• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το λούμπεν πάει τένις

 • A-
 • A+

Το τένις είναι ευγενές άθλημα. Κι έχει, ως τέτοιο, τα συμβολικά συγκείμενα των κοινωνικών προδιαγραφών του. Παίζεται από αυτούς που διαθέτουν το απαιτούμενο «πολιτισμικό κεφάλαιο». Στη λέσχη του τένις δεν εγγράφεται ο πάσα εις. Για να γίνεις μέλος της λέσχης, πρέπει να έχεις τις προσήκουσες συστάσεις. Συστάσεις που είναι εγγενείς στην καταγωγική αλυσίδα σου. Συστάσεις που σε εγκαλούν ως «Ο», «Η». Είναι αυτές οι εγκλήσεις το διαβατήριο εισόδου σου σ' έναν «κόσμο», κόσμο καταστατικά διαφορετικό από τον κόσμο εκείνων που δεν ήσαν «σε θέση» να διδαχτούν κανόνες ευγενών παιγνίων.

Είναι ο κόσμος, ο μοναδικά δικός κόσμος των «κοινών ανθρώπων», που στις πλάτες του, στον ιδρώτα του, πολλές φορές στο αίμα του, χτίστηκαν κανόνες ευγενών παιγνίων και αθλημάτων. Μια ευγένεια-υπόλειμμα του προνεωτερικού, όπως το κυνήγι και τόσες άλλες ευγενείς σπατάλες ελεύθερου χρόνου. Ενασχολήσεις μιας τάξης αργόσχολης, για την οποία μας μίλησε πολλές δεκαετίες πριν ο Βέμπλεν. Μιας τάξης που σπαταλά χρόνο κεφαλαίου χωρίς να παράγει το χρήμα του. Μιας τάξης, το πολύ, χρηματοπιστωτικών χιμπατζήδων.

Μιας τάξης κερδοσκοπίας εικονικών κεφαλαίων, τόσο απόμακρης από τον ιδεότυπο καπιταλιστή του Βέμπερ. Μιας τάξης που τζογάρει άκοπα στην πόκα με τα ολοένα και λιγότερα pecunia των ασφαλιστικών ταμείων ή τις αποταμιεύσεις των άλλοτε εύμαρων και ευπροσήγορων μικροαστών. Μιας τάξης που δεν έχει στην αγωνία της ζωής της ολόκληρης χρόνον άλλον από τον ανά πάσα στιγμή επικείμενο χρόνο του αφανισμού της. Σε δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού, στον υπολογιστή του οποιουδήποτε Τζορτζ Σόρος.

Πολλά χρόνια πριν, ήταν ο Αντρέ-Γκούντερ Φρανκ που έκανε λόγο για μια λούμπεν μεγαλοαστική τάξη, στο έργο του «Η Ανάπτυξη της Υπανάπτυξης». Αναφερόταν στις κυρίαρχες τάξεις χωρών της «περιφέρειας» του καπιταλιστικού «κέντρου», χωρών κυρίως της Λατινικής Αμερικής. Πέρασαν πολλά χρόνια έκτοτε, πολλές αλλαγές έγιναν. Τόσες αλλαγές που ν' αναρωτιέται κανείς, μήπως ένα λούμπεν της μπουρζουαζίας έχει, ιδιοτρόπως (κι αυτό θέλει πολλή κουβέντα), εγκατασταθεί στο «κέντρο» του καπιταλισμού.

Μαρτυρίες γι' αυτό «το λούμπεν του αναπτυγμένου» υπάρχουν πλείστες όσες. Από την ευκολοχώνευτη κουλτούρα διασκέδασης των «ραντιέρηδων», την καταιγιστικά, παντοειδώς και σωρηδόν παραγόμενη ημιμόρφωση των υποτελών, την τηλεοπτική λατρεία περίοπτα τυλιγμένων ευτελών προϊόντων διαβίωσης, την απαξίωση του όποιου ριζικά διάφορου δημόσιου λόγου ως κάποιας παράξενης και δυσνόητης γλώσσας («οι κουλτουριάρηδες»), μέχρι την περιθωριοποίηση της όποιας εναλλακτικής μορφής λόγου και πράξης ως ιδιωματικής, περίεργης και, έτσι, απορριπτέας. Από αυτή τη λούμπεν αντίληψη του κόσμου, που ορίζει ολοένα και περισσότερο τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης της κυρίαρχης τάξης του «κέντρου», εκφέρεται ένας βαθύς, πλήρως εγνωσμένος λαϊκισμός, που διαχέεται μαζοποιημένος από τα νέα «μέσα δικτύωσης». Είναι ο λαϊκισμός περί του αυτονόητα «απλού» των υλικών και συμβολικών όρων ζωής μιας αδιαφόρητης μάζας υποτελών. Καθηλωμένης, να φαντασιώνεται πως ίσως κάποτε γίνει, «για δύο λεπτά δημοσιότητας», η περσόνα-παίκτης τένις σε μια παράσταση «που ανεβαίνει σ' ολόκληρη την πόλη».

Η επιτομή αυτού του «λούμπεν κυρίαρχου», σε πικρή διάψευση του αμετανόητα σκληρού αστού Carl Schmidt, είναι ασφαλώς ο Τραμπ. Κυβερνούσε από τους κιτς χρυσοποίκιλτους πύργους του ως διαμεσολαβητής μιας χυδαίας μιντιακής και μιας χύδην εθνο-χρηματιστηριακής υπόσχεσης για τη μοίρα του «πόπολου». Υπάρχουν όμως και πλείστοι άλλοι. Στις χώρες του «κέντρου», πάντα. Ή ακόμα και στις χώρες που, στην τυπολογία του Νίκου Μουζέλη, ταξινομούνται στην «ημιπεριφέρεια».

Αφορμή γι' αυτό το σημείωμα στάθηκε το τένις που έπαιξε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός.

Να το πω λαϊκιστικά: το τένις, με περισσότερους από 9.000 νεκρούς ολόγυρα στη χώρα. Λαϊκιστικά: με πλήρη επίγνωση της ρίζας του όρου. Αντίκρυ του, στέκεται το λούμπεν του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη. Το ανέμελο μιας τάξης που, επειδή δεν έζησε το λαϊκά ανέμελο και το επιμελώς λαϊκό, γλιστράει, ανά πάσα στιγμή, σ' ένα περιθώριο του βίου, σ' ένα ολόδικό της σύμπαν, όπου χωρούν τα πάντα εκτός τάξης, ακόμα και της δικής της, αρκεί να ικανοποιούνται οι ακανόνιστες επιθυμίες της κάθε στιγμής. Με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων της λέσχης. Της ομάδας εκείνης που, παίζοντας ένα τένις, μπορεί να αποφασίζει για το πόσο αξίζουν οι ζωές των πλείστων, εκτός λέσχης. Της ομάδας εκείνης που αποστρέφεται οποιαδήποτε έννοια συμφέροντος, εκτός του γυμνά ιδιοτελούς, αισθητικά αποκρουστικού, αξιακά ανερμάτιστου δικού της αποκλειστικά συμφέροντος.

Με τη χυδαιότητα που ταιριάζει σ' έναν αντιπρόσωπο λουμπεναρίας πελατών. Αυτός... Και η παρέα του. Που ονομάτισε «επιτελείς». Ολοι μαζί μπορεί και να αποστρέφονται το «σκυλάδικο». Γιατί είναι οι ίδιοι ντεμέκ λούμπεν.

Λούμπεν αλλοτρίοις κτήμασιν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να συνομιλεί όχι ως «γέφυρα» της Ευρώπης συμβολής για την Ειρήνη αλλά ως άνευ όρων σύμμαχος στον πολεμικό ανταγωνισμό Ανατολής - Δύσης.
Τι επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αμερικανιά του κ. πρωθυπουργού
Μπορεί να μην έπεισε για τη σοβαρότητα του μέτρου με τον βαρύγδουπο τίτλο «freedom pass» που εξάγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν, αλλά για μία ακόμα φορά προδόθηκε η...
Η αμερικανιά του κ. πρωθυπουργού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοβού τους θείους από την Αμερική
Ορισμένοι στη χώρα μας πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Πομπέο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «προστατεύεται» από τις αναθεωρητικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Φοβού τους θείους από την Αμερική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
Η θέση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι σαφής: διάλογος και επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που λέει η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, όπως και η Ε.Ε.
Τι θέλει ο Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
Την ώρα που οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παραμένουν λεπτές και η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει «φωτιά» οι τοποθετήσεις βασικών συμμάχων της Ελλάδας έρχονται να δημιουργήσουν νέο πονοκέφαλο και...
Δεν μας τα λένε καλά οι «σύμμαχοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης
Σε τι διαφέρουν οι επιδοτήσεις του Τραμπ στα νοσοκομεία, τα οποία φρόντισαν να απολύσουν εργαζόμενους, από τους ύμνους του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο όμως προσπαθεί να το μετατρέψει σε...
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας