• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 13.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 8.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 12.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.7°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.3°C
  5 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 8.9°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.6°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  31%
AP Photo/Markus Schreiber
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

New Deal vs Schwarze Null…

 • A-
 • A+

Ειρωνεία της Ιστορίας δίχως αμφιβολία να συμπέσουν χρονικά το πάγωμα της τελικής έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης στη Γερμανία με εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης με την εξαγγελία από τον Μπάιντεν του πακέτου δημόσιων επενδύσεων, ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια, αν στα χρόνια που ακολούθησαν την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, καταγράφηκαν σοβαρές αποκλίσεις ως προς την αντιμετώπισή της ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σήμερα μιλάμε για ακραία αντίστιξη, αν όχι για μετωπική αντιπαράθεση.

Στην καλύτερη εκδοχή των εξελίξεων, στην περίπτωση δηλαδή που το Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφανθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό δεν παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, θα πρόκειται για μια χρονικά οριοθετημένη απόκλιση από τη μόνιμη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική τής ευρωζώνης που υπαγορεύεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον «κόφτη» χρέους.

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Μπάιντεν εξαγγέλλει όχι μια διόρθωση πορείας αλλά μια ανατροπή, η εμβέλεια της οποίας ξεπερνά τις ανάγκες επανεκκίνησης της οικονομίας των ΗΠΑ την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Στην ουσία πρόκειται για μια μετωπική αντιπαράθεση ενός νέου New Deal, που στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας με ταυτόχρονη άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες διευρύνονταν συνεχώς μετά το 1980, με την ψύχωση του Μαύρου Μηδέν (Schwarze Null), της πολιτικής των μηδενικών ελλειμμάτων, στην οποία είναι εγκλωβισμένη με τη θέλησή της η Γερμανία και παρά τη θέλησή τους οι περισσότεροι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Ο Μπάιντεν κατάλαβε αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν στο Βερολίνο, την έδρα της κυβέρνησης, στη Φρανκφούρτη, έδρα της Μπούντεσμπανκ, και στην Καρλσρούη, έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η πανδημία, το κόστος και οι οικονομικές της παρενέργειες απειλούν να τινάξουν στον αέρα ό,τι είχε απομείνει από τη σταθερότητα κοινωνιών όπου, είτε λόγω της εμμονής στην αυτορρυθμιζόμενη αγορά, είτε λόγω του εγκλωβισμού στη μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική, οι κοινωνικές ανισότητες έχουν όσο ποτέ διευρυνθεί.

Διατλαντική ακραία αντίστιξη, New Deal εναντίον Schwarze Null, αλλά και Ρούζβελτ εναντίον Χούβερ και Μπρίνιγκ.

Ο πρώτος ήταν ο προκάτοχος του Ρούζβελτ στον Λευκό Οίκο, που πήρε τη μοιραία απόφαση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης του 1929 με πολιτική σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί η χώρα σε βαθιά ύφεση.

Ο δεύτερος υπήρξε καγκελάριος της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 και εφάρμοσε τη συνταγή Χούβερ, μια επιλογή που εκτιμάται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στις αρχές του 1933.

Το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του Μπάιντεν, που συνεπάγεται αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και των εταιρικών κερδών, θα οδηγήσει σε σκληρή αντιπαράθεση στο Κογκρέσο με τους Ρεπουμπλικανούς.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ακόμη και στην περίπτωση που οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου οδηγήσουν σε τρικομματική κυβέρνηση Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς, οι οπαδοί του Μαύρου Μηδέν έχουν και άλλα μπούνκερ για να περιχαρακωθούν πέραν του Δικαστηρίου της Καρλσρούης: την Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη, αλλά και την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, που απαιτείται για να εγκριθεί η τροποποίηση του Συντάγματος που θα καταργεί τον «κόφτη» χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη ανατροπή…
H πανδημία φαίνεται ότι θα φέρει σε σημείο παροξυσμού περιφερειακές αλλά και εσωτερικές εντάσεις που είχαν πυροδοτηθεί από τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.
Μεγάλη ανατροπή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
Οι απλοί άνθρωποι καλούνται πάλι να πληρώσουν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών και των επιχειρήσεων - κολοσσών, χωρίς καμιά ελπίδα να εισπράξουν «μέρισμα» και με τη βεβαιότητα ότι, όταν η πανδημία...
Ενας αυτοκαταστροφικός καπιταλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπολίνο
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες φόρμες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που χρησιμοποιούσαμε και πριν από δέκα χρόνια.
Τραμπολίνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
Η μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική είναι από το 2009 διάταξη του Συντάγματος στην Γερμανία μια σκληρή πραγματικότητα που δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε από την πανδημία.
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς
Εχουν όλοι απώλειες ή υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που τρίβουν τα χέρια τους γιατί η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία αλλά επιταχύνθηκε μετά, αυτούς τους ευνόησε;
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικότητα χωρίς οράματα;
Ενα βλέμμα στις ΗΠΑ του Μπάιντεν, στη Γαλλία του Μακρόν και στη Γερμανία της Μέρκελ και των διαδόχων της φωτίζει την ηγεσία της Δύσης να μην έχει τη βούληση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κανονικότητα χωρίς οράματα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας