Κώστας Ήσυχος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απάντηση του πρώην υπουργού

  • A-
  • A+

Επί οκτώ χρόνια επαναφέρεται περιοδικά στη δημοσιότητα από μερίδα συστημικών ΜΜΕ η χυδαία συμπεριφορά ενός ατόμου που υπηρέτησε ως πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, από το 2012 έως το 2013, απέναντι σε πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας. Μία εκ των υπαλλήλων και η κόρη μου, που εργάζεται στην πρεσβεία από το 2008, όπου προσλήφθηκε ως γραμματέας - μεταφράστρια/διερμηνέας.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Το 2013, όντας τότε υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα από την κόρη μου τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που αντιμετώπιζαν η ίδια και άλλες τέσσερις υπάλληλοι της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Ανταποκρίθηκα άμεσα στο αίτημά τους να τις συναντήσω και να βοηθήσω στην οργάνωση της αντίδρασής τους. Είχαν ήδη ενημερώσει τον προηγούμενο πρέσβη που τότε υπηρετούσε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είχαν στείλει επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Λόγω όμως του ότι οι διπλωμάτες έχουν ασυλία στη χώρα όπου υπηρετούν (θέση που επιβεβαίωσε και μία εκ των δικηγόρων εργαζομένης στη συνάντηση), το άτομο αυτό δεν μπορούσε να υποστεί εδώ καμία κύρωση για τη συμπεριφορά του, οπότε τους πρότεινα να απευθυνθούν και πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, με κοινοποίηση στη Γενική Εισαγγελέα της χώρας, και να ζητήσουν την ανάκλησή του, όπως και έκαναν.

Επειδή αυτές οι διαδικασίες καθυστερούσαν και το πρόβλημα για τις εργαζόμενες παρέμενε, πρότεινα στον πρόεδρο του τότε κόμματός μου να απευθυνθεί ως αρχηγός κόμματος στο δικό του επίπεδο στον αρχηγό του κυβερνητικού κόμματος της Βενεζουέλας και πρόεδρο του κράτους. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προσωπική ευαισθησία. Αμέσως έστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, του PSUV, και πρόεδρο της χώρας, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με απομάκρυνση του συγκεκριμένου διπλωμάτη.

Η συλλογική και ανυποχώρητη αντίδραση των εργαζομένων της πρεσβείας, σε συνδυασμό με την όποια δική μου συνδρομή ως υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής, και η αποτελεσματική παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του κυβέρνησης της Βενεζουέλας έφεραν αποτέλεσμα. Ο πρέσβης ανακλήθηκε και λίγο αργότερα απολύθηκε από το διπλωματικό σώμα. Ο λόγος που επαναφέρεται το θέμα αυτό από ορισμένα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά η συμπάθεια για τις εργαζόμενες που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια και μαχητική διάθεση τις σεξιστικές επιθέσεις αυτού του απαράδεκτου ανθρώπου - αποτελεί μέρος της εγχώριας πολιτικής σκακιέρας.

Μια από τις πιο γνωστές αρχές του marketing της προπαγάνδας είναι, όταν η ζωή φανερώνει την ανικανότητα και τις ευθύνες σου για τα προβλήματα της κοινωνίας, να υποστηρίζεις ότι ο αντίπαλός σου δεν είναι καλύτερος, δημιουργώντας αίσθηση αδιεξόδου, άρα και μη χρησιμότητας της πάλης για οποιαδήποτε αλλαγή και διαιωνίζοντας έτσι την εξουσία σου. Είναι μια τακτική που ειδικά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βλέπουμε να χρησιμοποιεί πολύ συχνά.

Εχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Λατινική Αμερική. Σαν απλός αγωνιστής της Αριστεράς, παρακολουθώ από κοντά και συμμετέχω όσο μπορώ στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής να αποτινάξουν τη βορειοαμερικανική επικυριαρχία. Χαίρομαι που κάποιες χώρες ήδη το κατάφεραν. Για να πετύχουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη πολύ μεγάλο τίμημα. Ενας από αυτούς τους λαούς είναι ο λαός της Βενεζουέλας, που πληρώνει την επιλογή του να ζήσει ανεξάρτητος με ένα βάρβαρο πλαίσιο αμερικανικών και δυτικών κυρώσεων, στρατιωτικές εισβολές, ανατινάξεις πετρελαιοπηγών και υδροηλεκτρικών σταθμών, σαμποτάζ στις υποδομές της χώρας, συνεχείς απόπειρες πραξικοπημάτων, ακόμα και απόπειρες δολοφονιών των ηγετών του.

Σαν πατέρας είμαι διπλά αγανακτισμένος από την περιπέτεια της κόρης μου, που υπήρξε αντικείμενο χυδαίων προσβολών από ένα άτομο που δεν έπρεπε ποτέ να έχει βρεθεί σε θέση πρέσβη. Το 2017, ένα μόνο συγκεκριμένο έντυπο χρησιμοποίησε το όνομά της και τη φωτογραφία της σε πρωτοσέλιδο, τονίζοντας ότι ήταν κόρη πρώην υπουργού.

Τέλος, απαντώντας στην επίθεση που μου γίνεται ότι «πόσο μπορεί να διαφθείρει η εξουσία...», απαντώ ότι όταν έγιναν τα γεγονότα δεν ήμουν σε καμία θέση εξουσίας, και όταν βρέθηκα στον υπουργικό θώκο, δεν δίστασα να παραιτηθώ από τα αξιώματά μου, μαζί με δεκάδες βουλευτές και υπουργούς, το καλοκαίρι του 2015 (πρωτόγνωρο για τη νεότερη ελληνική ιστορία), βασισμένος απλά στην ιδεολογία μου, τις ιδέες μου, την ηθική μου υπόσταση και το χρέος μου έναντι των παιδιών μου και απέναντι στις νεότερες γενιές. Τόσο πολύ με είχε «διαφθείρει η εξουσία»... όπως μου απέδωσαν πολιτικοί αντίπαλοι που αδυνατούν να αναμετρηθούν ιδεολογικά και επιλέγουν τον βούρκο και τη λάσπη... Ας μείνουν μόνοι τους στο γήπεδο που επέλεξαν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Η αλήθεια με τον πρέσβη της Βενεζουέλας τελικά είναι άλλη και τρομακτική 
Η διαστρέβλωση των γεγονότων που αφορούσαν τον πρέσβη της Βενεζουέλας με τις αχόρταγες σεξουαλικές ορέξεις, δείχνει τρομακτική! Αφορά τη γνωστή υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης πέντε Ελληνίδων, υπαλλήλων της...
Η αλήθεια με τον πρέσβη της Βενεζουέλας τελικά είναι άλλη και τρομακτική 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν σβήσουν τα φώτα
H σιωπή για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, για την εξουσιαστική βία, για τις έμφυλες διακρίσεις σπάει. Και θα σπάσει όταν διασφαλιστούν οι συνθήκες για να σπάσει.
Οταν σβήσουν τα φώτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά που μιλάνε
Παιδεία είναι η ταπεινότητα, αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει...
Τα παιδιά που μιλάνε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν οι θύτες λουφάζουν
Άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ενδιαφέρονται για τον δικό τους φόβο και ποτέ για τον φόβο που προκαλούν στους άλλους.
Όταν οι θύτες λουφάζουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηταν σε όλα του... Φίνος
Και επειδή όλοι με ρωτάνε μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, που έχουν καταφέρει -με μεγάλη ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης- να διώξουν από το...
Ηταν σε όλα του... Φίνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πτώση από τα σύννεφα
Ο φόβος των γυναικών να καταγγείλουν ή να αντιδράσουν έντονα την κατάλληλη στιγμή, σε συνδυασμό με τη δήθεν άγνοιά μας για όλα αυτά, είναι ό,τι χειρότερο για την κοινωνική συνοχή.
Πτώση από τα σύννεφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας