• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λοιμωξιολόγοι - εργαλεία της πολιτικής εξουσίας

 • A-
 • A+

Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κυβερνητικών στελεχών, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, καταρρακώνει τη δημοκρατία και δημιουργεί θύλακες οργανωμένων προνομίων της εξουσίας, οι οποίοι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης, ως θεμελιακού πυλώνα του πολιτεύματος. Η συνεργασία τεχνοκρατών επιστημόνων – εξουσίας, χωρίς την απαιτούμενη ηθικοπολιτική αυτονομία των πρώτων, σημαίνει χειραγώγηση της επιστημονικής γνώσης και προκαθορισμό στη λήψη αποφάσεων σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών.

Ο οργανωτής των Θετικών Επιστημών, Αύγουστος Κοντ, δημιούργησε ένα μοντέλο εσωτερικής ιεραρχίας της επιστημονικής γνώσης, θεολογικού, παπικού τύπου, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση και να αναπαράγεται συνειδητά η άρχουσα τάξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δρουν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμωξιολόγων. Το μείζον πολιτικό γεγονός, ότι υπερβήκαμε τους δέκα χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία από τις άστοχες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρέπει να καλυφθεί πολλαπλώς ως κάτι το φυσιολογικό και οι επιστήμονες μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη να είναι στο απυρόβλητο.

Για να συμβεί αυτό χωρίς κριτική, η κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετήσει στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων όχι μόνο ειδικότητες από άλλα επιστημονικά αντικείμενα, ως όφειλε, αλλά κυρίως τους φιλοσόφους που θέτουν τα ηθικοπολιτικά όρια ευθυνών και λειτουργούν σαν αλογόμυγες. Η κατακτητική επιστήμη, που δημιούργησε ο Καρτέσιος και οργάνωσε θεολογικά ο Κοντ, είναι το θεμελιώδες εργαλείο καταστροφής της κοινωνίας των πολιτών, επομένως της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της φύσης, μέσα από την παρέμβαση των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Ο κορονοϊός, είτε ξέφυγε από τα επιστημονικά εργαστήρια είτε μεταλλάχθηκε από την ακατάλληλη σχέση με άγρια ζώα, είχε τα ίδια αποτελέσματα.

«…Οταν λήγει η επιδημία, εξαφανίζονται τα ίδια τα μικρόβια, επειδή δεν έχουν ερείσματα για τον πολλαπλασιασμό τους. Οχι μόνο η νέα φύση είναι αυτή καθ’ εαυτήν σφαιρική, αλλά επιπλέον αντιδρά στις τοπικές πράξεις μας. Πρέπει λοιπόν ν’ αλλάξουμε κατεύθυνση και να εγκαταλείψουμε τη ρότα που επέβαλε η φιλοσοφία του Καρτέσιου. Λόγω διασταυρούμενων αλληλεπιδράσεων, η κυριαρχία είναι βραχυπρόθεσμη και μεταστρέφεται σε υποδούλωση. Το ίδιο και η κυριότητα, παραμένει μια σύντομη επίσχεση ή τελειώνει με καταστροφή.

Αυτή είναι η διακλάδωση της ιστορίας: ή θάνατος ή συμβίωση», «Το φυσικό συμβόλαιο», Μισέλ Σερ, σελ. 52, μτφρ., σημ. Γιώργος Φαράκλας, επιστημονική επιμέλεια: Αριστείδης Μπαλτάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Και ποιος ο ρόλος των λοιμωξιολόγων; Λειτουργούν ως επιστημονικοί ιερείς, χωρίς κριτική σκέψη, στον ναό Επιστημονικής Θεολογίας του Κοντ· εργαλεία της εξουσίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση της μητσοτακικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καζαντζάκης: Ο οικουμενικός ρόλος της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής - Δύσης
Σήμερα η αγωνία μεταδίδεται σαν πυρκαγιά, και καμιά πυρασφαλιστική εταιρεία δεν μπορεί να σε ασφαλίσει. Αγωνίζεσαι και καίγεσαι μαζί με όλη την ανθρωπότητα. Κι απάνω απ’ όλους αγωνίζεται και καίγεται η Ελλάδα,...
Καζαντζάκης: Ο οικουμενικός ρόλος της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής - Δύσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες και ενώ η αντιεκπαιδευτική πολιτική σαρώνει το Δημόσιο Σχολείο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία-Κίνα...
Δεν συμμετέχουμε στη διορισμένη διοίκηση της ΟΛΜΕ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ζωές. Άνθρωποι που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους, άνθρωποι που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν βασικά είδη...
Το τέλος του ψευτοδιλήμματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως συμπόνια…
Οι άνθρωποι συμπονούν, κυρίως, τους ομοίους τους. Οι κυβερνώντες πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν θα δυστυχήσουν ποτέ. Έτσι δείχνει η όλη τους συμπεριφορά.
Δίχως συμπόνια…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως μουσική
Οι επιδημιολόγοι θεωρούν τη μουσική επικίνδυνη. Έχουν στο μυαλό τους τεράστια κλαμπ όπου συνωστίζονται συνήθως νέοι και ιδρώνουν χορεύοντας μέχρι το πρωί. Ίσως εδώ είναι το λάθος: Το να ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Δίχως μουσική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας