• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  5 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.2°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορονοϊός: Φονικότερο και μεταδοτικότερο το 3ο «κύμα»

 • A-
 • A+

O Οργανισμός European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) (το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ) δημοσιεύει στοιχεία για τον αριθμό των νέων τεστ, κρουσμάτων και θανάτων για τον κορονοϊό κάθε εβδομάδα (τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται σ’ αυτόν από τους αντίστοιχους Οργανισμούς των κρατών). Από αυτά υπολογίζεται το ύψος στο οποίο έφτασαν στο τέλος της κάθε εβδομάδας. Ο ΕΟΔΥ, στις καθημερινές ενημερώσεις του, δίνει και το ύψος στο οποίο έφτασαν οι διασωληνωμένοι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά για κάθε εβδομάδα, υπολογίζονται δυο κρίσιμοι δείκτες για την «πορεία» του κορονοϊού:

● Η θνητότητα = το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό ως ποσοστό του συνόλου των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν· πρόκειται για έναν δείκτη τού πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός, και

● η θετικότητα = τα νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν στη διάρκεια μιας εβδομάδας ως ποσοστό των νέων τεστ που έγιναν την εβδομάδα αυτή· πρόκειται για έναν δείκτη τού πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.

Στη βάση δεδομένων του ECDC, στοιχεία για την Ελλάδα υπάρχουν από την 9η μέχρι την 53η εβδομάδα του 2020 και τις 11 πρώτες εβδομάδες του 2021. Από αυτή τη βάση δεδομένων καθώς και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της 28ης Μαρτίου (12ης εβδομάδας) προέρχονται τα στοιχεία του άρθρου αυτού.

Από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι από την εβδομάδα της 13ης Σεπτεμβρίου ξεκινά η συνεχής αύξηση της θετικότητας, το δεύτερο «κύμα» του κορονοϊού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο φτάνει στην κορύφωσή του την εβδομάδα της 15ης Νοεμβρίου, για να αρχίσει σταδιακά η αποκλιμάκωσή του μέχρι την εβδομάδα της 24ης Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι η κορύφωση των κρουσμάτων σημειώθηκε δυο μήνες μετά την έναρξη του «κύματος» αυτού οφείλεται στη μη έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και τη χαλάρωση που επικράτησε.

Από την εβδομάδα της 31ης Ιανουαρίου ξεκινά και πάλι μια άνοδος της θετικότητας, το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού με επίκεντρο την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι την 28η Μαρτίου.

Στο Μέρος Ι του άρθρου αυτού συγκρίνουμε τη θνητότητα του κορονοϊού και τη θετικότητα των τεστ στην καθεμιά από τις 9 πρώτες εβδομάδες του τρίτου «κύματος» (24.1.2021-28.3.2021) με εκείνη στις αντίστοιχες του δεύτερου (6.9.2020-8.11.2020) της πανδημίας και στο Μέρος ΙΙ τη συνολική «εικόνα» των τεστ, των κρουσμάτων, των θανάτων, των διασωληνωμένων, της θνητότητας και της θετικότητας των 9 εβδομάδων του δεύτερου και του τρίτου «κύματος».

Η θνητότητα του κορονοϊού και η θετικότητα των τεστ

Στις δυο πρώτες στήλες του Πίνακα 1 δίνεται η θνητότητα του κορονοϊού τις 9 πρώτες εβδομάδες του δεύτερου και του τρίτου «κύματος» και στις δύο επόμενες η θετικότητα των τεστ.

Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι:

● Η θνητότητα του κορονοϊού (οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων) στο τρίτο «κύμα» ήταν πολύ πιο υψηλή από ό,τι στο δεύτερο και τις 9 εβδομάδες. Μειώνεται συνεχώς και στα δυο «κύματα», εξαιτίας του γεγονότος ότι οι θάνατοι αυξάνονται με (ευτυχώς) βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα κρούσματα, η μείωσή της όμως στο τρίτο «κύμα» είναι βραδύτερη από ό,τι στο δεύτερο.

● Η θετικότητα των τεστ (τα νέα κρούσματα ως ποσοστό των νέων τεστ) στο τρίτο «κύμα» (με εξαίρεση την 3η εβδομάδα) αυξάνεται με κυμαινόμενους ρυθμούς. Στο τρίτο «κύμα» η θετικότητα ήταν υψηλότερη από ό,τι στο δεύτερο τις δυο πρώτες εβδομάδες, χαμηλότερη την τρίτη, υψηλότερη τις τέσσερις επόμενες και χαμηλότερη τις δυο τελευταίες. Τη 10η εβδομάδα (15 Νοεμβρίου 2020) στο δεύτερο «κύμα» η θετικότητα ήταν υψηλότερη από ό,τι την 9η. Το αν θα συμβεί το ίδιο τη 10η εβδομάδα του τρίτου θα το γνωρίζουμε την 4η Απριλίου.

Οι 9 πρώτες εβδομάδες

Η σύγκριση των τεστ, των κρουσμάτων, των θανάτων, των διασωληνωμένων, της θνητότητας και της θετικότητας των 9 εβδομάδων των δυο «κυμάτων» του κορονοϊού απαιτεί μεγάλο χώρο και δεν είναι εύκολη. Για τον λόγο αυτό υπολογίσαμε τον μέσο όρο την εβδομάδα των στοιχείων αυτών των δυο «κυμάτων», οι οποίοι δίνονται στις δυο πρώτες στήλες του Πίνακα 2. Στην 3η στήλη του δίνεται η σχέση, δηλαδή το πόσο μεγαλύτερα κατά μέσο όρο είναι τα στοιχεία αυτά στο τρίτο σε σχέση με το δεύτερο «κύμα».

Από την 3η στήλη του Πίνακα 2 φαίνεται ότι τα τεστ, τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι στο τρίτο «κύμα» ήταν κατά μέσο όρο πολύ περισσότεροι από τα αντίστοιχα στοιχεία στο δεύτερο, με αποτέλεσμα η μεν θνητότητα στο τρίτο «κύμα» να είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι στο δεύτερο, η δε θετικότητα υπερδιπλάσια.

Με βάση τα στοιχεία των 9 πρώτων εβδομάδων, το τρίτο «κύμα» του κορονοϊού είναι φονικότερο και μεταδοτικότερο από ό,τι το δεύτερο. Οι κυριότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η διαφορά είναι από τη μια μεριά το ότι τα περισσότερα κρούσματα στο τρίτο «κύμα» είναι από τη βρετανική μετάλλαξη του ιού και από την άλλη η μη τήρηση των προστατευτικών και παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

*Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πλεονάζουσα θνησιμότητα, κάθε μήνα, για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε., είναι το ποσοστό, κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, υπερβαίνει τον μέσο όρο των θανάτων,...
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό και των τεστ για τον ιό το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία ολόκληρου του έτους 2021.
Στα ύψη ο κορονοϊός το 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. στους θανάτους από κορονοϊό;
Ο θάνατος και ενός συνανθρώπου μας, ιδιαίτερα όταν θα ήταν δυνατό να σωθεί αν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα, είναι μια οδυνηρή απώλεια για τους δικούς του και για την κοινωνία.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. στους θανάτους από κορονοϊό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του
Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού.
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας