• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 24.9°C
  0 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμμετοχική δημοκρατία ή όχι;

 • A-
 • A+

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει έντονα εθνικές, δημοκρατικές ρίζες. Αποτελεί βασικό στοιχείο για τη θεμελίωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας.

Οι πολίτες μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σκόπιμο να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης ανάγκη να αποκτήσει πλήρη διοικητική αυτοτέλεια, χωρίς την κυβερνητική κηδεμονία· φυσικά, χρειάζεται να εξασφαλιστούν σταθεροί και επαρκείς πόροι.

Για να λειτουργήσει η συμμετοχική δημοκρατία χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα δημοκρατικό, ανάδειξης των κοινωνικών δυνάμεων, με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εμπεριέχει η απλή αναλογική. Ο «Κλεισθένης» κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση και έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστούν οι κοινωνικές δυνάμεις με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να καταργήσει τον «Κλεισθένη» με νόμους που έδιναν υπερεξουσίες στις επιτροπές (οικονομική, ποιότητα ζωής) και αλλοίωνε τη νωπή βούληση, καταργώντας στην ουσία το εκλογικό αποτέλεσμα. Προτού να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, διατυπώθηκε η άποψη περί ακυβερνησίας.

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν είδε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με καλό μάτι· την ήθελε σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με την κεντρική εξουσία και απλό διεκπεραιωτή των πολιτικών της. Τις τερατογενέσεις των προηγούμενων εκλογικών νόμων τις έχουμε ζήσει, ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής, με διαφορά 15-20% από τον πρώτο, τη δεύτερη Κυριακή να αποκτά συντριπτική πλειοψηφία σε έδρες... Αυτό από ποια δημοκρατική νομιμότητα πηγάζει; Δεν αλλοιώνεται η λαϊκή βούληση; Δεν πραγματοποιούνται ανίερες συμμαχίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, γιατί διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και αποδίδει στους συνδυασμούς ό,τι τους αναλογεί.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, η μείωση των δημοτικών συμβούλων, η επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου και η κατάργηση των κοινοτήτων, ακριβώς, αποδεικνύουν τα φοβικά σύνδρομα της Νέας Δημοκρατίας. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών γύρω από τον δήμαρχο και τις επιτροπές καθιστούν ανενεργό, αδρανές το δημοτικό συμβούλιο και μετατρέπουν τους δημοτικούς συμβούλους σε ρόλο παθητικών ακροατών χωρίς πρωτοβουλίες.

Θα ανθήσει ο γραφειοκρατισμός και ο τεχνοκρατισμός, το πλαφόν εισόδου και η μείωση δημοτικών συμβούλων θα εμποδίσει υγιείς και ενεργούς δυνάμεις της κοινωνίας να ασχοληθούν και να εκπροσωπηθούν και θα δοθεί η ευκαιρία μόνο για τους κατέχοντες πλούτο και επιρροή.

Η κατάργηση των κοινοτήτων θα μας στερήσει από άοκνους, άμισθους και ανιδιοτελείς εργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα είναι ιδεολογικό και πολιτικό, το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ακυβερνησία ή όχι, αλλά συμμετοχική δημοκρατία ή όχι.

Η «Ωρα Πατρών», κινούμενη σε αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή η εξουσία θα πρέπει να ασκείται από τον ίδιο τον λαό, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα για την απλή αναλογική, που πλειοψήφησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Να εναντιωθούμε απέναντι στον νόμο - έκτρωμα που επιδιώκει να ψηφίσει η κυβέρνηση. Αποτελεί πυρήνα της πολιτικής μας η αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανα που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες.

 * επικεφαλής της «Ωρας Πατρών»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να γίνει πράξη μια «άλλη Ελλάδα», πρέπει να κατακτήσουμε μιαν «άλλη Αυτοδιοίκηση»
Τελικά, η σημερινή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση υπονομεύει «από την βάση προς την κορυφή» το όλον της ελληνικής Πολιτείας. Υπονομεύει την πρόθεση συμμετοχής και πολιτικής ωρίμανσης πολύτιμων στελεχών.
Για να γίνει πράξη μια «άλλη Ελλάδα», πρέπει να κατακτήσουμε μιαν «άλλη Αυτοδιοίκηση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για το εργασιακό νομοσχέδιο στο σύνολό του, θα επιμείνω στην παγίωση της τηλεργασίας, που αποτελεί τον Δούρειο Ιππο ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το αντεργατικό και...
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι και η χώρα.
Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο τρίτος πυλώνας εξουσίας
Υπάρχουν χώρες, εκεί στον μακρινό και παγωμένο Βορρά, που έχουν ανθρώπους ευτυχισμένους. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, οι υπηρεσίες του δήμου αναλαμβάνουν οτιδήποτε το αφορά.
Τοπική Αυτοδιοίκηση: ο τρίτος πυλώνας εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μειοψηφίες που ξαναγίνονται «θηριώδεις» πλειοψηφίες
Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι πράγματι με βάση τα ισχύοντα εκλεγμένοι δήμαρχοι στον Β’ γύρο δεν θα διαθέτουν το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου που ο προηγούμενος νόμος τούς «παραχωρούσε»...
Μειοψηφίες που ξαναγίνονται «θηριώδεις» πλειοψηφίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας