• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  7 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυπριακό: «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες»

 • A-
 • A+

Ο ανωτέρω τίτλος του Εμπειρίκου καθώς και η «Μέρα της Μαρμότας», μια ταινία όπου ο πρωταγωνιστής βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στον χρόνο και κατά συνέπεια αναγκάζεται να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά, πάντα μου φέρνουν στο μυαλό τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η κοινή ανακοίνωση στις 21/4 του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ήταν πραγματικά ως εάν να ξεκινούσαμε πάλι από την αρχή, σαν να μην είχε προηγηθεί το σχέδιο Ανάν ή το Κραν Μοντανά. Δυστυχώς η πραγματικότητα σήμερα είναι πολύ χειρότερη και από αυτή εντός της οποίας έλαβαν χώρα οι δύο προηγούμενες προσπάθειες και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Στις 27 έως 29 Απριλίου στη Γενεύη θα διεξαχθεί η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινός τόπος για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης. Αυτή η καινούργια προσπάθεια ξεκινά σε μια δύσκολη γεωστρατηγική συγκυρία, σε ένα κλίμα «ελεγχόμενης έντασης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πολλά περισσότερα βάρη από όλες τις προηγούμενες προσπάθειες. Ποια είναι τα δεδομένα:

■ Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν είναι πλέον ο μετριοπαθής Ακιντζί, υπέρμαχος της λύσης, αλλά ο Ερσίν Τατάρ, ο αποκαλούμενος και «άνθρωπος του Ερντογάν», που νίκησε τις εκλογές με σύνθημα τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Στόχος του είναι « η κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών». Εξάλλου η διαπραγματευτική του ομάδα είναι ακριβώς η ομάδα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που για χρόνια εμπόδιζε οποιαδήποτε λύση.

■ Η Τουρκία του Ερντογάν, πιεσμένη από την οικονομική κρίση, θα επιχειρήσει να επιβάλει τη λύση των δύο κρατών ή ό,τι κοντινότερο σε αυτήν, θεωρώντας ότι της αποφέρει πολιτική στήριξη στο εσωτερικό.

■ Στόχος για την ελληνική πλευρά παραμένει μια δίκαιη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με αναγνώριση πλήρους πολιτικής ισότητας. Αυτό όμως πια το ζητά μόνο το ένα μέρος.

■ Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τ. Ερτουγρούλογλου, όσο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων, μια και δεν υπάρχει πλέον συναντίληψη για τον τελικό στόχο. «Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε από εκεί που τα αφήσαμε στο Κραν Μοντανά» τονίζει η τουρκική πλευρά και προσθέτει «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στις ομοσπονδιακές λύσεις. Πρέπει να συζητήσουμε νέες ιδέες και νέο όραμα». Ο Ερτουγρούλογλου μιλάει εξάλλου για «κυρίαρχη ισότητα», υπονοώντας δύο κυριαρχίες πάνω στο νησί.

■ Δεδομένου ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο τελικό αποτέλεσμα το πιο πιθανό είναι να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει κοινή βάση. Αλλιώς μια ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ήταν ένα ταξίδι στα τυφλά με αβέβαιη έκβαση, που φαίνεται κανείς να μην το επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση ο τελικός στόχος της ομοσπονδίας φαίνεται πλέον να μακραίνει.

■ Ενδιαφέρον έχει παράλληλα η υποβάθμιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και δεν έλαβε πρόσκληση από τα Ηνωμένα Εθνη να συμμετάσχει, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να στείλουν χαμηλόβαθμο εκπρόσωπο για να παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αποστάσεως.

■ Και η τουρκοκυπριακή κοινότητα; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Friedrich Ebert, η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι απόλυτα διχασμένη: 30% επιθυμεί ενοποίηση του νησιού, ενώ 30% προσάρτηση στην Τουρκία. Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε τις τάσεις και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι κυρίως ανάμεσα στους νέους της Κυπριακής Δημοκρατίας το ενδιαφέρον για μια λύση και ενοποίηση του νησιού ολοένα υποχωρεί.

Μια συνάντηση που ξεκινάει με χαμηλά τον πήχη, με ανόρεκτους συνομιλητές, με διαφορετικές στοχεύσεις, σε ένα κλίμα «χαμηλής έντασης» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλά και μόνο η συνάντηση έχει τη σημασία της, μια και η συνέχιση του διαλόγου, έστω στο «ρελαντί», αφήνει κάποια προοπτική για πιο ουσιαστικές εξελίξεις στο μέλλον.

*Αν. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ερντογάν και τα «δύο κράτη»
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν με τον ΟΗΕ να κινηθούν στο πνεύμα της φραστικής καταδίκης κατά της Τουρκίας, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θέλουν τη λογική κυρώσεων. Λένε: Αν κάνουμε αντίποινα, πώς θα ξανάρθει...
Ο Ερντογάν και τα «δύο κράτη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου
Με φανερό έλλειμμα αξιοπιστίας, ο Ν. Αναστασιάδης προσκαλεί τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αλλά κρύβει την πραγματική εικόνα όλων όσα τεκταίνονται στον διεθνή...
Η χαμένη αξιοπιστία της Κύπρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βαρώσι στον βάλτο της διχοτόμησης
Το Βαρώσι «βουλιάζει» στον βάλτο του άλυτου Κυπριακού, εν μέσω των μάταιων κραυγών μάχιμων Αμμοχωστιανών προσφύγων, που σέρνονται πίσω από την επιθετική πολιτική Ερντογάν στο Κυπριακό και τις κυνικές επιλογές...
Το Βαρώσι στον βάλτο της διχοτόμησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο απόηχος της Γενεύης και οι «παιδικές ασθένειες» του Κυπριακού
Η πολύχρονη ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διδάσκει πολλά. Για παράδειγμα, ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα στην κατάληξη των δύο πλευρών στα κεφαλαιώδη θέματα, αλλά, αντίθετα, κάποιος μπορεί κάλλιστα να...
Ο απόηχος της Γενεύης και οι «παιδικές ασθένειες» του Κυπριακού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίδοτο για Αμμόχωστο, η ομοσπονδία με «πολιτική ισότητα»
Ενας παλαίμαχος Ελληνας διπλωμάτης, που διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, διηγείτο πριν από χρόνια: «Ξέρετε πότε κερδίσαμε τα πιο σαφή ψηφίσματα και αποφάσεις στον ΟΗΕ;
Αντίδοτο για Αμμόχωστο, η ομοσπονδία με «πολιτική ισότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιλεκτική μνήμη και το Κυπριακό
O Eρντογάν όντως απειλεί εμάς και τους Ελληνοκύπριους. Το κάνει όμως με δύο τρόπους, εκ των οποίων μόνο ο ένας είναι εμφανής: τα περί γαλάζιας πατρίδας, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στον χώρο της ανατολικής...
Η επιλεκτική μνήμη και το Κυπριακό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας