• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.9°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.1°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.8°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 31.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  3 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 30.5°C / 35.9°C
  4 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 32.8°C
  4 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.1°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 33.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  25%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτομαγιά, μισθωτή εργασία και ψηφιοποίηση

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πολυετείς αγώνες των εργαζομένων για κατοχύρωση του 8ωρου αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη σημασία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του «πατρονάτου» της εργοδοσίας (ΣΕΒ) για θέσπιση 10ωρης εργασίας και ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα επιχειρείται από τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί το 8ωρο ως «ξεπερασμένο», στο όνομα «ευελιξίας της εργασίας» λόγω ψηφιοποίησης, ενώ ιδεολόγοι του συστήματος μιλούν για διαδικασία «εξαφάνισης» της μισθωτής εργασίας!

Η εργασία γενικά παραμένει βασική πηγή δημιουργίας νέας αξίας, ενώ η μισθωτή εργασία είναι ταυτόχρονα βασική πηγή κέρδους μέσω ιδιοποίησης της υπεραξίας, που αποτελεί το «άγιο μύρο» της συσσώρευσης κεφαλαίου. Η εξουθενωτική εργασία και η επέκταση του χρόνου εργασίας αυξάνουν την παραγωγή και την κερδοφορία, όπως επίσης οι νέες τεχνολογίες μέσω παραγωγικότητας εργασίας. Ωστόσο η φτηνή εργατική δύναμη και η αύξηση του χρόνου εργασίας δεν αποτελούν βιώσιμο «όχημα» ανάπτυξης, διότι περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυξάνουν την ανεργία και την άνιση κατανομή εισοδήματος.

Πρόκειται για τον «κατηφορικό δρόμο» ανάπτυξης, που τα αδιέξοδά του έχουν διαφανεί διαχρονικά. Αυτήν την «ξεπερασμένη» αντίληψη προβάλλουν σήμερα ως όχημα ανάκαμψης κυβέρνηση και ΣΕΒ! Αντίθετα, ο «ανηφορικός» και βιώσιμος δρόμος απαιτεί συνδυασμό νέων τεχνολογιών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών, παράλληλα με μείωση ωρών εργασίας, για αύξηση θέσεων απασχόλησης και παραγωγικότητας και δωρεάν προσφορά βασικών κοινωνικών αγαθών σε όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Η αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού και «εν γένει» του καπιταλισμού να διασφαλίσει έναν τέτοιο βιώσιμο δρόμο αποτελεί την πηγή των μεγάλων προβλημάτων (ανεργίας, ογκούμενης ανισότητας, κ.ά.), που σε συνθήκες πανδημίας εντείνονται, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη υπέρβασής τους. Η επιστράτευση των ψηφιακών τεχνολογιών (διαδίκτυο, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.), που ως «από μηχανής θεός» θα έδιναν νέα πνοή στο σύστημα, καταλήγει στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου… σε «φαρμάκι» αντί για φάρμακο! Η ψηφιοποίηση, εκτός από υποκατάσταση εργατικών χεριών, συντελεί στη χωροχρονική απο-οριοθέτηση της εργασίας (π.χ. τηλεργασία) και την εμφάνιση νέων μορφών απασχόλησης που οδηγούν σε τυπική απομισθοποίηση των εργαζομένων.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Croworking» (εργασίες πληθοπορισμού) και «Cloudworking» (εργασίες σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες), που δημιουργούν ένα νέο είδος «προλεταριάτου», κυρίως από νέους, το λεγόμενο «ψηφιακό», με χαμηλές αμοιβές, χωρίς κοινωνική ασφάλιση ή άλλη θεσμική προστασία. Οι συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης, εκτός από άγρια εκμετάλλευση, τροφοδοτούν και ερμηνείες βαθμιαίας εξαφάνισης της μισθωτής εργασίας, κάτι που αποτελεί μεν «κρυφό πόθο» των καπιταλιστών… χωρίς όμως απώλεια της πηγής κέρδους και της κεφαλαιακής συσσώρευσης!

Γι' αυτό προσφέρουν ως αντίδοτο ψηφιοποίηση με εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης και συρρίκνωσης εργοδοτικών υποχρεώσεων (κατώτατος μισθός, υπερωρίες, απολύσεις, επιδόματα, κ.λπ.), καθώς και δραστικό περιορισμό του δικαιώματος απεργίας, ψηφιακή επιτήρηση, καταπάτηση και εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων κ.ά. Οσο για εκείνους που διαβλέπουν «εξαφάνιση» της εργατικής τάξης, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Από τα 7,6 δισ. πληθυσμού του πλανήτη, 5,7 δισ. αποτελούν «ενεργό πληθυσμό» και 3,5 δισ. (ή 61%) «εργατικό δυναμικό». Ωστόσο μόνο 39% είναι σε τυπικές μορφές απασχόλησης και 61% σε άτυπες!

«Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η πλειονότητα των 3,5 δισ. εργαζομένων έχουν σήμερα έλλειμμα υλικής ευημερίας και οικονομικής ανασφάλειας, ενώ πάνω από το 25% ζουν σε ακραία ή μέτρια φτώχεια, λόγω άνισης κατανομής εισοδήματος» (βλ. Γ. Τόλιος, 2021, «Ψηφιακή Εποχή», εκδ. Τόπος, σελ. 188). Κατά συνέπεια, τα ταξικά μηνύματα της «Πρωτομαγιάς» αγγίζουν την πλειοψηφία του πλανήτη, μαζί και της Ελλάδας, ενώ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες «βίαιης ψηφιοποίησης» λόγω της πανδημίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στη χώρα μας ιδιαίτερα «πιεσμένους». Από τη μια τα προβλήματα της πανδημίας και από την άλλη η αξιοποίησή της ως «παράθυρο ευκαιρίας» από την κυβέρνηση, για την επιβολή επαχθών ρυθμίσεων σε βάρος τους. Η αποδοκιμασία και η αντίσταση στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις (κατάργηση 8ωρου και εφαρμογή 10ωρης εργασίας, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικός περιορισμός απεργίας και συνδικαλιστικής δράσης) πρέπει να συνδυαστούν με ανάδειξη προωθημένων αιτημάτων που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση.

Κεντρικό αίτημα, η άμεση μείωση του χρόνου εργασίας στις 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες συνολικά τη βδομάδα, χωρίς μείωση μισθών, για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις μισθών ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα για υγεία, παιδεία, πρόνοια. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, διασφάλιση θεμελιωδών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έλεγχος ασυδοσίας ψηφιακών πολυεθνικών.

Ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία, με βάση ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Παροχή δωρεάν ίντερνετ σε μαθητές και σπουδαστές, δραστική μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας, ουσιαστική προστασία των προσωπικών δεδομένων για εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων από τις κυρίαρχες ελίτ κ.ά.

 * διδάκτορας Οικονομικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886) Β΄
Την Πρωτομαγιά του 1886, η εργατική τάξη του Σικάγου έδωσε την πρώτη ιστορική ταξική μάχη της για το 8ωρο.
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886) Β΄
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους
Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, κάνει πλέον τη διάχυτη βία και ανομία νόμο του κράτους.
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση
Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ φέρνει στο προσκήνιο την κατάσταση στα συνδικάτα και την ικανότητά τους να αντιστρέψουν μια πολιτική η οποία είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση...
Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886)
Ενας από τους αρχηγούς των απεργών εργατών του Σικάγου του 1886, που κρεμάστηκαν για το 8ωρο, ο Αύγουστος Σπις, είπε ανάμεσα στ’ άλλα μπροστά στο ταξικό δικαστήριο στην απολογία του...
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός
Ο νέος αντεργατικός νόμος θα ενθαρρύνει και θα πολλαπλασιάσει τις μεταναστευτικές εκροές, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τους νέους και τις νέες απ’ την προοπτική της συμβίωσης, της οικογένειας και της...
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
Βάλθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να μας πείσει πως ζούμε ακόμα στον προηγούμενο αιώνα και είναι καλό -για την ανάπτυξη, προφανώς- να επιστρέψουμε στις εργασιακές συνθήκες της μεσαιωνικής...
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας