• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 14.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  1 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 14.8°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  79%

Λονδίνο, το κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας

© craig hastings | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθνικές διαχρονικές αγορές

 • A-
 • A+

Η αγορά κάθε είδους όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών είναι παλιά όσο και το νεοελληνικό κράτος, αλλά και ακόμα παλαιότερη όσο οι διαμάχες λαών, φυλών ανθρώπων. Σχεδόν τις περισσότερες φορές αυτά αποκτώνται με δάνεια ή με περικοπές άλλων αναγκών. Από τα δάνεια που συνήψε η Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821 η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ μικρό μέρος από την ονομαστική τους αξία. Αλλά και από τα 14 πλοία που παραγγέλθηκαν στη χώρα μας έφτασαν τέσσερα και στον αγώνα συμμετείχαν μόνο δύο. Για να εξασφαλιστούν τα δάνεια δεσμεύτηκε ολόκληρος ο δημόσιος πλούτος και τα δημόσια έσοδα από την Αγγλία, η οποία απαίτησε να έχει λόγο στη σύνθεση της κυβέρνησης. Δηλαδή η χώρα ήταν οικονομικά και πολιτικά δεσμευμένη από την Αγγλία.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας αγόρασε αρκετές φορές πολεμικό εξοπλισμό. Αγορά (ή αγορές) του αιώνα αποκαλέστηκαν. Αγοράσαμε, αεροπλάνα, υποβρύχια, φρεγάτες, τανκς. Για αυτά δόθηκαν μίζες από τις πολεμικές εταιρείες (ακούσαμε ότι υπάρχουν και νόμιμες μίζες στις αγορές όπλων). Κατηγορήθηκαν πολιτικοί, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν.

Νιώθουμε, κάποιοι, περήφανοι σε κάθε αγορά όπλων. Γιατί είναι για καλό σκοπό, για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Στο χρονογράφημά του «Εθνική αγωγή», δημοσιευμένο τον Δεκέμβριο του 1925 στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Λέσβου, ο Μυριβήλης βάζει έναν πατέρα να εξηγεί και να απαντά στην κόρη του γιατί είναι καλό να αγοραστούν αεροπλάνα. «Είναι το όπλο της εποχής βλέπεις. Δίχως αεροπλάνα δε μπορεί πια να κάνει κανένας σήμερα τίποτα». Και συνεχίζει: «Για να κάνουμε υψηλήν πολιτικήν και να βλέπουμε τα πράγματα αφ’ υψηλού. Επειτα μην ξεχνάς πως αυτό απαιτούν και τα ύψιστα συμφέροντα του Κράτους». Παίζει με τις λέξεις ως μετρ του χρονογραφήματος που ήταν. Και τότε ένας ήταν ο εχθρός, η Τουρκία. Και πρέπει να γίνει η αγορά, «για να τσακώσουμε τη μύτη της Τουρκίας η οποία τώρα τελευταία αψήλωσε πολύ» και «αν ήταν δυνατό μάλιστα να δίναμε στα αεροπλάνα όλες τις δραχμές της Ελλάδος, θα ήτον ο μόνος τρόπος να υψωθεί οπωσδήποτε και το εθνικό μας φρόνημα το οποίον επίσης πρέπει να εξυψώσωμεν». Οσον αφορά τα λεφτά, γράφει ότι «η μόνη φορά που τα λεφτά μας θα κάνουν κυριολεκτικώς φτερά προς όφελος της πατρίδας είναι αυτή. Εως τώρα έκαναν φτερά μέσω των καταχραστών. Τώρα θα κάνουν φτερά… αεροπλάνων».

Κι ο Μυριβήλης δεν ήταν κάποιος άκαπνος γραφιάς ή αντεθνικών πολιτικών απόψεων. Στρατεύτηκε για εφτά χρόνια και εφτά μήνες και πολέμησε σ’ όλα τα μέτωπα της εποχής. Τώρα πάλι πρέπει να εξυψωθούμε απέναντι του εχθρού!

* Συγγραφέας, διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ήξερε ο δημοσιογράφος;
Πρώτος δημοσιογράφος-θύμα στα ελληνικά χώματα καταγράφεται, το 1878, ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου Τσαρλς Ογλ, για τον θάνατο του οποίου υπάρχουν δύο εκδοχές: ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο...
Τι ήξερε ο δημοσιογράφος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τα δάνεια της «ανεξαρτησίας» στα δάνεια της καταλήστευσης
Μέρες που είναι (παραμονές της επετείου του 1821), ας ρίξουμε μία ματιά στην εξέλιξη του δανεισμού της Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε το σημερινό κατάντημα στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι κυρίαρχοι...
Από τα δάνεια της «ανεξαρτησίας» στα δάνεια της καταλήστευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «εκπλήρωση» των υποχρεώσεων της Γερμανίας
Η Α. Μέρκελ, ο Β. Σόιμπλε και οι γερμανικές ελίτ στην οικονομία και την πολιτική δεν έχουν διδαχθεί, δυστυχώς, ούτε από την ιστορία της δικής τους χώρας. Η πολιτική της «εκπλήρωσης» των υποχρεώσεων και των...
Η «εκπλήρωση» των υποχρεώσεων της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είκοσι ένας αιώνες υποδούλωσης
Στην «Εφ.Συν.» 22/4/2021 δημοσιεύσατε κείμενο του κ. Κώστα Ζουράρι που «απαντούσε» σε προηγούμενο κείμενό μου στην ίδια εφημερίδα. Ομως ο συγγραφέας στηρίζεται σε μια παρεξήγηση, αφού εξέλαβε τη δουλεία υπό τη...
Είκοσι ένας αιώνες υποδούλωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωμανία-«Βυζάντιο»: χίλια χρόνια «κοινήν τε καὶ Ἑλλάδα»!
Εὐκρινῶ ἐξελέγχων τὸν ἀντιρρητικὸν τοῦ συναδέλφου Γ. Ν. Οἰκονόμου, γιὰ τὸ ἀριστοτέλειον μου «καθ’ ἕκαστον» περὶ πολιτεύματος τῆς Ρωμανίας.
Ρωμανία-«Βυζάντιο»: χίλια χρόνια «κοινήν τε καὶ Ἑλλάδα»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;
Η Ιστορία ταυτίζεται με τον πολιτισμό που δυστυχώς στις μέρες μας τον έχουμε αφήσει να αργοπεθαίνει εξαιτίας της περιορισμένης εμβέλειας της πολιτικής σκέψης.
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας