕ.

Σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο πάνω στις ριζοσπαστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Αν έρθουμε στο σήμερα, παρατηρούμε τα εξής. Το Κυπριακό παραμένει υπό διευθέτηση. Μέχρι το 2018 λειτουργούσε «παράλληλη μνημονιακή κυβέρνηση». Πανίσχυρη οικονομική ολιγαρχία με δική της κυβέρνηση και δικά της ΜΜΕ, που παραχωρεί αποικιακούς όρους στους ξένους «επενδυτές». Οπισθοδρομική και αυταρχική παρέμβαση σε όλους τους χώρους της παιδείας. Μετά το 1974 χρειάστηκε πολύς θεσμικός και πολιτικός κόπος για την υπαγωγή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική.

Και συνεχίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Το ελληνικό κατεστημένο είχε το Δούρειο Ιππο του μέσα στις τάξεις της Ενωσης Κέντρου.... Οταν ο βασιλιάς καθαίρεσε τον Γεώργιο Παπανδρέου, βρήκε επαρκή αριθμό αποστατών, για να δοθεί έτσι ο κοινοβουλευτικός μανδύας σε μια εγκάθετη κυβέρνηση».

«Από τον Ιούλιο του 1965 μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 1967 ο πατέρας μου και εγώ περιοδεύσαμε τη χώρα και κινητοποιήσαμε το λαό και κυρίως τη νεολαία. Είχαμε πια μάθει, αν και την εμπειρία αυτή την ακριβοπληρώσαμε, πως, πριν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό (προς όφελος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων) πρόγραμμα στην Ελλάδα, έπρεπε να προηγηθούν βασικές μεταβολές στη δομή δύναμης». (Ανάλογη και η εμπειρία του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.)

«Η οικονομική ολιγαρχία θα έπρεπε να προσαρμοστεί στο γεγονός πως η κυβέρνηση θα υπηρετούσε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού στο σύνολό του και όχι μόνο τα δικά της ειδικά συμφέροντα».

«Ετσι, το πρόβλημα της εξουσίας αποτέλεσε τη συνισταμένη του δεύτερου Ανένδοτου Αγώνα».

«Και το κύριο βάρος αυτού του αγώνα έπεσε πάνω μου, γιατί εν τω μεταξύ είχα γίνει το κόκκινο πανί για το κατεστημένο, ο κύριος παράγοντας στη διαμάχη μεταξύ λαϊκής κυριαρχίας και αυθαίρετης εξουσίας».

Η ιστορική πραγματικότητα και η αλήθεια, πριν ανοίξει ο δρόμος για τα τανκς.

* ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να θυμόμαστε και να σκεφτόμαστε
Η ερμηνεία «των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», στην ανακοίνωση της Ν.Δ. με αφορμή τα 54 χρόνια από...
Να θυμόμαστε και να σκεφτόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πιο ασφαλής περιφρούρηση της δημοκρατίας είναι ο αγώνας για τη διεύρυνσή της
Η 21η Απριλίου είναι μία ημερομηνία ιδιαίτερα φορτισμένη όσον αφορά στην πολιτική ιστορία του ελλαδικού χώρου. Για πολλούς ανθρώπους οι εμπειρίες, οι μνήμες, ακόμα και οι «στόμα με στόμα» αφηγήσεις, δεν...
Η πιο ασφαλής περιφρούρηση της δημοκρατίας είναι ο αγώνας για τη διεύρυνσή της
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Αντιφρονούντες
Ο Αλέκος Παναγούλης, που δοκίμασε να μας απαλλάξει από τον Παπαδόπουλο, οι βομβιστές και τα μέλη των επαναστατικών οργανώσεων, οι μαχητές της Νομικής και του Πολυτεχνείου, οι κινηματίες του Ναυτικού...
Αντιφρονούντες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια Ιουλιέτα στα κάγκελα της χούντας
Αυτή ήταν η πρώτη θολή και καγκελόφραχτη επαφή που είχα με τη νεαρή αντιχουντική «βομβίστρια» Κάτια Χουλιάρα. Οταν πολλούς μήνες αργότερα λευτερωθήκαμε είδα μπροστά μου μια πανύψηλη όμορφη γυναίκα με τεράστια...
Μια Ιουλιέτα στα κάγκελα της χούντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δόντια σφιγμένα απέναντι στον δικτάτορα
Μαρτυρία από τη δίκη για τη σφαγή του Πολυτεχνείου: Κάθομαι λοξά απέναντί τους και τους παρατηρώ. Πρώτη φορά βρίσκομαι τόσο κοντά με τον Παπαδόπουλο. Φέρνω στη σκέψη μου τα δραματικά γεγονότα που προκάλεσαν...
Δόντια σφιγμένα απέναντι στον δικτάτορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας