• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

 • A-
 • A+

Οι ειδικευόμενοι ιατροί στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και ταυτόχρονα όλων των υπόλοιπων νοσημάτων μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Δηλώνουμε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Καθώς όμως βρισκόμαστε στο τρίτο, φονικότερο κύμα της πανδημίας οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους, αρμόδιους και μη, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο μας είναι πραγματικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.

Από τη μία μέρα στην άλλη αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, καταλαμβάνοντας το 40% των κλινών πια στο νοσοκομείο, μετατρέποντάς το σταδιακά σε μίας νόσου εις βάρος των υπόλοιπων λειτουργιών.

Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο με τις διπλές βάρδιες καθώς και ιατροί όλων των ειδικοτήτων, κυρίως των παθολογικών που οδηγούνται σε υπερεφημέρευση και εξάντληση.

Ως ειδικευόμενοι ιατροί του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας και λειτουργοί του ιατρικού επαγγέλματος που κέντρο του έχει τον άνθρωπο, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» υποδέχεται τόσο περιστατικά χωρίς κορονοϊό όσο και περιστατικά κορονοϊού, για τη νοσηλεία και την περίθαλψη των οποίων έχει γίνει διακοπή της λειτουργίας άλλων κλινικών (Α’ και Γ’ Παθολογική, ΜΕΘ,...) ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία του νοσοκομείου έχει διατηρήσει τους προηγούμενους ρυθμούς της, παραμένοντας όταν εφημερεύει το μόνο εν ενεργεία κρατικό νοσοκομείο για την Αθήνα.

Το φορτίο αυτών των κλινικών έχει κληθεί να σηκώσει ο υπόλοιπος παθολογικός τομέας με αξιοσημείωτη υπέρβαση του ορίου των εφημεριών και των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας καθώς και την υπερβολική δυσαναλογία ιατρών-ασθενών που υποτιμά την παρεχόμενη περίθαλψη και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τόσο με κορονοϊό όσο και χωρίς κορονοϊό. Δεν είναι λίγες οι φορές που καρδιολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι και οι υπόλοιπες ειδικότητες του παθολογικού τομέα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκα περιστατικά που δεν άπτονται της ειδικότητάς μας, με όλους τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται.

Πλέον και μετά την αποτυχία των ήδη ληφθέντων μέτρων ζητείται από ιατρούς του χειρουργικού τομέα να ενισχύσουν τη νοσηλεία των τμημάτων Covid που ανήκουν στον Παθολογικό Τομέα. Καλούνται να απαντήσουν εκείνοι, κι όχι εμείς οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στα ερωτήματα:

Ποιος θα υποδεχθεί το βαρύ τροχαίο ή την οξεία κοιλία όταν οι χειρουργικές κλινικές λειτουργούν με απώλειες, ποιος θα περιθάλψει τον βαρύ πολυ-καταγματία και το μείζον τραύμα όλης της Αττικής όταν οι ορθοπεδικές και χειρουργικές κλινικές στέλνουν ειδικευόμενους στην κλινική Covid και υπο-λειτουργούν, ποιος θα διαγνώσει και θα αναλάβει τον ασθενή με την ΚΕΚ ή το ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης όταν η νευροχειρουργική κλινική και η αγγειοχειρουργική κλινική αντίστοιχα στερούνται ειδικευόμενους;

Το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» εφημερεύει για περιστατικά Covid, ενώ οι κλίνες που θα εξυπηρετήσουν την εφημερία δημιουργούνται εν μιά νυκτί. Την ίδια στιγμή υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινό θάλαμο λόγω έλλειψης κλινών στις ΜΕΘ, ασθενείς σε βαριά κατάσταση που χρήζουν εντατικότερης παρακολούθησης.

Τέλος, κατά την περίοδο της πανδημίας και ειδικά κατά το τρίτο κύμα που διανύουμε, δηλώνουμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, που αποτελεί τον βασικό ρόλο της ιατρικής ειδικότητας και έχει καθορισμένες προδιαγραφές καθώς και ορισμένο χρόνο, υποτιμάται και θίγεται απόλυτα και είναι γνωστό ότι ο χρόνος ειδικότητας δεν επιστρέφεται.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

Αμεσα και μέσα σε διάστημα ημερών διορισμό των εν αναμονή ειδικευομένων των οποίων οι θέσεις παραμένουν κενές και τροποποίηση των διαδικασιών με σκοπό την άμεση υλοποίησή τους. Εγγραφη γνωστοποίησή μας για τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται καθώς και για την ανάληψη της ευθύνης για την υποτίμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Υποστήριξη του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και από ένα τουλάχιστον ακόμα ιδιωτικό νοσοκομείο πλησίον του νοσοκομείου μας με σκοπό την αποσυμφόρηση του τμήματος ΤΕΠ Covid ώστε να ανακοπεί η βέβαιη μετατροπή του ιδρύματος σε νοσοκομείο Covid, η οποία είναι επιζήμια για τον χαρακτήρα της δημόσιας Υγείας και καταστροφική για το ΕΣΥ με τον συνοδό παραμερισμό των υπόλοιπων νόσων.

Μείωση των ενεργών εφημεριών της Παθολογικής Κλινικής (Β’ Παθολογική Κλινική, από κάθε 4 ημέρες σε κάθε 8 ημέρες) που είναι η μόνη που απέμεινε εν ενεργεία για γενικά περιστατικά, λόγω έλλειψης προσωπικού και μη ασφαλούς εφημέρευσης. Ο χρόνος αυτός θα χρησιμεύσει στο να καταφέρει να διεκπεραιωθεί η απαραίτητη νοσηλεία των ασθενών.

Να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για την περικοπή κατά των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων
Το βασικό εύρημα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα ήταν ότι η αύξηση των θανάτων από κορονοϊό επιταχύνεται όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι άνω των 400.
Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ επιταχύνει την αύξηση των θανάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα
Με την πανδημία ήρθε στο φως η γύμνια του ΕΣΥ. Ενα σύστημα υγείας αθωράκιστο, με σχεδόν ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ελλιπές...
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας