• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.6°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  58%
Επιστροφή στα βασικά
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στα βασικά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε δυνατότητες και αδυναμίες. Δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και δεν αξιοποιήθηκαν. Αδυναμίες που, ενώ θα έπρεπε να ξεπεραστούν, αντίθετα, αναγορεύτηκαν σε σιρόπι θεραπείας των καθ’ ημάς ελληνικών παθογενειών. Προφανώς, μιλάμε για πολιτικό σουρεαλισμό και κραυγαλέα αποτυχία. Απλώς, βλέποντας τα βασικά που βοούν.

Οταν ενέσκηψε η πανδημία, μαζί της «ξέσπασαν» και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της. Κι ενώ το μοτίβο σε όλες τις ιστορικές πανδημίες ήταν ο χρονικός κύκλος τους (ανεξάρτητα από τις προσπάθειες των Αρχών για την τιθάσευσή τους), εδώ άρχισαν τα ψέματα για «άμεσο ξεπέρασμα της συμφοράς». Το μεγαλύτερο ήταν αυτοθαυμασμός για την κυβερνητική επιτυχία (πριν καν ολοκληρωθεί και κλείσει ο κύκλος με εμβολιασμό και ανοσία του μεγάλου ποσοστού στον γενικό πληθυσμό).

Προφανώς, ως άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν κυκλοφορήσαμε στους δρόμους με τα σάβανά μας, όπως οι άνθρωποι του 14ου με τον Μαύρο Θάνατο ή του 17ου στην πανούκλα του Λονδίνου. Μακροσκοπικά, όμως, αντιμετωπίσαμε τον ίδιο γρίφο. Εάν κλειστούμε μέσα για να μην μολυνθούμε από τον ιό θα πεθάνουμε από την πείνα∙ εάν αντιμετωπίσουμε την πείνα μας ασχολούμενοι με την παραγωγή θα αυξήσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού και θα πεθάνουμε από την πανδημία.

Βέβαια, βάσει του κυβερνητικού προγράμματος για «μικρό κράτος», η κυβέρνηση δεν κινητοποίησε έκτακτους πόρους για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας φροντίδας των ασθενών. Δεν εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ασφαλή και συνεχόμενη δημόσια παιδεία. Ούτε ασχολήθηκε με την ασφάλεια των υποδομών στις μαζικές συγκοινωνίες.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε μάλλον ως παρατηρητής και καταγραφέας κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων. Μεταβίβασε τις ευθύνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλους τους άλλους – πλην του εαυτού της: από την ευχέρεια που έδωσε στα στελέχη της να εμβολιάζονται σκανδαλωδώς εις βάρος του λοιπού πληθυσμού, μέχρι την άνεση να παραβιάζουν (με πρώτο τον πρωθυπουργό) όλα τα μέτρα ασφαλείας που υποχρέωσε να εφαρμόζουν οι υπόλοιποι.

Ως προς την οικονομία, μάλιστα, η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει το εξής: αφού θα έχει σαγηνεύσει τους πάντες με την περιπέτεια της αρπαγής και της εξαπάτησης, θα είναι πανέτοιμη να στήσει, επί πληρωμή φυσικά, σεμινάρια στους άνεργους και τους αποκλεισμένους και να διδάξει τις αρετές της εργασίας, της υπομονής και της εγκράτειας. Και ενώ ο στόχος είναι, θεωρητικά, η άνοδος της γενικής ευημερίας, η κυβέρνηση εργάζεται για τη δική της μακροημέρευση. Αλλά και αυτός ο αισιόδοξος και παραδεκτός μαξιμαλισμός ‒για την ελληνική περίπτωση‒ έχει προϋποθέσεις.

Και η βασική προϋπόθεση είναι ένα πολιτικό σύστημα που, εκτός από ανάγκες, ενσωματώνει το «κοινωνικό στοιχείο» και προστατεύει τους θεσμούς λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους: το σύστημα δημόσιας ασφάλειας, την απασχόληση, την προβλεψιμότητα, τη Δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα, το κυνήγι της διαφθοράς και της διαπλοκής, τη διαφάνεια στις δαπάνες του δημοσίου κ.ο.κ. Δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφάνεια. Οι αναθέσεις προμηθειών έγιναν με αδιαφανείς, στημένες διαδικασίες που προκαλούν ανησυχίες και ερωτηματικά ως προς την «κουλτούρα» της υπερκοστολογημένης αγοράς και των ανθρώπων (κυρίως του υποκόσμου και από «το πουθενά») οι οποίοι ενδιαφέρονται πρώτα για την τσέπη τους και ύστερα για όλα τα άλλα.

Αλλά πάμε και στα βασικά. Ποιες είναι, λόγου χάρη, οι επενδυτικές δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση στην οικονομία; Ποιες είναι οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν με κυβερνητικές δράσεις; Ποια κονδύλια πήγαν στην έρευνα και ανάπτυξη; Λόγου χάρη, η ανάπτυξη στη μακροχρόνια περίοδο, προϋποθέτει αύξηση της απασχόλησης. Και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης σπανίως ήταν πολύ διαφορετικός από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την τάση; Λίγα έως τίποτα.

Η κυβέρνηση βλέπει φθίνοντα πληθυσμό και σπεύδει να μειώσει τους βρεφονηπιακούς, τα σχολεία, τους διδάσκοντες και τις υποδομές ως θεραπεία του προβλήματος. Το κάνει, με την ίδια άνεση με την οποία αύριο, θα σπεύσει ξανά να μειώσει δαπάνες, μισθούς και συντάξεις προκειμένου να βγει ο λογαριασμός του έθνους που θα χωρίζεται σε φιλοκυβερνητικά αρπακτικά που θα σιτίζονται από το λεφτόδεντρο για να ξιπάζονται και ν’ αδυνατίζουν, σε αυτούς που θα τρώνε προκειμένου να επιβιώνουν μέσα στα χρέη τους και σε εκείνους που δεν θα ξέρουν πώς θα εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους – και που όλοι θα υπηρετούν τους τουρίστες και θα δοξάζουν την ένδοξη καταγωγή τους.

Λέγοντας «επιστροφή στα βασικά», εννοούμε επιστροφή σε αλήθειες που να περιλαμβάνουν και τη φτώχεια, εκτός από την αρπαγή του πλούτου. Δεν τα ’λεγε ο Μαρξ. Ο κλασικός Ανταμ Σμιθ ήταν που τα έλεγε αυτά το 1759 στη «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων». Αλλά πού; Ψιλά γράμματα.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λοιμωξιολόγοι - εργαλεία της πολιτικής εξουσίας
Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κυβερνητικών στελεχών, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, καταρρακώνει τη δημοκρατία και δημιουργεί θύλακες οργανωμένων προνομίων της εξουσίας, οι...
Λοιμωξιολόγοι - εργαλεία της πολιτικής εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «τζάμπα λεφτά» κι η «ασιατική νόσος» του πολιτικού επιχειρήματος
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει «τζάμπα λεφτά» από το πλεόνασμα για να δημιουργηθούν υποδομές και να στηριχτεί η κοινωνία.
Τα «τζάμπα λεφτά» κι η «ασιατική νόσος» του πολιτικού επιχειρήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!
Η απίστευτη κίνηση στους δρόμους και τα πάρτι έδωσαν την εντύπωση επαναφοράς στην "κανονικότητα". Η εικόνα ενισχύθηκε και με την απόσυρση της αστυνομίας από δημόσιους χώρους.
Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυναμική της αδράνειας
Στα δικά μας. Η κυβέρνηση για κάτι παραπάνω από το μισό της ώς τώρα θητείας της κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς ποτέ στο παρελθόν η οικονομία δεν μπήκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα...
Η δυναμική της αδράνειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκεφτείτε να...
Σκεφτείτε, αντί για διαγγέλματα, να υπήρχαν πολιτικές εκπομπές, με καλεσμένους της αντιπολίτευσης να λένε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Σκεφτείτε να...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα 2021: Ολίγη από Δημόσια Υγεία και Παιδεία, περίσσια Αστυνομίας
Μόνο μέσα από την ισχυρή Δημόσια Υγεία και την ισχυρή Δημόσια Παιδεία μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και κυρίως τα παιδιά μας! Τρόποι υπάρχουν πολλοί, θέληση έχουν οι κυβερνώντες της χώρας;
Ελλάδα 2021: Ολίγη από Δημόσια Υγεία και Παιδεία, περίσσια Αστυνομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας