• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.7°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.9°C
  4 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.1°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.5°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.2°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  3 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

(Υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός;

 • A-
 • A+

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια από τη Σαουδική Αραβία σηματοδοτούν ουσιαστικά την εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, στην οποία διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν επενδύσει την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ δεν διαμορφώνουν τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ούτε τις οδηγούν ούτε καν τις επηρεάζουν. Τις παρακολουθούν και τις περιγράφουν.

Οι λόγοι της αποκαθήλωσης των ορυκτών καυσίμων διεθνώς είναι πολλοί: πρωτίστως περιβαλλοντικοί, αλλά ασφαλώς και θεσμικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, γεωπολιτικοί. Το πρώτο σινιάλο παρ’ ημίν έδωσε η περσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διακόψει τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών για ορυκτά καύσιμα. Στην Αμερική, η πρώτη πράξη του νέου προέδρου Μπάιντεν, λίγες μόλις ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η επανάκαμψη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Αλλά και σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, όλες οι μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια επιθετική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους με επενδύσεις σε βιοαέριο, αιολικά, ηλιακά και υδρογόνο. Μόλις προχθές, το Δ.Σ. της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (της οποίας βασικός μέτοχος είναι και το Δημόσιο) αποφάσισε ότι το μέλλον της επιχείρησης είναι μακριά από τις εξορύξεις. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από την Ελλάδα και η παραίτησή της από τα δικαιώματα έρευνας.

Σε παλαιότερες, προ ετών, συνεντεύξεις μου είχα διατυπώσει τη θέση ότι ενδεχόμενη αναδίπλωση των πολυεθνικών ενεργειακών εταιρειών στον ελληνικό χώρο δεν θα οφείλεται τόσο στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όσο στις επιχειρηματικές τους σταθμίσεις. Κάπως έτσι συμβαίνει, λ.χ., σήμερα στην περιοχή του Ιονίου: παρότι ελλείπουν γεωπολιτικές συγκρούσεις (αν και πληθαίνουν βέβαια οι κοινωνικές αντιδράσεις) και οι τεχνικές δυσκολίες (βαθιά νερά όπως της Ανατολικής Μεσογείου κ.λπ.), εντούτοις οι εταιρείες δεν δείχνουν πλέον ενδιαφέρον, για οικονομικούς λόγους.

Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις Δένδια συνιστούν απότομη αναδίπλωση της κυβέρνησης και επαναφέρουν το ζήτημα τι μέλλει γενέσθαι με τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και κυρίως με τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που φιλοδοξεί να μεταφέρει τα όποια κοιτάσματα της Λεβαντίνης στην ηπειρωτική Ευρώπη διά της Κύπρου και της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε: μόλις έναν χρόνο πριν, υπεγράφη με τυμπανοκρουσίες διακρατική συμφωνία για τον EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Τον αγωγό είχε στηρίξει και η Ε.Ε. με χρηματοδότηση των οικονομοτεχνικών μελετών για την υλοποίησή του, θεωρώντας ότι υπηρετεί την ευρωπαϊκή πολιτική διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από παραδοσιακούς παρόχους φυσικού αερίου. Εξάλλου, τον EastMed είχαν στηρίξει και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις αφού, πέραν και ανεξάρτητα από τα ενεργειακά, θεωρήθηκε ισχυρό χαρτί για τις ελληνικές θέσεις στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας βρίσκεται στα ορυκτά καύσιμα, αλλά στην πράσινη, συμμετοχική ενεργειακή ανάπτυξη με ενεργειακές κοινότητες· βρίσκεται στο υδρογόνο, στην εμπλοκή ΜμΕ και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, εκεί που η ενέργεια τέμνεται με τις εξωτερικές σχέσεις και τα εθνικά θέματα, θεωρώ ότι μια «έξυπνη» εξωτερική πολιτική δεν είναι αυτή που απλώς διαπιστώνει κι ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά εκείνη που τις διαμορφώνει.

Αν λοιπόν πρόκειται να εγκαταλειφθούν τα πρότζεκτ των υδρογονανθράκων και του EastMed για οποιουσδήποτε λόγους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τεχνικούς, γεωστρατηγικούς), θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα για μια τέτοια ματαίωση (ένα καθαρό συνυποσχετικό για τη Χάγη, άρση του casus belli, εγγυήσεις και ανταλλάγματα εν όψει ενδεχόμενης συνδιάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.).

Διαφορετικά, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμε. Και μάλιστα άνευ αντικρίσματος στην προώθηση λύσεων στα προβλήματά μας.

* Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet & διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξορύξεις υδρογονανθράκων; Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση στον ρεαλισμό
Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, όπως αυτές ειπώθηκαν τον Απρίλιο σε συνέντευξή του σε αραβικό Μέσο, μας ξάφνιασαν με ευχάριστο...
Εξορύξεις υδρογονανθράκων; Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση στον ρεαλισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
Επειτα από πολλές συζητήσεις, οι 61ες διερευνητικές συνομιλίες επιτέλους αρχίζουν. Ομως αυτό που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση είναι διγλωσσία ή, κατά το διπλωματικότερο, μια «εποικοδομητική ασάφεια».
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας αδιάλειπτης ροής ειδήσεων που αφορά τα τεκταινόμενα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, με κεντρικό πυλώνα συζήτησης κάποιο επικείμενο θερμό επεισόδιο και έναν...
Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπικά προϊόντα και εθνικά πάρκα
Πολλοί Ηπειρώτες αμφιβάλλουν ήδη για το όφελος των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Ομως, αφού η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να γίνει άμεσα, τι κάνουμε σήμερα;
Τοπικά προϊόντα και εθνικά πάρκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aντίθετη στη βιωσιμότητα και την προστασία της φύσης η εξόρυξη υδρογονανθράκων
Η διαδικασία επικύρωσης νέων συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την αναζωπύρωση της συζήτησης...
Aντίθετη στη βιωσιμότητα και την προστασία της φύσης η εξόρυξη υδρογονανθράκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έρευνα υδρογονανθράκων και η αποκατάσταση της αλήθειας
Μεταξύ 2016 και 2019 εντοπίζονται και χαρτογραφούνται τουλάχιστον 30 γεωλογικές δομές ευνοϊκές για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και προχωρούν οι διαδικασίες για περαιτέρω έρευνα και γεωτρήσεις.
Η έρευνα υδρογονανθράκων και η αποκατάσταση της αλήθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας