• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.9°C / 43.1°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.5°C / 43.3°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 43.7°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  40°C 39.9°C / 40.9°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.2°C / 42.0°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.2°C / 38.4°C
  4 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 32.6°C / 41.3°C
  3 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 37.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 35.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.6°C / 35.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 37.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  43°C 34.5°C / 42.9°C
  0 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  41°C 34.5°C / 41.6°C
  2 BF
  17%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.8°C / 43.8°C
  4 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  42°C 39.1°C / 43.3°C
  0 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.6°C / 43.3°C
  4 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.8°C / 38.8°C
  5 BF
  11%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση επικίνδυνη για υγεία, εισοδήματα, δικαιώματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενας χρόνος πέρασε από την έναρξη της πανδημίας και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στον λαό και τη χώρα λόγω ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών και προτεραιότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε σχέση με την αντιμετώπισή της έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει ως «φυσαρμόνικα» τις καραντίνες και τους εγκλεισμούς, με διαφορετικά και, μάλιστα, αντικρουόμενα κάθε φορά κριτήρια, καταφέρνοντας θανάσιμα χτυπήματα στην κοινωνία και ιδίως στα φτωχά και μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Αξιοποιεί, παράλληλα, την πανδημία, τον φόβο από αυτήν και τον εγκλεισμό, για να προωθήσει όλη την αντικοινωνική και αντεργατική ατζέντα της με ακόμα περισσότερο αυταρχισμό και αστυνομική καταστολή.

Παρά τις συνεχείς υποδείξεις των λοιμωξιολόγων ότι ο ιός μεταδίδεται από τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση δεν ενισχύει τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) με τον απαιτούμενο αριθμό νέων λεωφορείων και προσωπικού, ούτε ασκεί μέσω των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας και τη διενέργεια διαγνωστικών tests στους χώρους εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες μας έδωσαν μέσα σε τόσο λίγο χρόνο τα εμβόλια, που είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, η κυβέρνηση, με την επιλογή της να είναι πιστός ουραγός της πολιτικής της Ε.Ε., που υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα ανταγωνιζόμενων πολυεθνικών επιχειρήσεων και γεωπολιτικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών της, δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες για τον έγκαιρο εφοδιασμό της χώρας με τον αναγκαίο αριθμό εμβολίων, όχι μόνο από τις πολυεθνικές της Δύσης αλλά και από εναλλακτικές πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.λπ.), με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση –σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες– στον εμβολιασμό του λαού.

Παρότι αναγνωρίζεται πλέον από όλους ο βασικός και αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου τομέα της υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν τον ενίσχυσε σύμφωνα με τις επιτακτικές ανάγκες. Δημιούργησε λίγες ΜΕΘ, έκανε λίγες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διέθεσε ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυσή του, τα οποία, μάλιστα, μείωσε κατά 572 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021. Αντί να επαναλειτουργήσει τα νοσοκομεία λοιμωδών, που έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά, μετατρέπει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου. Δεν αναβάθμισε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οχι μόνο δεν προχώρησε σε έγκαιρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά, αντίθετα, διέθεσε σκανδαλώδη ποσά σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακόμα και τις ελάχιστες δομές του ιδιωτικού τομέα, που αξιοποίησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις χρυσοπλήρωσε στους κλινικάρχες.

Εξαιτίας αυτών των πολιτικών και παραλείψεών της, η κυβέρνηση οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε κατάρρευση το ΕΣΥ, με πληθώρα ασθενών, πλέον, εκτός νοσοκομείων, ΜΕΘ και διασωλήνωσης, και έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση. Αυτή την κρίσιμη περίοδο, αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής με δικαιώματα. Η κυβέρνηση, για να καλύψει άμεσα τις ελλείψεις σε εμβόλια, θα πρέπει να αγοράσει και από εναλλακτικές πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.λπ.), ενώ το αίτημα για δημόσια φαρμακοβιομηχανία και δημόσια φαρμακαποθήκη παραμένει δραματικά επίκαιρο.

Τα εμβόλια, όμως, από μόνα τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αύξηση της χρηματοδότησής του, κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία πιο πολλών ΜΕΘ, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προστατευτικά υγειονομικά μέσα. Ανοιγμα των δομών της δημόσιας υγείας, που έκλεισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα των νοσοκομείων λοιμωδών νοσημάτων. Μαζική διενέργεια δωρεάν και συνταγογραφούμενων tests διάγνωσης του κορονοϊού, αποτελεσματική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση. Ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο με πρόσληψη προσωπικού και εξοπλισμό (αυτό το αίτημα μπορεί να ενεργοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις σε κάθε περιοχή). Επίταξη, χωρίς δισταγμούς, παρακάλια και προκλητικά δώρα στους κλινικάρχες, του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χρειάζεται να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας και να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας για ελέγχους, εάν αυτά τηρούνται από την εργοδοσία. Αμεση και γενναία ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, με αγορά νέων λεωφορείων και ανταλλακτικών συντήρησης, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Για όλα αυτά χρειάζεται να αναπτυχθούν ενωτικοί διεκδικητικοί λαϊκοί αγώνες και αντιστάσεις, με τήρηση, βεβαίως, των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας, γιατί, όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο», «Πρέπει να χτυπούμε, να χτυπούμε τη μοίρα μας, ώς ν’ ανοίξουμε πόρτα να γλυτώσουμε». Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης για την Αριστερά, αυτή τη ζοφερή περίοδο, για «να ξανανθίσει το γιασεμί στις γειτονιές», δηλαδή η ελπίδα για μια ποιοτική ζωή με υγεία και δικαιώματα.

*Πρώην βουλευτής και αν. υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
Μάλλον αργοπορημένα εμφανίζεται η συζήτηση για την πορεία της εγχώριας Αριστεράς: «Τι έγινε, τι μπορεί να γίνει». Στις αρχές του 2016 δημοσιεύθηκε το βιβλίο: «Αριστερά» και «στίβος» (σ. 406), από το οποίο...
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρήσεις της πανδημίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει τον βίο αβίωτο στους «ανεμβολίαστους» δείχνει πανικό. Αποκαλύπτει παραλείψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων. Για την κυβέρνηση στόχοι είναι μείωση δαπανών υγείας,...
Οι χρήσεις της πανδημίας
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Κάτσε και μέτρα
Βγάλε χέρια και μέτρα: τι έχουμε μάθει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη από τον ίδιο τον Κυριάκο.
Κάτσε και μέτρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλώρη για εργασιακό μεσαίωνα
Η Ν.Δ. ψήφισε μόνη της, απομονωμένη από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία, την κατάργηση του οκταώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως...
Πλώρη για εργασιακό μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διακυβέρνηση Μητσοτάκη, Ανεξάρτητες Αρχές, κομματικοποίηση του κράτους
H κυβέρνηση επί δύο χρόνια επιδίδεται σε μία διαρκή και απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών.
Διακυβέρνηση Μητσοτάκη, Ανεξάρτητες Αρχές, κομματικοποίηση του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακροχρόνια ύφεση, Covid-19 και το μέλλον της εργασίας
Η πανδημία Covid-19 θα μείνει γνωστή στην οικονομική ιστορία όχι μόνο για την αξιοσημείωτη πτώση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και γιατί φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από μεγάλα οικονομικά και...
Μακροχρόνια ύφεση, Covid-19 και το μέλλον της εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας