Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 12.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  79%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Αγώνας για απαλλαγή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας για απαλλαγή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τοποθετούν τα πιο δικά τους παιδιά σε καίριες θέσεις και όταν δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα αλλάζουν τους νόμους και τους κανονισμούς με φωτογραφικές διατάξεις. Χτίζουν ανενδοίαστα και απροκάλυπτα έναν κρατικό μηχανισμό που θα αποτελεί μια ασφαλιστική δικλίδα, που θα συντηρεί όσα έχουν οικοδομήσει, αλλά και ένα αδιαπέραστο τείχος σε κάθε προσπάθεια μετασχηματισμού ή και απλού εκδημοκρατισμού του κράτους από αυτούς που θα τους διαδεχτούν.

Προνοούν και μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να θιγεί το status που τόσα χρόνια δημιούργησαν. Ελέγχουν και χειραγωγούν. Φέρονται με έπαρση, αλαζονεία και κυνισμό όχι μόνο λόγω ιδιοσυστασίας αλλά και για να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποθάρρυνσης και φόβου στη δημόσια διοίκηση, στις υπηρεσίες του Δημοσίου, στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Για να καμφθούν όποιες τυχόν αντιδράσεις, ή ακόμη και σκέψεις για αντιδράσεις, σε ολοφάνερες παραβιάσεις είτε αυτές αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε την κρατική αυθαιρεσία ή την αστυνομική βία.

Αποθαρρύνουν από τη μια και έτσι ενθαρρύνουν από την άλλη τις πιο αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μονάδες ή ομάδες μέσα στην κρατική μηχανή. Ο αγώνας για απαλλαγή μπορεί να παίρνει επείγοντα χαρακτήρα, κάτι όμως που θα ήταν καταστροφικό αν αυτό σημαίνει έκπτωση αξιών και αρχών στη λογική «και μετά βλέπουμε». Στη λογική που αλλοιώνει τον ίδιο τον χαρακτήρα της απαλλαγής και της επακόλουθης αλλαγής που οφείλει να έχει βάθος και ριζοσπαστισμό αν θέλει να στεριώσει και να μην πάρει τη μορφή του παλιού, δοκιμασμένου δικομματισμού, όχι μόνο αποδεκτού αλλά και διακαώς επιδιωκόμενου, με κάθε μέσον, από το κυρίαρχο σύστημα.

Αγώνας που παίρνει τη μορφή πια της συστράτευσης όλων των αριστερών, όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, ανάμεσα στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να νοικοκυρέψει τα εσωτερικά του, να ανασυγκροτηθεί, να μιλήσει καθαρά και ανοιχτά γι’ αυτά που πρέπει, που μπορεί αλλά και που θα παλέψει οραματικά. Να ζητήσει στήριξη αλλά και συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που θα έχει απέναντι τους σκληρούς πυρήνες του κρατικού μηχανισμού, ακόμα πιο εχθρικούς και υπονομευτικούς από αυτούς που γνώρισε στην πρώτη του κυβερνητική θητεία, και μια οικονομία που η ανάταξή της θα αντιμετωπίζει προφανή εμπόδια από εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικοοικονομικούς κύκλους.

Ο λαός έχει κουραστεί από διαψευσμένες ελπίδες. Θέλει, και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, πειστικές λύσεις αλλά και ειλικρίνεια για τις δυσκολίες, ρεαλισμό στις υποσχέσεις αλλά και όραμα που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεπεράσει τις υπαρκτές δυσκολίες επαφής με τμήματα του λαού λόγω της πρόσφατης κυβερνητικής του θητείας, με το να πρωτοστατήσει, να γίνει ενεργό μέρος κάθε συλλογικής προσπάθειας, κάθε συλλογικότητας, μέσα στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στους δήμους, στις επιστημονικές ενώσεις. Να χτίζει δεσμούς ενότητας στη βάση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα δημιουργούν και την τροποποιητική δυναμική για θετικές εξελίξεις και στην κορυφή, που με τη σειρά τους θα επηρεάζουν θετικά τις διεργασίες ενότητας στη βάση. Μια διαλεκτική αλληλεπίδραση, που μπορεί να διαμορφώσει μόνο θετικές πολιτικές εξελίξεις.

* Ιατρός ακτινολόγος, μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Καρλ Πόπερ, η πανδημία και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κορονοϊός υπάρχει, είναι πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη και προς το παρόν πιο θανατηφόρος. Αυτά και ορισμένα ακόμη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Ο Καρλ Πόπερ, η πανδημία και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στα βασικά
Η διαχείριση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε δυνατότητες και αδυναμίες. Δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και δεν αξιοποιήθηκαν.
Επιστροφή στα βασικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση επικίνδυνη για υγεία, εισοδήματα, δικαιώματα
Ενας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στον λαό και τη χώρα λόγω ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών και προτεραιότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην...
Κυβέρνηση επικίνδυνη για υγεία, εισοδήματα, δικαιώματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
Το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική...
Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
Αυτών δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο, πιστεύω, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί επειγόντως και αυτή η πολύ εφικτή υπόθεση εργασίας, δηλαδή η εκδοχή όπου όλες αυτές οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησης,...
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κορυφή και ο γκρεμός
Οταν εγγράφουμε ένα νέο μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τον εαυτό μας. Στη μάχη για το ποθητό αποτέλεσμα δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχή μας.
Η κορυφή και ο γκρεμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας