• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μεγάλη εικόνα

 • A-
 • A+

Η πανδημία ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Ο αιφνιδιασμός του Covid-19 ανέστειλε την κανονικότητα –όπως τη γνωρίζαμε έως το τέλος του 2019. Οι χώρες δέχτηκαν ισχυρές διαταραχές στις οικονομίες τους, στις κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις. Ενα σταθερό μοτίβο όλων των πανδημιών είναι η αποτίμησή τους. Στην έως σήμερα αποτίμηση, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο είναι η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Ινδία, το Μεξικό – και, βέβαια, υπάρχει συνέχεια στον κατάλογο.

Οι περισσότεροι αναλυτές συνδέουν τον βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές στις χώρες αυτές με τη μικρή κατανόηση που είχαν, ως προς την πανδημία, οι πολιτικές ηγεσίες τους. Οι ηγεσίες των χωρών (από αρνητές του ιού έως κυνικοί και αδιάφοροι) συνέχισαν να… μαζεύουν γραμματόσημα. Ετσι, η συμμετοχή των παραπάνω χωρών καταλαμβάνει πάνω από το παγκόσμιο 50% του συνόλου των θανάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έως τώρα, ο Covid-19 έχει σκοτώσει πάνω από το 0,05% του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγώντας την πανδημία ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες θανατηφόρες στην κατάταξη της παγκόσμιας ιστορίας.

Με βάση τις παγκόσμιες μετρήσεις της 12ης Απριλίου, ο ιός Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με πάνω από 136 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2,9 εκατομμύρια θανάτους σε περίπου 200 χώρες. Η σύγχρονη αντίδραση κατά του κορονοϊού, εκτός των μέσων της πληροφόρησης και των οδηγιών, επικεντρώθηκε στα εμβόλια. Πολλά εμβόλια κατά του ιού έχουν πλέον εγκριθεί για μαζική χρήση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είτε από μεμονωμένες χώρες είτε από ομάδες χωρών. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγου χάρη, κυκλοφορούν εμβόλια έξι εταιρειών. Από τις 160 χώρες και περιοχές που χορηγούν εμβόλια και δημοσιεύουν δεδομένα διάθεσης εμβολιασμού, οι 65 είναι χώρες υψηλού εισοδήματος, οι 83 είναι χώρες μεσαίου και οι 12 χαμηλού εισοδήματος. Οι υπόλοιποι είναι αφημένοι στη μοίρα τους.

Μολονότι τα σχέδια του μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών έχουν ήδη ξεκινήσει –παρά τις διαφοροποιήσεις και τις αποκλίσεις των ποσοστών από χώρα σε χώρα– η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αρα, οι προβλέψεις των μελλοντικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολες. Το μόνο που ήδη μπορεί να προβλεφθεί είναι ότι οι μακράς διάρκειας συνέπειες της πανδημίας θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ περιφερειών, κρατών και δημογραφικών ομάδων. Και θα επαναληφθεί ένα άλλο σταθερό μοτίβο: θα πληγούν δυσανάλογα τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι περισσότερο ευάλωτοι, οι εθνοτικές μειονότητες εντός τοπικών πληθυσμών και, κυρίως, οι φτωχοί και αποκλεισμένοι.

Επειδή οι παγκόσμιες και εγχώριες-εθνικές αντιδράσεις ύστερα από έναν χρόνο παγκόσμιας και επώδυνης εμπειρίας Covid-19 είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διαχείριση των συνεπειών αυτής της ιστορικής κρίσης, η βαθιά κατανόηση των επιδράσεων που άλλες θα αποδειχθούν μόνιμες και άλλες προσωρινές, μαζί με τη διεθνή και την περιφερειακή αλληλεγγύη και συνεργασία, και τα οφέλη της επιστημονικής προόδου, είναι εκ των ων ουκ άνευ της ζωής για την επόμενη μέρα.

Παρά ταύτα, δυστυχώς, δεν θα υπάρξουν ίδιες αφετηρίες. Το χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας διευρύνεται. Αυτό προοικονομεί άνιση κατάσταση για τη μετα-Covid εποχή. Το ίδιο γίνεται στο εσωτερικό των χωρών ως προς το ανθρώπινο κεφάλαιο – τον κρίσιμο παράγοντα της μελλοντικής βιώσιμης ανάκαμψης. Παρότι το ανθρώπινο κεφάλαιο πειθάρχησε στις προτροπές των Αρχών, αποδέχθηκε περιορισμό των ελευθεριών και των οικονομικών δραστηριοτήτων και, άρα, των εισοδημάτων του, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν στάθηκαν με την ίδια κατανόηση στο ύψος των περιστάσεων της έκτακτης κατάστασης. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν την πανδημική κατάσταση ως άλλοθι για πολιτικές που είναι ακατάλληλες και καταστροφικές για την επόμενη μέρα.

 

Στην Ελλάδα, λόγου χάρη, η διαχείριση επικεντρώθηκε στο επικοινωνιακό σκέλος της. Αφησε έξω σοβαρούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης (σε πλημμελή λειτουργία και τηλεκπαίδευση που –για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια αλλά και τριτοβάθμια εκπαίδευση– δεν υποκαθιστά την καθημερινή παρουσία στο σχολείο και το πανεπιστήμιο), με μείωση του αριθμού των εισακτέων και την κορυφαία «μεταρρύθμιση» που σχετίζεται με τις αστυνομικές δυνάμεις εντός των πανεπιστημίων. Στις δημόσιες μεταφορές, δεν έγινε καμία κίνηση ουσίας. Ούτε στο λιανεμπόριο, ούτε στην εστίαση, ούτε στους χώρους εργασίας. Αντίθετα, τη στιγμή που το ανθρώπινο κεφάλαιο θέλει την ανταμοιβή του από την εσωτερίκευση του κόστους της πανδημίας, η απασχόληση αποδιαρθρώνεται ως προαπαιτούμενο της μελλοντικής ανάπτυξης. Χωρίς σαφές σχέδιο, χωρίς στόχους, χωρίς προϋποθέσεις κατανομής των όποιων θετικών επιδράσεων θα προκύψουν από τα γενναιόδωρα ευρωπαϊκά ταμεία. Ποιες είναι οι δράσεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος; Της απασχόλησης; Ποια θα είναι η δημοσιονομική θέση της χώρας μετά την πανδημία; Η κατάσταση του χρέους; Η κοινωνία θέλει τώρα απαντήσεις. Και δεν τις έχει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μέτρον άριστον»
Η Αποκριά μαζεύτηκε στη γωνία και δεν υπάρχει οξυγόνο γι’ αυτήν υπό το κράτος του φόβου.
«Μέτρον άριστον»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
Η αλλαγή στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από κοινού με ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θετική στις ανασφάλειες
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου και βγήκα έξω.Τώρα φοράω τη ζεστή μου ρόμπα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο δέρμα μου και χαζεύω με τις ώρες βιντεάκια στο YouTube.
Θετική στις ανασφάλειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κίνδυνος θάνατος: η εκκλησία της ανυπακοής και η κυβέρνηση της ανοχής
Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας ήταν αποκαλυπτικός σήμερα.
Κίνδυνος θάνατος: η εκκλησία της ανυπακοής και η κυβέρνηση της ανοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας