• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.5°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 14.8°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνική φύση: μια διαδρομή 70 χρόνων

 • A-
 • A+

Ούτε δυο χρόνια δεν είχαν περάσει από τη λήξη του Εμφυλίου όταν μια ομάδα πενήντα επιστημόνων και ακαδημαϊκών, προερχόμενων από τον Ορειβατικό Σύνδεσμο Αθηνών, αποφάσισε να ιδρύσει, τον Απρίλιο του 1951, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Ανάμεσά τους ήταν ο Ηλίας Βενέζης, ο Σπύρος Μαρινάτος, ο Καίσαρ Αλεξόπουλος, ο Μάξιμος Μητσόπουλος, ο Ιάκωβος Σαντοριναίος, ο Βύρων Αντίπας – ο τελευταίος θα αφήσει τόσο έντονο το αποτύπωμά του στα χρόνια που ακολούθησαν ώστε δικαίως θεωρείται η προσωπικότητα που επηρέασε καταλυτικά τους αγώνες για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα.

Η ΕΕΠΦ γιορτάζει φέτος 70 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας. Κοιτώντας πίσω μας θα δούμε δράσεις για το φαράγγι της Σαμαριάς, το Δέλτα του Εβρου, την Πρέσπα, την Οίτη, τον κρητικό αίγαγρο, τους πελεκάνους, τη μεσογειακή φώκια, τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta κ.ά.

Κορυφαία στιγμή αυτών των 70 χρόνων, και μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της προστασίας της ελληνικής φύσης, είναι η υπογραφή, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των υγροτόπων στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, από την οποία και πήρε μετά το όνομά της. Εκεί η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Βύρωνα Αντίπα, γενικό γραμματέα και ψυχή της ΕΕΠΦ για 35 χρόνια.

Αργότερα, η ΕΕΠΦ γίνεται το φυτώριο για τη δημιουργία άλλων, πιο εξειδικευμένων ως προς το αντικείμενο, οργανώσεων, αναλαμβάνει την εκπροσώπηση στην Ελλάδα του παγκόσμιου Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και συμμετέχει σε καίριους αγώνες όπως κατά της εκτροπής του Αχελώου. Σήμερα συντονίζει πέντε δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα προγράμματα «Γαλάζια Σημαία» και «GreenKey» για αειφορική διαχείριση στον τουρισμό και υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά έργα διατήρησης ειδών και οικοτόπων.

Κοιτώντας το μέλλον, βλέπουμε ότι η περιβαλλοντική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας, ρύπανση–εντείνεται και επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Ενδεικτική και η συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, να αποτυπώνεται πλέον στο ΑΕΠ κάθε χώρας η απομείωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε, ιδιαίτερα για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς. Παράνομες δραστηριότητες, όπως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, καλά κρατούν, ενώ η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης και η οριστική θεσμοθέτηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με προεδρικά διατάγματα έχει καθυστερήσει σημαντικά και αδικαιολόγητα. Παράλληλα, πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο Ν. 4685/2020 και το άρθρο 218 του Ν. 4782/2021, αποσαθρώνουν την προστασία των περιοχών Natura, ανοίγοντας «παράθυρα» για δραστηριότητες και υποδομές με σημαντικές επιπτώσεις, παραβιάζοντας το ενωσιακό περιβαλλοντικό δίκαιο.

Η ανάγκη μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οφείλει να γίνει δίκαια και διασφαλίζοντας τη βιοποικιλότητα και την κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, βλέπουμε καθυστέρηση στην αναθεώρηση του ανεπαρκούς υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, προώθηση, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, της εγκατάστασης αιολικών πάρκων ακόμη και σε ιδιαίτερα σημαντικές προστατευόμενες φυσικές περιοχές, όπως οι βραχονησίδες του Αιγαίου, χαμηλή συμμετοχή άλλων μορφών ΑΠΕ, ενώ αγνοείται το δομημένο περιβάλλον και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Η ασάφεια, η αδιαφάνεια και η περιορισμένη διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών κατά τον σχεδιασμό του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η κατανομή των πόρων και οι επενδύσεις θα προστατέψουν το περιβάλλον και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτρέποντας μελλοντικές κρίσεις και εξασφαλίζοντας δίκαιη και πράσινη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το 1951 στην ιδρυτική πρόσκλησή του ο Ιάκωβος Σαντοριναίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «… Τὰ ἀποτελοῦντα τὴν φύσιν στοιχεῖα, ἀντιμετωπίσθησαν μέχρι σήμερον ἀποκλειστικῶς ὡς πλουτοπαραγωγικοὶ παράγοντες. Οὕτω ἐθεωρήθησαν, ἀπὸ τὶς ἱδρύσεως τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους, τὰ δάση, τὰ φυτὰ ἐν γένει, τὰ θηράματα, τὰ ἐδάφη, τὰ ὕδατα, τὰ κοιτάσματα τῶν ὀρυκτῶν... Ἡ αἰσθητικὴ καὶ ἡ ἐπιστημονικὴ πλευρὰ τῆς προστασίας τῆς φύσεως ἠγνοήθησαν ἢ παρεμελήθησαν…».

Πέρασαν εβδομήντα χρόνια από τότε. Η σύγχρονη γνώση και το μέγεθος των απειλών δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βούληση χρειάζεται.

* προέδρος του Δ.Σ.της ΕΕΠΦ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πράσινο των Αμπελοκήπων και οι περιαστικές πυρκαγιές
Η υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας στις αστικές περιοχές, γίνεται εντονότερη εξαιτίας της υπέρμετρης δόμησης και της έλλειψης αστικού πρασίνου.
Το πράσινο των Αμπελοκήπων και οι περιαστικές πυρκαγιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πράσινες επενδύσεις ή πράσσειν ά-λογα;
Η αξία μιας επένδυσης εξαρτάται από το μείγμα των χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων και έχει νόημα μόνο αναφορικά με τη σκοπιά συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου και με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πράσινες επενδύσεις ή πράσσειν ά-λογα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερημοποίηση: ο λυγμός της μικρής αδελφής
Η αποκατάσταση 350 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων θα αφαιρέσει από την ατμόσφαιρα 26 γιγατόνους αερίων του θερμοκηπίου.
Ερημοποίηση: ο λυγμός της μικρής αδελφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, αποτελεσματική αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να θεωρείται όχι αυτή που ενισχύει τη συνολική δαπάνη όταν καταρρέει η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή που στοχεύει στη...
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα είναι πραγματικά πράσινες και θα ωφελούν και τους πολίτες και το περιβάλλον και όχι μόνο μια μικρή ελίτ, όπως προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πριν γίνουν μόνη μας ελπίδα οι αποικίες στο διάστημα
Στις εποχιακές συγκυρίες που η συνείδηση πάει τα απογεύματα βόλτες στα χωράφια της άγνοιας και της αδιαφορίας, ή που «φιλοξενείται» τις νύχτες στα σαλέ του συμφέροντος και της απληστίας, μόνο ένα δυνατό σοκ...
Πριν γίνουν μόνη μας ελπίδα οι αποικίες στο διάστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας