• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.2°C / 36.4°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 34.9°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 33.2°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.3°C
  1 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 31.7°C
  4 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 30.7°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 32.7°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.8°C / 34.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.5°C / 34.5°C
  4 BF
  17%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.5°C / 34.5°C
  4 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.1°C / 36.6°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 35.0°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση κλείνει το σύμβολο της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί έναν ιστορικό θεσμικά κατοχυρωμένο και κοινωνικά καταξιωμένο φορέα απεξάρτησης. Είναι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από την ελληνική κοινωνία για να προσφέρει ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στον τομέα αυτό. Τα θεραπευτικά προγράμματά του είναι οργανικά συνδεδεμένα με δομές θεραπείας και επανένταξης στην κοινωνία, ώστε να διασφαλίζεται η φροντίδα και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών και τον αποκλεισμό, πάντα σε συνεργασία με τα μέλη, τις οικογένειες και φορείς της κοινωνίας και με τη δέσμευση ότι όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και με σεβασμό στο απόρρητο.

Το σχέδιο για «αναδιοργάνωση του ΚΕΘΕΑ», ήταν μια παρέμβαση που ακύρωσε άμεσα το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού και με το Ν4638/20 τροποποιήθηκαν το πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας των θεραπευτικών δομών.

Συγκεκριμένα:

 1. Ο/Η πρόεδρος του Δ.Σ. διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και δεν εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Ολες οι εξουσίες πηγαίνουν στον διορισμένο Πρόεδρο. Το διορισμένο Δ.Σ. διορίζει μια προσχηματική Επιτροπή για να προτείνει αλλαγές στο Καταστατικό και ένα προσχέδιο νόμου αναδιάρθρωσης του ΚΕΘΕΑ. Η προσχηματική επιτροπή μέχρι σήμερα δεν συζήτησε με κανέναν εργαζόμενο του ΚΕΘΕΑ, δεν αξιοποίησε κανένα στέλεχος και δεν έκανε διάλογο με τους εμπλεκόμενους στον Οργανισμό που είναι τα μέλη και οι οικογένειες τους, αντίθετα αποφάσισε να προχωρήσει το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.
 2. Τα συλλογικά όργανα που συμμετέχουν καταργούνται. Οι εργαζόμενοι, τα μέλη και οι οικογένειες που μέχρι χθες είχαν έναν ενεργό ρόλο απαξιώνονται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Γενικής Συνέλευσης.
 3. Συγχωνεύσεις στα κέντρα ΚΕΘΕΑ με μείωση των υποδομών στο 1/3 χωρίς καμία τεκμηρίωση γι’ αυτό. Π.χ. στην Ανατολική Μακεδονία οι 5 δομές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Διδυμότειχο γίνονται μία δομή. Περιμένουμε μια τεκμηριωμένη απάντηση από την επιτροπή για τη διαδικασία και τον τρόπο που αποφάσισε τις συγχωνεύσεις στο ΚΕΘΕΑ.

Κανένα στοιχείο δεν αξιοποιήθηκε από τις υπάρχουσες δομές. Κανένας σχεδιασμός δεν έγινε με συλλογή, καταχώρηση και επεξεργασία των κοινωνικο-δημογραφικών αναγκών. Οσο για τη συγχώνευση της ΙΘΑΚΗΣ με την ανοιχτή δομή ενηλίκων και την ανοιχτή ομάδα από φυλακισμένων «Προμηθέα» σηματοδοτεί την αφετηρία μιας άλλης εποχής.

Τέλος, τι σημαίνει ξενώνας διαμονής και φιλοξενίας;

Στην πραγματικότητα κλείνουν το σύμβολο της θεραπευτικής κοινότητας και εξαφανίζουν την κοινωνική ένταξη. Είναι προφανής ο στόχος: αρχικά να απαξιώσουν το έργο των δομών και στη συνέχεια να αφήσουν τις δομές χωρίς τη θεραπευτική ιδιότητα και να στηρίξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εμείς στο ΠΡΑΤΤΩ

Καταδικάζουμε το άκρως συγκεντρωτικό κράτος του κομματικού μηχανισμού και κάθε πολιτική ενάντια στον ιστορικό θεσμό απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ.

Καταγγέλλουμε την εξαφάνιση του θεραπευτικού ρόλου του οργανισμού και της κοινωνικής ένταξης. Καμία δομή φιλοξενίας δεν μπορεί να αναλάβει το έργο του ΚΕΘΕΑ. Ξέρουμε όλοι ότι η εξάρτηση δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύνθετο φαινόμενο πολλαπλής αιτιολογικής που απαιτεί μια εξίσου σύνθετη και πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση.

Στεκόμαστε πλάι στα μέλη της κοινότητας και στις οικογένειές τους, στηρίζοντας το δικαίωμά τους για τη ζωή.

Στηρίζουμε το αίτημα του Συλλόγου των Εργαζομένων «το προσχέδιο να αποσυρθεί και να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, το μόνο αρμόδιο όργανο –σύμφωνα με όσα προβλέπει η ίδια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου– για τη συζήτηση και απόφαση επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι οι αλλαγές στη θεραπευτική, επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που το καθιστούν αγνώριστο».

*Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΡΑΤΤΩ

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ,...
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκεφτείτε να...
Σκεφτείτε, αντί για διαγγέλματα, να υπήρχαν πολιτικές εκπομπές, με καλεσμένους της αντιπολίτευσης να λένε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Σκεφτείτε να...
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΕΘΕΑ: Ο Θεός να βάλει το χέρι του
Αφού ανακοινώθηκε το διορισμένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ., Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, μπορούμε να κρίνουμε αν και πώς η σύνθεσή του ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες που προβάλλει το πεδίο της εξάρτησης.
ΚΕΘΕΑ: Ο Θεός να βάλει το χέρι του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο
Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ώς τώρα στους εξαρτημένους μεταξύ άλλων και τα λεγόμενα «προγράμματα δρόμου». Κάποια από τα στελέχη του κυκλοφορούν σε γειτονιές όπου συναντάς γυρτά ή ξαπλωμένα τα θύματα της δόσης.
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μια από τα ίδια», όπως κάθε χρόνο, και ακόμα χειρότερα
Άλλη μια «Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία», κάθε χρόνο στις 10 Οκτώβρη, που δεν χρησιμεύει παρά απλώς για να υπενθυμίσει την προϊούσα εξάπλωση και επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας παγκοσμίως (και...
«Μια από τα ίδια», όπως κάθε χρόνο, και ακόμα χειρότερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταργούνται οι κοινωνικές συσσωματώσεις
Η βίαιη μετατροπή του αυτοδιοικούμενου, σωματειακού χαρακτήρα ΚΕΘΕΑ σε κρατικό νομικό πρόσωπο με διορισμένη διοίκηση και άδηλη νομική φύση είναι κάτι παραπάνω από αντισυνταγματική.
Καταργούνται οι κοινωνικές συσσωματώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας