• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στεγαστικές διαδρομές και συνθήκες στέγασης των νέων στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στην προσπάθειά τους για πρόσβαση σε ανεξάρτητη, αξιοπρεπή και σταθερή κατοικία; Ποιες είναι οι στεγαστικές τους επιλογές και πρακτικές όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών ή κατάρτισής τους, ξεκινούν την εργασιακή τους καριέρα και προσπαθούν να στήσουν τη δική τους ζωή;

Πώς επηρεάζεται η στεγαστική τους διαδρομή από τις εντεινόμενες συνθήκες κοινωνικής και εργασιακής επισφάλειας, αλλά και από τις μεταλλαγές στην αγορά κατοικίας; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει επιστημονική έρευνα που υλοποιείται αυτόν τον καιρό μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και απευθύνεται σε νέους και νέες 18 - 40 ετών.

Το δικαίωμα στην κατοικία γενικότερα, αλλά ειδικότερα η στέγαση των νεότερων γενιών, αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών που ζουν με τους γονείς τους είναι 67,2% (61,2% για τις γυναίκες και 73,2% για τους άνδρες), το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία. Οι νέοι διαθέτουν χαμηλότερο εισόδημα αν επιλέξουν να ζήσουν ανεξάρτητα, ενώ το κόστος στέγασης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσής τους (87,9% των νέων ηλικίας 20-29 ετών κάτω από το όριο της φτώχειας επιβαρύνονται σημαντικά από τις στεγαστικές δαπάνες, 58,8% των νέων ηλικίας 20-29 ετών κάτω από το όριο της φτώχειας ζει σε συνθήκες συνωστισμού).

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ, ότι οι νέοι κατέχουν χαμηλότερα αμειβόμενες και πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία των νέων παραμένει σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ μετά την κρίση οι τιμές κατοικίας αυξάνουν ταχύτατα δυσανάλογα με τους μισθούς, γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι για τους νέους να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη μιας ανεξάρτητης κατοικίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα ζητήματα που αφορούν τη στέγαση των νέων υποεκπροσωπούνται στον δημόσιο διάλογο, ενώ η απουσία στοχευμένων δημόσιων πολιτικών και διεκδικητικών κινημάτων δεν βοηθάει στην ανάδειξη και βαθύτερη κατανόηση των στεγαστικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι που βρίσκονται σε κοινωνική και οικονομική επισφάλεια.

Στον βαθμό που η κατοικία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη, την πλήρη χειραφέτηση των νέων και την επιλογή του τρόπου ζωής τους, θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να ακουστούν και να αντιμετωπιστούν με συλλογικό τρόπο. Θέλοντας να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, βασική επιδίωξη της έρευνας παραμένει η παραγωγή δεδομένων και νέας γνώσης που θα υποστηρίξουν τη δημόσια συζήτηση και ενδεχομένως δώσουν επιχειρήματα για διεκδικήσεις από τους ίδιους τους νέους.

Η έρευνα απευθύνεται σε νέους και νέες 18 - 40 ετών σε όλη την Ελλάδα και με οποιοδήποτε καθεστώς. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: [https://bit.ly/30z1qaj]. Είναι αρκετά εύκολο να συμπληρωθεί, και χρειάζεται περίπου 10 λεπτά.

Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://housingyouth.wordpress.com

* Επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
Το μόνο όμως για το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται η σημερινή κυβέρνηση είναι η επιβολή ενός άλλου μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης, που ανταποκρίνεται στο συντηρητικό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς επιβολή
Να πετάξουμε από πάνω μας την ηθική της υποταγής και της διχοτόμησης, να ξαναβρούμε πάθος για δημιουργία, για έρωτα, για παιχνίδι!
Χωρίς επιβολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντε, και καλή τύχη, μάγκες...
19.283 μόρια, μέσος όρος 19,25 (μετρημένα με το σημερινό σύστημα). Αν οι πανελλαδικές σήμαιναν κάτι για τη ζωή του υποψηφίου αυτού των ανθρωπιστικών σπουδών, ή για τη ζωή γενικότερα, πώς θα τον φανταζόμασταν...
Αντε, και καλή τύχη, μάγκες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιλί αλισάχνης
Οσες φορές κι αν περάσουμε από κάποιο μέρος, περπατήσουμε σε γνωστή διαδρομή, πάντοτε θα βρίσκουμε κάτι νέο να δούμε, να γνωρίσουμε. Αυτή είναι κι η ομορφιά των πραγμάτων. Η αέναη, πάντα φρέσκια, νέα ματιά.
Φιλί αλισάχνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλίμονο στους νέους;
Η επίθεση στους νέους έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Και πρέπει να σταματήσει σήμερα, ώστε έχοντας τη νεολαία μαζί μας, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα μέτρα που η κυβέρνηση αμέλησε, να αντιμετωπίσουμε το...
Αλίμονο στους νέους;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας