• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
© Vladans | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε Αυστηρότητα Μέτρων για την πανδημία, σύμφωνα με τον δείκτη της Οξφόρδης. Χειρότερη από 150 χώρες του κόσμου και καλύτερη από 45 σε ό,τι αφορά στον αριθμό θανάτων/εκατομμύριο. Τραγικά ποσοστά στην εμβολιαστική κάλυψη, όπως και η υπόλοιπη Ε.Ε. Τον Μάρτιο, με σκληρό λοκντάουν, σημειώθηκε το 20% των συνολικών θανάτων στη χώρα (1.500 στους 8.000!).

Δραματική η κατάσταση και τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με τους ημερήσιους θανάτους να ξεπερνούν τους 70. Οι ΜΕΘ υπερπλήρεις, το ΕΣΥ δοκιμάζεται, υπερβαίνοντας πλέον τα όριά του. Ανθρωποι πεθαίνουν κατά δεκάδες γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα και στο κλείσιμο των σχολείων (κλειστά σχολεία στην Ελλάδα το διάστημα της πανδημίας 21 από τις 38 εβδομάδες, έναντι παγκόσμιου μέσου όρου 14 στις 38).

Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια διχαστική κυβέρνηση με περίσσευμα λουδοβίκειας έπαρσης και διαχειριστικής ανικανότητας. Οι μέρες του πρωθυπουργού «Μωυσή», που εδοξάσθη στο πρώτο κύμα της πανδημίας και κατατροπώθηκε στα επόμενα, έχουν οριστικά παρέλθει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πρωτοφανή πανικό, καθώς η κοινωνία συνειδητοποιεί κάθε μέρα περισσότερο ότι τα έχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα.

Με αυταρχικό και προκλητικά παρεμβατικό τρόπο, η κυβέρνηση οδήγησε σε απαξίωση ακόμη και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Προσπάθησε να την καταστήσει συνυπεύθυνη των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αποφάσεων και να την καταστήσει συνένοχη. Η αντίδραση πολλών μελών της συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Τσιόδρα στην πρόσφατη απόφαση να ανοίξουν τα Λύκεια, με μόνη επιπλέον προστασία τα αμφιλεγόμενα self tests, δείχνει ότι κι εκεί το ποτήρι ξεχείλισε.

Με όλα αυτά και με δύσοσμες υποθέσεις να έρχονται στο προσκήνιο (απευθείας αναθέσεις, Τράπεζα Πειραιώς, Λιγνάδης, Φουρθιώτης κ.λπ.) έχει διαταραχτεί και είναι είδος εν ανεπαρκεία η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Που είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την αναγκαία όσο ποτέ ενότητα και συναίνεση, για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης.

Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εκεί πρέπει να πέσει όλο το βάρος. Να τεθεί θέμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να έρθουν αμέσως εμβόλια από όπου είναι δυνατόν, κυρίως από Κίνα και Ρωσία. Με πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες στις οποίες πρέπει να μετάσχει η χώρα μας, αν η Ε.Ε. συνεχίσει να κωφεύει και να είναι σε κατάσταση γενικής παράλυσης. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις (χθες).

Στην πολιτική σφαίρα καμιά ανοχή δεν πρέπει να προσφερθεί στην κυβέρνηση, αν η ίδια δεν προχωρήσει σε νομοθετικό μορατόριουμ και σε κινήσεις έμπρακτης μεταμέλειας. Αν δεν αναστείλει μέτρα και αποφάσεις που συγκροτούν.μια γενικευμένη επίθεση στην κοινωνία, στο 8ωρο, στη νεολαία, στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον.

Ας πιεστεί ξανά η κυβέρνηση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με στόχους την προμήθεια εμβολίων από κάθε διαθέσιμη πηγή, την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της εκπαίδευσης με ασφάλεια.

Αυτή η ανίκανη και ανυπόληπτη κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της. Είναι το πρόβλημα, όχι η λύση. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την κοινωνία μπορούν!

*Συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του
Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού.
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
Το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική...
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!
Προτείνω στο υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση, μέχρι του αναμενόμενου σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, να μεριμνήσουν για τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών και τη χορήγηση δωρεάν εβδομαδιαίων...
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ
Κάθε βράδυ πληροφορούμαστε τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Σπάνια, όμως, γίνεται αναφορά στα τεστ που έγιναν τη συγκεκριμένη ημέρα ούτε και τη σχέση τους με τον...
Συγκριτική «εικόνα» του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας