• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα ευρωπαϊκή πνοή από τους Γερμανούς Πράσινους

 • A-
 • A+

Αυτήν την εβδομάδα αρχίζει για τα καλά η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες για πρώτη φορά υπάρχει περίπτωση μεγάλης πολιτικής αλλαγής, αφού η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια.

Οι εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη αφού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον η Γερμανία θα επιστρέψει σε μια σφικτή οικονομική πολιτική που πρεσβεύει ο Β. Σόιμπλε ή θα συνεχίσει μια οικονομική πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παρόμοιων με των ΗΠΑ. Σημαντικό στοιχείο αυτής της πολιτικής χαλάρωσης είναι και η πιθανή άρση του φρένου δημοσίου χρέους που ισχύει συνταγματικά στη Γερμανία από το 2009.

Ο τότε σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ το είχε προτείνει για να σταματήσει η υπερχρέωση του γερμανικού κράτους. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν τόλμησε να τροποποιήσει το περίφημο άρθρο 115 του συντάγματος παρά το ότι ήταν κυρίαρχη στη γερμανική πολιτική σκηνή. Είναι αξιοσημείωτο πως στη Γερμανία όλοι οι καγκελάριοι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει είτε Συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες είτε Σοσιαλιστές.

Η διαφορά φέτος είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν εδραιωθεί ως το αντίπαλο δέος των Χριστιανοδημοκρατών αντί των Σοσιαλιστών. Εάν οι Πράσινοι συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ώς τις εκλογές, έχουν ελπίδες μέχρι και για την Καγκελαρία. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες, που έχουν εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα, έχουν συνεχόμενη πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον έχουν έντονες εσωτερικές διεργασίες για την επιλογή του υποψηφίου τους για την Καγκελαρία, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ενός διαιρεμένου κόμματος.

O υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών είναι τελικά ο 60χρονος πρόεδρος του CDU Λάσετ και όχι ο 54χρονος πρωθυπουργός της Βαυαρίας Ζόντερ. Ο Λάσετ θα έχει να αντιμετωπίσει τη 40χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ που θα είναι η υποψήφια των Πρασίνων. Η Μπέρμποκ και οι Γερμανοί Πράσινοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν το κατεστημένο Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών και να δώσουν έναν πραγματικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα Πράσινα κόμματα έχουν σταθερά έναν φιλο-ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για παράδειγμα στην Ελλάδα οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ ακόμα και όταν είχαν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν πάρει πολλές φορές θέσεις που έχουν εκπλήξει θετικά πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων, οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και μια παν-ευρωπαϊκή στρατηγική για τη λύση του προσφυγικού με το αίτημα να αποδεχτεί η Γερμανία περισσότερους πρόσφυγες.

Ποια είναι όμως η Ανναλένα Μπέρμποκ; Γεννήθηκε στο Ανόβερο, στην κεντρική Γερμανία και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομική στο Αμβούργο, μεταπτυχιακό τίτλο από το London School of Economics, το γνωστό LSE. Το 2005 έγινε μέλος των Πρασίνων και εργάστηκε για 3 χρόνια στο γραφείο της ευρωβουλευτή Elisabeth Schroedter. Το 2009 εξελέγη πρόεδρος των Πρασίνων στο Βρανδεμβούργο ενώ συγχρόνως ήταν στη διοικούσα επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Είναι βουλευτής από το 2013 και από το 2018 συμπρόεδρος των Πρασίνων. Στις εκλογές των Πρασίνων του 2019 έλαβε το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ συμπρόεδρος με 97%. Ως βουλευτής ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής και το 2016 συμμετείχε στην ομάδα διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν αφού οι Πράσινοι δεν έκαναν πίσω σε βασικές αρχές τους. Το στοιχείο αυτό έχει εκτιμηθεί θετικά από τα μέλη του Πράσινου κόμματος, αλλά και από τους Γερμανούς ψηφοφόρους γενικότερα.

Η Μπέρμποκ ανήκει στην ομάδα realos (πραγματιστές) των Πρασίνων, αλλά έχει την αναγνώριση και έχει μείνει πιστή σε βασικές αρχές της βάσης του πράσινου κινήματος των fundis. Πολλοί τη θεωρούν την πιο realo των fundis. Στην πρώτη της ομιλία ως υποψήφια καγκελάριος τόνισε τέσσερις πυλώνες: την ευρωπαϊκή πολιτική, τις κοινωνικές ανάγκες και το κοινωνικό κράτος, το Πράσινο οικονομικό μοντέλο και τους στόχους για την προστασία περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Η Μπέρμποκ, όμως, έκανε και ιδιαίτερη μνεία στη μάχη που πρέπει να δοθεί με το status quo στη Γερμανία για να επέλθει πραγματική αλλαγή τοποθετώντας το Πράσινο κόμμα και τον εαυτό της ως την αντι-συστημική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο θέτει στους Γερμανούς ψηφοφόρους το δίλημμα να ψηφίσουν και πάλι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές ή να δώσουν μια ευκαιρία στο νέο, στο Πράσινο. Η μάχη έως τις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται σκληρή.

 * συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανία: νέος καγκελάριος ή νέες εκλογές;
Προσλαμβάνοντας μια εικόνα εκείνου που αναφέρεται ως «γενική θέληση» μετεκλογικά στη Γερμανία, διαγιγνώσκει κανείς μια ισχυρή σύγκλιση στη βάση όλων σχεδόν των κομμάτων για μια «νέα αρχή».
Γερμανία: νέος καγκελάριος ή νέες εκλογές;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξέχαστη κυρία Μέρκελ
Η κυρία Μέρκελ, όπως όλοι οι σταρ που αποσύρονται από το προσκήνιο, σε λίγο καιρό θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υστεροφημία. Σίγουρα θα έχει ισχυρούς συμπαραστάτες, οι οποίοι, όπως επανειλημμένως έχει συμβεί και...
Η αξέχαστη κυρία Μέρκελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ντόμινο αποσταθεροποίησης;
Μόνον αν μείνουν εκτός κυβέρνησης η Χριστιανοδημοκρατία και οι Φιλελεύθεροι είναι δυνατή η συζήτηση για μόνιμη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ντόμινο αποσταθεροποίησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πράσινη απόσχιση;
Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Μπέρμποκ διαφώνησε χωρίς περιστροφές σε μια κίνηση απόσχισης από την ομοφωνία, πλην Αριστεράς, των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Μπούντεσταγκ.
Πράσινη απόσχιση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μανιφέστο Κίσινγκερ
Ο Κίσινγκερ στηλιτεύει αυστηρά τον εγκλωβισμό των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα σε θέματα υπαρξιακής στρατηγικής βαρύτητας για τις χώρες αυτές.
Το μανιφέστο Κίσινγκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας