• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.3°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 32.3°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 21.4°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελληνική Δημοκρατία μπροστά στην πρόκληση μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων του ανθρώπου

 • A-
 • A+
Τα εθνικά συντάγματα πρέπει να διαφυλάξουν αυστηρά τον αξιακό κώδικα του κάθε εθνικού πολιτισμού και τους αναλλοίωτους κανόνες μιας ποιοτικής δημοκρατίας. Η θέσπιση μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων καθίσταται αναγκαιότητα για την προστασία του ανθρώπου, του ατόμου και του πολίτη, όπως π.χ. το δικαίωμα ισότητας στην πρόσβαση (άρθρο 5Α Συντάγματος) που διασφαλίζεται όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να διαθέτουν Η/Υ και γνωρίζουν να τον διαχειρίζονται, δηλαδή δεν είναι ψηφιακά αναλφάβητοι, και η πολιτεία τούς προσφέρει δίκτυο WiFi όπου κι αν κατοικούν στη χώρα

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και απρόβλεπτα με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του εθνικού νομοθέτη να φαίνονται ξεπερασμένες ακόμα και τη στιγμή που ψηφίζονται.

Η διεθνής οικονομική κρίση, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών, η φτηνή και ανεξέλεγκτη τηλεργασία, η διεθνοποίηση και κυρίως η χειραγώγηση της ενημέρωσης (Fake News) πολλαπλασιάζει αντί να περιορίζει προβλήματα με τρόπο που η αίσθηση της ελευθερίας που μας προκάλεσε αρχικά η παγκοσμιοποίηση να μας προσγειώνει απότομα στον εγκλωβισμό μας εντός ενός παγκόσμιου χωριού.

Παραδοσιακά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες και θυσίες της ανθρωπότητας περιορίζονται, κλονίζονται και αμφισβητούνται.

Η εργασιακή ασφάλεια απειλείται από τη φτηνή τηλεργασία που προσφέρεται από κάποια αναπτυσσόμενη αγορά του πλανήτη προς ένα ανεπτυγμένο κράτος ή από τη γενικευμένη εφαρμογή της ρομποτικής. Η ελευθερία κίνησης, συνάθροισης και συνεργασίας υποκαθίσταται από τα follows και τα like του Διαδικτύου. Η ελευθερία της πληροφόρησης, που φάνηκε να δυναμώνει μέσα από το πέρασμα από την παθητική ενημέρωση των Ηλεκτρονικών Μέσων στην αμφίδρομη ενεργητική ενημέρωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, απειλείται από την ανωνυμία των bloggers και την κατάρρευση της υπερπληροφόρησης που γεννά Fake News, τα οποία δεν επιτρέπουν την πληροφορία να μετατρέπεται σε γνώση και τη γνώση να μετεξελίσσεται σε εμπειρία, δηλαδή σε σοφία.

Η προστατευόμενη σφαίρα της ιδιωτικότητας, το άσυλο της κατοικίας και της οικογενειακής ζωής καταρρέουν σε μεγάλο βαθμό από τον Μεγάλο Αδελφό, που με ευκολία σπάει τα προσωπικά δεδομένα μας, προσφέροντάς τα ως λάφυρα στα χέρια του οποιουδήποτε τοπικού ή διεθνούς παίκτη, που θέλει να τα εκμεταλλευτεί κερδοσκοπώντας επικίνδυνα.

Η ίδια η δημοκρατία απειλείται από επικίνδυνους δημαγωγούς που με εργαλείο το έξυπνο κινητό τους παρακολουθούν πού είμαστε, τι κάνουμε και σχολιάζουν ανώνυμα ή επώνυμα διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη. Ο καθένας μας εκούσια ή ακούσια γίνεται ένας κακός ρεπόρτερ του διπλανού του.

Ακόμα και το δικαίωμα στην εκπαίδευση ή στην υγεία μπορεί να υπονομευτεί από τη δήθεν πολυφωνία μιας πλουραλιστικής, αλλά επιδερμικής και συχνά ανεύθυνης ενημέρωσης που δεν υπακούει στους αυστηρούς κανόνες της επιστημονικής έρευνας.

Η νέα πραγματικότητα αλλάζει και τους όρους της εθνικής ή της παγκόσμιας πολιτικής. Κυβερνοπόλεμοι μεταξύ κρατών επιδιώκουν να διαμορφώσουν ακόμα και εκλογικά αποτελέσματα στις εκλογές των μεγάλων δυνάμεων ή να λύσουν τις διαφορές ενός αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών που δυνάμωσαν περισσότερο από τα κράτη. Με αφορμή την παγκόσμια διακυβέρνηση δημιουργούνται ακόμη και διεθνή διευθυντήρια που υποδεικνύουν στα κοινοβούλια τι να ψηφίσουν, στους λαούς ποιον να εκλέξουν και στις κυβερνήσεις με ποιον να τα βρουν και ποιον να πολεμήσουν, χωρίς βεβαίως ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων.

Ολη αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη όμως, τι ειρωνεία, είναι απόλυτα «δημοκρατική», διότι αφορά τη μοίρα όχι μόνο των μικρών κρατών, αλλά και των υπερδυνάμεων, αφού επηρεάζει καταλυτικά τη ζωή των λαών τους.

Το ερώτημα που τίθεται διλημματικά είναι: «Μπορούμε να εμποδίσουμε τις εξελίξεις και τον κόσμο που έρχεται ή πρέπει να προετοιμαστούμε για να τον διαχειριστούμε καλύτερα;»

Η απάντηση είναι σαφώς υπέρ της δεύτερης εκδοχής. Η διεθνοποίηση των προβλημάτων απαιτεί διεθνή συνεργασία για τη λύση τους. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει από κοινού να αναλάβουν την ευθύνη της πολιτικής και να μην την αφήσουν σε εξωθεσμικά κέντρα.

Τα εθνικά συντάγματα πρέπει να διαφυλάξουν αυστηρά τον αξιακό κώδικα του κάθε εθνικού πολιτισμού και τους αναλλοίωτους κανόνες μιας ποιοτικής δημοκρατίας.

Η θέσπιση μιας νέας γενιάς δικαιωμάτων καθίσταται αναγκαιότητα για την προστασία του ανθρώπου, του ατόμου και του πολίτη, όπως π.χ. το δικαίωμα ισότητας στην πρόσβαση (άρθρο 5Α Συντάγματος) που διασφαλίζεται όταν όλοι οι πολίτες μπορούν να διαθέτουν Η/Υ και γνωρίζουν να τον διαχειρίζονται, δηλαδή δεν είναι ψηφιακά αναλφάβητοι, και η πολιτεία τούς προσφέρει δίκτυο WiFi όπου κι αν κατοικούν στη χώρα.

Πάνω όμως από όλα χρειάζεται μια νέα νοοτροπία απεξάρτησης από τα Social Media και μια νέα κουλτούρα διαχείρισής τους, ώστε να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματά τους ως εργαλεία, χωρίς να γινόμαστε εμείς τα θύματα της τεχνολογίας. Η ανθεκτικότητα και η μετεξέλιξη της δημοκρατίας μας εξαρτάται όχι μόνο από τη εκπαίδευση, αλλά κυρίως από την παιδεία των πολιτικών και των πολιτών. Τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο (τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, βιοτεχνολογία κ.λπ.) πρέπει να τη συμπληρώσει η εξέλιξη και η ολοκλήρωση των ανθρωπιστικών επιστημών που προάγουν τις ανθρώπινες αξίες, τη βιοηθική, τα χρηστά ήθη, τη νέα γενιά δικαιωμάτων.

Η πανδημία είναι μια παγκόσμια αλλά και μια εθνική πρόκληση για να επικαιροποιήσουμε τις πανανθρώπινες αξίες μας, να θωρακίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναβαπτίσουμε την ποιότητα της δημοκρατία μας.

*Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και επίκουρος καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τόση βιασύνη με το myData
Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν, μεταξύ άλλων, διαφάνεια, ενημέρωση, ειλικρίνεια και συναίνεση. Ωστόσο, σε καμιά από τις παραπάνω πτυχές δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Το έλλειμμα στη διαφάνεια και την ενημέρωση...
Γιατί τόση βιασύνη με το myData
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Θουκυδίδης και η «Δημοκρατία» της ψηφιακής εποχής
Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις που ο φόβος και η απόγνωση αλλάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και επηρεάζουν τον άνθρωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να αδιαφορεί για το δέον και το πρέπον.
Ο Θουκυδίδης και η «Δημοκρατία» της ψηφιακής εποχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνία, διαδίκτυο και δημοκρατία
Το διαδίκτυο μπορεί να υπηρετεί τόσο οπλικά συστήματα όσο και θεραπείες, τόσο τη δημοκρατία όσο και τον λεγόμενο κυβερνοκαπιταλισμό. Οι συνέπειες όμως εξαρτώνται από το υποκείμενο που στήνει το δίκτυο και τους...
Κοινωνία, διαδίκτυο και δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «βόμβα» της Απλής Αναλογικής του Μητσοτάκη
Όταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ έλεγε πως «τον καιρό των αστικών επαναστάσεων οι αστοί ηγέτες υπήρξαν ηγέτες μαζών δυνάμει ιστορικής αυταπάτης» και ότι «σήμερα (λίγο πριν την δολοφονήσουν) είναι αντιπρόσωποι του λαού...
Η «βόμβα» της Απλής Αναλογικής του Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετών 48 με… σαγιονάρες
Ετσι από τα μοντέλα της δημοκρατίας ξεπέσαμε στους μοντέλους και στις μοντέλες της δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, η Δημοκρατία μεγάλωσε. Εδραιώθηκε. Εγινε ετών 48.
Ετών 48 με… σαγιονάρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιον τύπο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ανάγκη η δημοκρατία μας;
Η πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση επανέφερε στο προσκήνιο μια χρόνια δομική παθογένεια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας.
Ποιον τύπο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ανάγκη η δημοκρατία μας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας