• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 200 χρόνια αλλιώς

 • A-
 • A+

Η δεξιά αντίληψη θέλει την ιστορία των κοινωνιών ιστορία πολέμων, με πρωταγωνιστές μεγάλες προσωπικότητες και όχι τους απλούς ανθρώπους. Για μεγάλες μάχες ακούμε διαρκώς, που χρωματίζονται με πολύ αντιτουρκισμό, ενώ η Επανάσταση έγινε για την αποτίναξη του ζυγού της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την απελευθέρωση από την αντίστοιχη τυραννία. Από μία άποψη, η Ελληνική Επανάσταση ήταν για το καλό και του τουρκικού έθνους, το οποίο επίσης δυναστευόταν από την αυτοκρατορία.

Η ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αρχικά μικρού γεωγραφικά, ήταν η πρώτη πράξη διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που συνοδεύτηκε από την ανεξαρτησία και των άλλων βαλκανικών λαών. Τελικά, η διάλυσή της οδήγησε στην εθνική χειραφέτηση των Τούρκων, με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923, με τον ιδρυτή της Κεμάλ Ατατούρκ να επιλέγει τον εκδυτικισμό της χώρας.

Ανάμεσα στις πολλές εκδόσεις, με την ευκαιρία των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, ξεχώρισα τη μελέτη δύο σπουδαίων οικονομολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Μιχάλη Ζουμπουλάκη και Χρήστου Κόλλια με τίτλο «Εθνική Αμυνα και εθνικά χρέη» και υπότιτλο «200 χρόνια ελληνικής οικονομίας» (Εκδόσεις Gutenberg).

Η μεγάλη σημασία του εν λόγω βιβλίου βρίσκεται στον υπότιτλο και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Η Ελληνική Οικονομία: Μια σύντομη αφήγηση». Οπως αναφέρεται στο κεφάλαιο αυτό, «περιοδολόγηση ρυθμών μεγέθυνσης και αναπτυξιακών επιδόσεων, παραγωγή και μεταβολές στην τομεακή διάρθρωση του ΑΕΠ, εξωτερικές εμπορικές σχέσεις, εκβιομηχάνιση, νομισματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις... είναι κάποια από τα αντικείμενα, καθένα των οποίων θα μπορούσε από μόνο να αποτελέσει θέμα διερεύνησης και εκτενούς ανάλυσης».

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συγγραφείς δεν καταγγέλλουν τα δάνεια της ανεξαρτησίας, επικαλούμενοι και μία φράση του λόρδου Βύρωνα στο ποίημά του «Δον Ζουάν», ότι «κάθε δάνειο δεν είναι απλώς ένα κερδοσκοπικό χτύπημα, αλλά εδραιώνει ένα έθνος ή ανατρέπει ένα θρόνο», εννοώντας ότι με τη στήριξη της Επανάστασης, ηττάτο και η απολυταρχική εξουσία του σουλτάνου.

Με άλλα λόγια, ο τότε δανεισμός για τον οποίο εργάστηκε ο Μπάιρον και το Φιλελληνικό Κομιτάτο το Λονδίνου αποτελούσε προϋπόθεση για να σταθεί και νικήσει η Επανάσταση. Αλλο ζήτημα αν τα δάνεια και οι απευθείας χορηγίες του λόρδου Βύρωνα και άλλων ευεργετών δεν αξιοποιήθηκαν για το εθνικό συμφέρον.

Ενδιαφέρον και το συμπέρασμα των συγγραφέων ότι «οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν η μήτρα που γέννησε όλα τα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας στη μεταπολεμική και κυρίως στη μεταπολιτευτική περίοδο». Συμπέρασμα, που επιδέχεται αμφισβήτηση, τουλάχιστον σε σχέση με την παταγώδη χρεοκοπία του 2009-2010, που οδήγησε στα καταστροφικά μνημόνια.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μπάιρον προστάτης προσφύγων και ελευθερωτής αιχμαλώτων
Κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βιβλίο μου με τίτλο «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική», στο οποίο περιέχεται και η παρθενική ομιλία του Μπάιρον στη Βουλή των Λόρδων. Σε εκείνη την ομιλία είχε ταχθεί κατά της...
Ο Μπάιρον προστάτης προσφύγων και ελευθερωτής αιχμαλώτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
Ποιο είναι το πρώτο επιτυχημένο εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα: Απάντηση: Το ελληνικό εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα του 1821.
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και τους Δήμους Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο...
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
Μια φράση από το βιβλίο «Εξω από τα δόντια» του Αρη Αλεξάνδρου έρχεται και ξανάρχεται μπροστά μου: «κάθε αγώνας έχει δύο σκέλη: το εναντίον τίνος και το υπέρ ποίου».
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» και η Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου!
Ο επανασχεδιασμός του Διοικητικού Χάρτη της χώρας 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα έπρεπε να είναι η μεγάλη συζήτηση της περιόδου.
Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» και η Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια ευχάριστη έκπληξη
Η επέτειος είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ένα γεγονός που θεωρούμε σημαντικό. Κι αυτή η κατά κανόνα μουσειακή και ρηχή προσέγγιση το μετατρέπει σε κοινοτοπία, η οποία μας ενώνει επειδή όλοι μάθαμε να το...
Μια ευχάριστη έκπληξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας