Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 8.9°
2 BF
86%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.0° 8.2°
1 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
85%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
8.0° 4.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.8° 6.0°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
2°C
6.2° 2.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.6° 9.8°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
2 BF
65%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
2 BF
58%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
3 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
8.4° 5.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.6° 8.5°
1 BF
84%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
53%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
9°C
11.5° 8.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 6.7°
1 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.5° 5.5°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Αντιδημοκρατικό «τσεκούρι» σε περιφέρειες και δήμους με το νομοσχέδιο Βορίδη

Με κοινή ανακοίνωση 11 περιφερειακές και 27 δημοτικές αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις καταδικάσαμε το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε περιφέρειες και δήμους, που κατατίθεται και αυτό εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης.

Στοχεύει στον αποκλεισμό των ενοχλητικών για το σύστημα φωνών από τα συμβούλια για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής που συναινετικά προωθούν οι καθεστωτικές δυνάμεις.

Η επίφαση δημοκρατικών θεσμών καταρρέει. Το «τσεκούρι» του Βορίδη βάζει όριο 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια, επεκτείνοντας την καλπονοθεία των βουλευτικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες. Ο κόφτης μικρών παρατάξεων μεγαλώνει και με τη μείωση του αριθμού των μελών των συμβουλίων, έτσι θα υπάρχουν συμβούλια που το όριο εισόδου θα είναι και πάνω από διπλάσιο του 3%.

Ο αποκλεισμός εξυπηρετείται και από την πρόβλεψη του νομοσχεδίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να παίρνουν μόνο το 40% των εδρών, γιατί η παράταξη που θα παίρνει τον δήμαρχο θα παίρνει το 60%, είτε από την πρώτη Κυριακή αν πήρε το 43%, είτε γιατί βγήκε πρώτη στον 2ο γύρο. Ενώ παρατείνεται η θητεία των συμβουλίων στα 5 χρόνια.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η ακυβερνησία σε περιφέρειες και δήμους. Ανυπόστατος ισχυρισμός, γιατί πρώτον οι σημαντικές αποφάσεις με βάση τις νομοθετικές τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» (που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) λαμβάνονται από τις επιτροπές που έχει de facto πλειοψηφία η κάθε αρχή.

Δεύτερον, γιατί όλες οι μεγάλες παρατάξεις που συνδέονται με τα συστημικά κόμματα και ελέγχουν από κοινού τα συμβούλια, είτε ως αρχή είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, συναινούν στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αποδέχονται τις δεσμεύσεις των μνημονίων για την έγκριση κάθε πράξης δήμων και περιφερειών από την κεντρική εξουσία. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, με τους περιορισμούς που θέτει, γκρεμίζει κάθε αυτοτέλεια στην άσκηση πολιτικής και κάθε αυταπάτη για τη λειτουργία «αυτοδιοίκησης».

Αρα, λοιπόν, αυτό που ώθησε την κυβέρνηση να μεθοδεύσει αυτές τις αλλαγές είναι η ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση του συστήματος από τις ενοχλητικές μειοψηφικές φωνές των παρατάξεων της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα συμβούλια.

Φωνές που τους χαλούσαν τη σούπα, αποκάλυπταν σχεδιασμούς, συνέπειες, διαπλοκές, εκπροσωπούσαν μέσα στα συμβούλια τις ανάγκες και διεκδικήσεις των απέξω, των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Εν δυνάμει μπροστά στην κατακραυγή της κοινωνίας απέναντι στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης, αυτές οι φωνές δυναμώνοντας, μαζί με την ισχυροποίηση του κινήματος, μπορούσαν να γίνουν αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες για τα σχέδιά τους.

Σχέδια για ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, συρρίκνωση και ανταποδοτική παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, παραχώρηση δημόσιων χώρων σε επενδυτές κ.ο.κ., που όλα αυτά εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών και δυσχεραίνουν την κατάσταση και τις συνθήκες ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των παραβόλων καθιστώντας ακόμα πιο δυσβάσταχτο το ήδη μεγάλο κόστος τους, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στην κατάθεση ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και δεν στηρίζονται από καθεστωτικούς μηχανισμούς και σε οικονομικά συμφέροντα. Ενώ προϋπάρχει και παραμένει η υποχρεωτικότητα για μεγάλο αριθμό υποψηφίων, όσο και οι έδρες, για τη συμμετοχή ενός ψηφοδελτίου στις εκλογές.

Στόχος τους, η πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των περιφερειών και δήμων και η ακόμα πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία.

Ετσι περιφέρειες και δήμοι θα επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο τους ως σκληρό κομμάτι του κράτους, μακρύ χέρι του κεντρικού επιτελικού κράτους.

Καταρρέει κάθε επίφαση δημοκρατικής αντιπροσώπευσης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης κεντρικού και τοπικού κράτους. Να μην τους περάσει, οι ενοχλητικές φωνές να πολλαπλασιαστούν, αντί να αποκλειστούν, να δυναμώσουν, να κλονίσουν την εξουσία τους και να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Να αντιταχτούμε μαζικά και να καταδικάσουμε το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο.

*Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσία σε κεφάλαιο, Ε.Ε., ΔΝΤ

**Δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία σε κυβέρνηση, Ε.Ε., κεφάλαιο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιδημοκρατικό «τσεκούρι» σε περιφέρειες και δήμους με το νομοσχέδιο Βορίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας