• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 16.7°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.1°C / 19.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  57%
Δυο χώρες ένας ακαδημαϊκός αγώνας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυο χώρες ένας ακαδημαϊκός αγώνας

 • A-
 • A+
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου που επιβάλλει την παρουσία της αστυνομίας εντός των ελληνικών ΑΕΙ, η βίαιη καταστολή και η άσκηση υπέρμετρης βίας εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και νεολαίας συμβαίνουν την ώρα που οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζουν τον ειρηνικό αγώνα τους ενάντια στον διορισμένο πρύτανη, αντιμετωπίζοντας πογκρόμ βίας και διώξεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «Εφ.Συν.» φιλοξενεί σήμερα άρθρα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η efsyn.gr σε συνεργασία με το τουρκικό Medyascope θα φιλοξενήσει στις 17 Απριλίου, σε ζωντανή σύνδεση, διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών από την Ελλάδα και την Τουρκία.


Ακαδημαϊκή αλληλεγγύη και κοινός αγώνας

Εμείς ως πανεπιστημιακοί από την Τουρκία μαζί με τους συναδέλφους μας από την Ελλάδα αισθανόμαστε την ανάγκη να αναπτύξουμε δεσμούς αλληλεγγύης και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα ενάντια στην πολιορκία των Πανεπιστημίων από τις κρατικές αρχές

Της Εσρά Μουνγκάν*

Η πρόσφατη έκθεση Scholars at Risk 2020 αναφορικά με την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς και τα βίαια μέτρα εναντίον καθηγητών και φοιτητών στις διάφορες πανεπιστημιουπόλεις είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Στη μαύρη λίστα βρίσκονται τώρα όχι μόνο οι «συνήθεις ύποπτες» χώρες με υπανάπτυκτη δημοκρατία, αλλά επίσης και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

Παρ’ όλο που οι παραβιάσεις βασικών ακαδημαϊκών αρχών και αξιών, όπως αυτές που αναφέρονται στη Magna Charta Universitatum, φαίνεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι πρόκειται για διαφορετικές βαθμίδες, αλλά όχι για διαφορετικούς τύπους παραβιάσεων. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου, ένας Ελληνας συνάδελφος επισήμανε ότι φοβούνται πως μέσα σε 5 με 10 χρόνια η κατάσταση θα εξελιχθεί στην κατεύθυνση των απαίσιων φαινομένων κατάληψης του ακαδημαϊκού χώρου που παρατηρούνται στην Τουρκία.

Το κρίσιμο ερώτημα, εν προκειμένω, είναι εάν πρέπει απλώς να θεωρήσουμε μια τέτοια εκτίμηση υπερβολική αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα στα ελληνικά Πανεπιστήμια ή εάν έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε μια «παγκοσμιοποίηση» των επιθέσεων κατά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιθέσεων που μπορεί να παίρνουν είτε τη μορφή του σταδιακού περιορισμού της ακαδημαϊκής αυτονομίας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ονομάζεται ένα ίδρυμα Πανεπιστήμιο (Βραζιλία, Γκάνα, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση SAR 2020), είτε περαιτέρω τη μορφή της ακύρωσης του δικαιώματος να ταξιδεύεις ή ακόμα και των παράνομων συλλήψεων (Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ) είτε, στη χειρότερη εκδοχή τους, τη μορφή των «βίαιων επιθέσεων στις πανεπιστημιουπόλεις» (Υεμένη, Αφγανιστάν, Ινδία, σύμφωνα με την ίδια έκθεση).

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να προσθέσουμε τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις το 2017 στην πανεπιστημιούπολη του Cebeci του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, ύστερα από εκκαθαρίσεις εναντίον μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών υπό ένα παράνομο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης (για προηγούμενες άγριες παραβιάσεις ακαδημαϊκών δικαιωμάτων στην Τουρκία, βλέπε SAR 2016 και 2017 report).

Αναφορικά με το 2021, θα πρέπει επίσης να εστιάσουμε την προσοχή στην πρόσφατη άσκηση αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών διαδηλωτών εντός και εκτός της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς και σε άλλα Πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους στην Τουρκία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές παρεμβάσεις του κράτους και της κυβέρνησης στην αυτονομία των Πανεπιστημίων.

Εμείς ως πανεπιστημιακοί από την Τουρκία μαζί με τους συναδέλφους μας από την Ελλάδα αισθανόμαστε την ανάγκη να αναπτύξουμε δεσμούς αλληλεγγύης και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα ενάντια στην πολιορκία των Πανεπιστημίων από τις κρατικές αρχές. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι, παρ’ όλο που οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν είναι ακόμη στη μαύρη λίστα, έχουν από καιρό υποστεί ένα διαφορετικό είδος επίθεσης, την πολιορκία των ακαδημαϊκών ελευθεριών τους από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα, τα οποία όλο και περισσότερο αναγκάζουν τα Πανεπιστήμια ‒ιδιαίτερα δε στον αγγλοαμερικανικό κόσμο‒ να γίνουν οχήματα του κόσμου των επιχειρήσεων και των κερδώων «επενδύσεων».

Σε συνάρτηση με τα προηγούμενα, παρατηρούμε επίσης τη συρρίκνωση των προγραμμάτων των ελεύθερων τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, σε μια ενοχλητική εξέλιξη στη Γαλλία, 100 πανεπιστημιακοί ζήτησαν την παύση της διδασκαλίας της κριτικής θεωρίας στα Πανεπιστήμια με το πρόσχημα ότι «βλάπτει το μυαλό των ανθρώπων».

Συνακόλουθα, πιστεύουμε ότι μαζί με την ένωση των δυνάμεών μας ως πανεπιστημιακών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, θα πρέπει να επεκτείνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας διεθνώς. Διαφορετικά, μπορεί βαθμιαία να φτάσουμε σε σημείο μη επιστροφής, όπου τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι πλέον Πανεπιστήμια, αλλά τριτοβάθμια σχολεία υπό τον υψηλό έλεγχο του κράτους και των εταιρειών, τα οποία θα επιδιώκουν όχι την αλήθεια και την ελευθερία της σκέψης, αλλά την παραγωγή πειθήνιων πολιτών, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των κρατικών θεσμών και του κόσμου των επιχειρήσεων.

*επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Δημόσιο Πανεπιστήμιο και κοινωνικοί αγώνες

Το νεοφιλελεύθερο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο είναι εχθρικό προς το φοιτητικό κίνημα, προς την οργανωμένη και μαχητική διεκδίκηση από φοιτητές και φοιτήτριες των δικαιωμάτων τους. Είναι εγγενώς εχθρικό προς τους κοινωνικούς αγώνες

Του Περικλή Παυλίδη*

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου που επιβάλλει την παρουσία της αστυνομίας εντός των ελληνικών ΑΕΙ, η βίαιη καταστολή και η άσκηση υπέρμετρης βίας εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και νεολαίας συμβαίνουν την ώρα που οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζουν τον ειρηνικό αγώνα τους ενάντια στον διορισμένο πρύτανη, αντιμετωπίζοντας πογκρόμ βίας και διώξεων. Η «Εφ.Συν.» φιλοξενεί σήμερα άρθρα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η efsyn.gr σε συνεργασία με το τουρκικό Medyascope θα φιλοξενήσει στις 17 Απριλίου, σε ζωντανή σύνδεση, διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Τουρκία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, βρίσκονται αντιμέτωπα με διαρκώς διευρυνόμενες πιέσεις υποταγής τους στις δυνάμεις της κεφαλαιοκρατικής αγοράς, μετατροπής τους σε ιδρύματα που εμπορεύονται τις υπηρεσίες τους, εμφορούμενα από κερδώες επιδιώξεις.

Σε άμεση συνάρτηση με τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Πανεπιστημίων επιχειρείται η υπαγωγή τους σε μηχανισμούς γραφειοκρατικής αξιολόγησης και διεύθυνσης του έργου τους, οι οποίοι συρρικνώνουν την ακαδημαϊκή αυτονομία και περιορίζουν τις δυνατότητες ελεύθερης έρευνας.

Ωστόσο, όσο περισσότερο η επιστημονική έρευνα, πρωτίστως στα πεδία των κοινωνικών επιστημών και ανθρωπιστικών σπουδών, υπάγεται σε πρακτικές εμπορευματοποίησης, ανταγωνιστικής αξιολόγησης και ελέγχου, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τη μελέτη των κρίσιμων ζητημάτων της κοινωνικής ζωής, γίνεται κομφορμιστική, παράγει γνώσεις εργαλειακές, αποστειρωμένες από κριτικές στάσεις ή απλώς αναπαράγει κοινότοπες αντιλήψεις.

Οι αλλαγές που συντελούνται στα δημόσια Πανεπιστήμια συνοδεύονται συχνά από την άμεση παρέμβαση της κρατικής εξουσίας στην ακαδημαϊκή ζωή, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει κατασταλτικά τις αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, του φοιτητικού κινήματος και του διδακτικού προσωπικού. Μάρτυρες τέτοιων παρεμβάσεων γίναμε πρόσφατα και στις δυο όχθες του Αιγαίου, σε Τουρκία και Ελλάδα. Η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να καταστείλει τη φοιτητική διαμαρτυρία.

Οπως διαπιστώνουμε, το νεοφιλελεύθερο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο είναι εχθρικό προς το φοιτητικό κίνημα, προς την οργανωμένη και μαχητική διεκδίκηση από φοιτητές και φοιτήτριες των δικαιωμάτων τους. Είναι εγγενώς εχθρικό προς τους κοινωνικούς αγώνες.

Κάποτε ο Ζακ Ντεριντά έκανε λόγο για ένα Πανεπιστήμιο «άνευ όρων», που λειτουργεί ως χώρος ελεύθερου αναστοχασμού όλων των πτυχών και φαινόμενων της κοινωνικής ζωής. Ομως τελικά στις σύγχρονες κεφαλαιοκρατικές «οικονομίες της γνώσης» μια τέτοια δραστηριότητα του Πανεπιστημίου είναι ζήτημα όρων.

Είναι ακριβώς η επαφή του Πανεπιστημίου με το φοιτητικό κίνημα, καθώς και τα άλλα κοινωνικά κινήματα, με τις ανάγκες και τις φωνές των κοινωνικά αδύναμων ανθρώπων, των θυμάτων του κυρίαρχου συστήματος εκμετάλλευσης, καταπίεσης και περιθωριοποίησης, ο κρίσιμος όρος που του επιτρέπει να λειτουργεί ως χώρος αναστοχασμού των κοινωνικών σχέσεων και αντιθέσεων, αλλά και ανίχνευσης εναλλακτικών κοινωνικών προοπτικών.

Εάν η κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου είναι κάτι περισσότερο από τη θετικιστική παραγωγή εργαλειακής γνώσης και αφορά την αναζήτηση δυνατοτήτων και κατευθύνσεων προοδευτικής εξέλιξης της ανθρωπότητας, τότε η εξόχως αναγκαία για την επιστημονική έρευνα ακαδημαϊκή ελευθερία προσδιορίζεται αποφασιστικά από τους κοινωνικούς αγώνες εκτός και εντός του Πανεπιστημίου ενάντια στις ιδιοτελείς, χρησιμοθηρικές επιδιώξεις της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας και τις χειραγωγικές παρεμβάσεις της κρατικής εξουσίας.

Οι αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου από αυτές τις επιδιώξεις και παρεμβάσεις αφορούν την υπεράσπιση του κοινωνικού προσανατολισμού της έρευνας και της κοινωνικής ιδιοποίησης της γνώσης, την προστασία του διδακτικού έργου και των παιδαγωγικών σχέσεων από τη φθοροποιό επίδραση αποξενωτικών πρακτικών. Είναι αγώνες που συνδέουν το Πανεπιστήμιο, τις επιστήμες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, με τα μεγάλα προβλήματα και διακυβεύματα της ανθρώπινης κατάστασης, αυτά που αποτελούν το πλέον σημαντικό και κρίσιμο αντικείμενο στοχασμού και έρευνας. Είναι κοινωνικοί αγώνες μέσα στα Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προοπτικές χειραφέτησής της.

*αναπληρωτή καθηγητή ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν πάντα ένα σπίτι για όλους

Παλεύουμε για ακαδημαϊκές ελευθερίες και θεσμική αυτονομία για όλα τα τουρκικά ΑΕΙ. Απαιτούμε από τις κρατικές υπηρεσίες να σταματήσουν οι άδικες συλλήψεις, να παύσει η αστυνομική βία και να αρθεί η αστυνομική πολιορκία του πανεπιστημιακού μας χώρου.

Των Γίιτ Γκιοκτού Τορούν και Τζεμρέ Κουμλά*

Οι ακαδημαϊκές μας ελευθερίες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου αντιμετώπισαν πολλές επιθέσεις από το 2016. Μέχρι τότε, οι εκλογικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου ήταν δίκαιες και ελεύθερες. Ομως, το 2016, με προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές απαγορεύτηκαν και δόθηκε το δικαίωμα στον πρόεδρο [Ερντογάν] να διορίζει απευθείας τον πρύτανη. Εκείνη τη χρονιά, αν και διενεργήθηκαν εκλογές για πρύτανη, αντί να αναδειχθεί στο αξίωμα ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, διορίστηκε άλλος, προερχόμενος ωστόσο από τις τάξεις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Γι’ αυτόν τον διορισμό υπήρξαν τότε κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Την 1η Ιανουαρίου 2021, διορίστηκε ένας νέος πρύτανης, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Γι’ αυτόν τον διορισμό δεν υπήρξε διαβούλευση ούτε με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, ούτε και με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιπλέον, όσοι υπερασπίστηκαν το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν δικαστικές έρευνες και συλλήψεις. Από την αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 900 φοιτητές, έχουν αντιμετωπίσει ακραία αστυνομική βία και κάποιοι βρίσκονται ακόμη υπό δικαστική διερεύνηση. Πολλοί από εμάς έχουμε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Είναι επίσης πολύ ανησυχητικό ότι αυξάνει η συστημική βία και κατά του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Ο διορισμένος πρύτανης έκλεισε το ΛΟΑΤΚΙ κλαμπ στο Πανεπιστήμιο μας και η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές που έφεραν σημαίες του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στον περίβολο του πανεπιστημιακού campus αλλά και στο κέντρο της πόλης. Αυτή η πρακτική οδήγησε σε νέες διαδηλώσεις και 50 φοιτητές τέθηκαν υπό κράτηση. Βιώνουμε μια συνεχή εργαλειοποίηση των συλλήψεων για να δημιουργηθεί και να εξαπλωθεί καθεστώς φόβου.

Εμείς, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου δεν φοβόμαστε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται.

Προκειμένου να πετύχουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, εμείς οι φοιτητές έχουμε δημιουργήσει πρωτοβουλίες, όπως την Boğaziçi Nöbeti, ώστε να ασκούμε το δικαίωμα να βρισκόμαστε εντός του πανεπιστημιακού campus σε καθεστώς ελευθερίας, την Boğaziçi Solidarity, για να διευρύνουμε τα δικά μας δίκτυα αλληλεγγύης, την Phil-Free and Academy Unchained για να οργανώσουμε ανοιχτές διαλέξεις για το τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στους καθηγητές και τις διάφορες μορφές πάλης και άλλες πρωτοβουλίες που διατρανώνουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών μας. Η τέχνη και ο ειρηνικός χαρακτήρας αναδεικνύονται μέσα από τις διαμαρτυρίες μας και δείχνουν την αποδοκιμασία μας απέναντι στον διορισμένο θεματοφύλακα πρύτανη.

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου εκφράσαμε πολύ καθαρά τα αιτήματά μας από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών μας. Πρώτα απ’ όλα, αντί για διορισμένες πρυτανικές αρχές απαιτούμε για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας την ανάδειξή τους μέσα από εκλογές με τη συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Παλεύουμε για ακαδημαϊκές ελευθερίες και θεσμική αυτονομία για όλα τα τουρκικά ΑΕΙ. Απαιτούμε από τις κρατικές υπηρεσίες να σταματήσουν οι άδικες συλλήψεις, να παύσει η αστυνομική βία και να αρθεί η αστυνομική πολιορκία του πανεπιστημιακού μας χώρου.

Απαιτούμε να σταματήσει η συστηματική βία και το μίσος ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να επαναλειτουργήσει το ΛΟΑΤΚΙ κλαμπ εντός του campus. Τέλος, ζητάμε να υπάρχει διαβούλευση με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και να καταλήγουμε από κοινού για κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου υπήρξε πάντα σπίτι για όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας και ιδεολογίας, χωρίς μίσος και διακρίσεις. Εμείς οι φοιτητές που έχουμε βιώσει αυτό το περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου θέλουμε να χαρούμε ξανά ένα περιβάλλον ειρήνης και ελευθερίας.

*φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Τα Πανεπιστήμια στη δίνη του κυκλώνα

Τα Πανεπιστήμια –όσο και αν τα θέλουν αποστειρωμένα κέντρα για λίγους και εκλεκτούς– αντιστέκονται

Του Ιάσονα Μαρκάτου*

Κάτι κινείται στα Πανεπιστήμια αλλά και έξω από αυτά. Η νεολαία που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει στο στόχαστρο σήκωσε κεφάλι. Ο ένας χρόνος κλειστών σχολών, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η αξιοποίησή της για μια σειρά αντιδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, η ανεργία και η επισφάλεια δεν περνάνε πια απαρατήρητα.

Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη άναψε φιτίλι σε έναν ούτως ή άλλως ξηρό κάμπο.

Το «ελληνικό παράδοξο» του μαχητικού φοιτητικού κινήματος αποτελούσε ανέκαθεν αγκάθι στα σχέδια κυβερνήσεων-Ε.Ε.-ΟΟΣΑ για το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με βάση τα κελεύσματα του κεφαλαίου. Σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η ανασυγκρότησή του σε αντιδραστική κατεύθυνση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για το ίδιο, ο μετασχηματισμός του Πανεπιστημίου δεν θα μπορούσε παρά να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Υπό αυτή την έννοια, η στυγνή επίθεση της κυβέρνησης με τον νόμο-τομή για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε έναν ήδη στημένο καμβά: ΕΒΕ, όρια φοίτησης και διαγραφές από τη μια, φοιτητοδικεία, κάμερες, έλεγχοι εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία από την άλλη. Το Πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων χρειάζεται και τους αστυνομικούς του προστάτες - ικανούς να σιγήσουν κάθε «παραφωνία», κάθε φωνή αμφισβήτησης. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και την εργασιακή της προοπτική, φροντίζει παράλληλα να τσακίσει προληπτικά και την όποια αντίδραση.

Η μάχη της εκπαίδευσης συνεχίζει να μαίνεται, τα στρατόπεδα έχουν στηθεί. Τα Πανεπιστήμια -όσο και αν τα θέλουν αποστειρωμένα κέντρα για λίγους και εκλεκτούς- αντιστέκονται. Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εργαζόμενοι σηκώνουν το γάντι της πολιτικής αντιπαράθεσης με μαζικές κινητοποιήσεις που διαρρηγνύουν το πολιτικό σκηνικό - αντιστάσεις που η σιδερένια φτέρνα της καταστολής δεν μπορεί να κάμψει και που η αστική συναίνεση αδυνατεί να ενσωματώσει. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει μαζικό -χώρος αντίστασης και αμφισβήτησης- και δεν χωράει καμία αστυνομία. Και αυτό θα το δείξουμε στην πράξη!

*φοιτητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
Η προσπάθεια αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι παράνομη και παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών.
Αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναιτιολόγητες αιτιολογήσεις και «περιφερειακά» Πανεπιστήμια
Ο «νόμος Κεραμέως» θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε σειρά περιφερειακών Πανεπιστημίων και επιτείνει τη γεωγραφική ανισότητα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Αναιτιολόγητες αιτιολογήσεις και «περιφερειακά» Πανεπιστήμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι
«Η εγκαθίδρυση οικονομικά αιμοβόρου και ασυνάρτητου με την διδασκαλία αστυνομικού σώματος...ισοδυναμεί με κοροϊδία»
Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην εμπροσθο - φυλακή της επιστημονικής έρευνας
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην προσπάθεια του να θωρακιστεί απέναντι στις διεθνείς ερευνητικές προκλήσεις και να συμβάλλει ενεργά στην επιστημονική πρόοδο, προχωρά σε μια «συνεργασία-σταθμό».
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην εμπροσθο - φυλακή της επιστημονικής έρευνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους «αιώνιους» φοιτητές
Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι οικονομικές δυσκολίες, συχνά συνδυαζόμενες, είναι ο κυριότερος λόγος που οδηγεί στην εγκατάλειψη ή την παράταση των σπουδών.
Για τους «αιώνιους» φοιτητές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας