• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κύριε Τσιάρα, σταματήστε να εμπαίζετε τους χωρισμένους γονείς»

 • A-
 • A+
Η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων για την επιτάχυνση, αλλά και την εξατομίκευση των δικαστικών αποφάσεων –ανάλογα με το συμφέρον του κάθε παιδιού– συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Στον τίτλο αυτού του άρθρου θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι αντιδράσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Ενα νομοσχέδιο διχαστικό και άκρως πολωτικό, το οποίο τορπιλίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας, εδώ και έναν χρόνο, διατείνεται ότι θα φέρει νόμο που «θα δίνει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει από τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, όπου τα περισσότερα είναι αρνητικά για το κείμενο του νομοσχεδίου.

Γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και συλλογικότητες μπαμπάδων έχουν σοβαρές αντιδράσεις και διαφωνίες με το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Επιπλέον, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και μεμονωμένα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν εκφραστεί ήδη δημόσια, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο αυτό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Τσιάρα να πείσει την κοινή γνώμη πως το νομοσχέδιό του είναι σε μια προοδευτική κατεύθυνση και λύνει προβλήματα, η αλήθεια κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ο υπουργός αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που ο ίδιος σύστησε, υπέκυψε σε συγκεκριμένα συμφέροντα και αντιλήψεις και τελικά κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.

Διαστρεβλώνει τη νομική έννοια του συμφέροντος του τέκνου και ανάγει το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο –ένα κατά τα άλλα ιδιαίτερα προοδευτικό δίκαιο– από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό, πράγμα που αντίκειται και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν λύνει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα της εφαρμογής του σημερινού οικογενειακού δικαίου.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, κυρίως όσον αφορά την επίδοση των διατροφών, αλλά και την επικοινωνία του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το παιδί του. Σε αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση ο υπουργός και γι’ αυτό έχει απογοητεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ζητήσει την απόσυρση του διχαστικού νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ανοιχτού, δημόσιου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό οικογενειακό δίκαιο, και με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υφυπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής, που μέχρι στιγμής τηρεί σιγήν ιχθύος.

Επιπλέον, η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων ή τουλάχιστον η συνεπικουρία των δικαστών από ειδικές, δημόσιες υπηρεσίες επιστημόνων (παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ.) για την επιτάχυνση, αλλά και την εξατομίκευση των δικαστικών αποφάσεων –ανάλογα με το συμφέρον του κάθε παιδιού– συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Η Ν.Δ. επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην ίδρυση Επενδυτικών Δικαστηρίων το προηγούμενο καλοκαίρι, για την εξυπηρέτηση των τραπεζών. Το ίδιο ζητούμε να πράξει και με τα Οικογενειακά Δικαστήρια, για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους.

*Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κιλκίς, αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Έχε το νου σου στο παιδί…»
Ένας έντονος, και σε κάποιες περιπτώσεις ακραίος, πόλεμος έχει ξεσπάσει, με επίδικο τις αλλαγές που φέρνει στο οικογενειακό δίκαιο το σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια.
«Έχε το νου σου στο παιδί…»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
Συνεδρίαση των επιτροπών για το Νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια ● Το καυστικό σχόλιο της Μαριέττας Γιαννάκου και η σφοδρή κριτική από τις γυναικείες οργανώσεις για την αναγκαστική συνεπιμέλεια ● Θετικοί...
Δεν έχετε το αλάθητο, κ. υπουργέ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα σύγκρουση γενεών
Η ψήφος των νέων να μην είναι απλά διαφορετική από αυτή των μεγαλύτερων αλλά να είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντίθετη από εκείνη των γονιών τους.
Η νέα σύγκρουση γενεών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα για την 17η Νοέμβρη σε ένα παιδί που γεννήθηκε το 2021
Πρέπει να γνωρίζεις πως κάποιοι πάλεψαν για να είμαστε εσύ κι εγώ εδώ. Για να μπορείς αύριο να περπατήσεις ελεύθερη στους δρόμους, να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς, να εργαστείς με αξιοπρέπεια.
Γράμμα για την 17η Νοέμβρη σε ένα παιδί που γεννήθηκε το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας