• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.5°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεπιμέλεια

 • A-
 • A+

Ο νομοθέτης κατά βάση ρυθμίζει τα μέλλοντα να συμβούν και είναι εύκολο να κάνει λάθη. Ούτε παράλογο είναι το φαινόμενο, ούτε σκανδαλώδες, πολύ περισσότερο όταν κάποτε ψηφίζονται εκατοντάδες κρίσιμες ρυθμίσεις και χιλιάδες διατάξεις με ένα και μόνο κλικ (η περίπτωση των κωδίκων). Γι’ αυτό οι αρχαίοι ημών είχαν συλλάβει την «επιείκεια» ως διορθωτική ρήτρα του νόμου. Η προηγούμενη Βουλή είχε καταλάβει τη σημασία αυτής της έννοιας και υπερψήφισε την εισαγωγή της στο Σύνταγμα κατά την αναθεώρησή του, όμως η παρούσα σκέφτηκε περισσότερο κομματικά και λιγότερο φιλοσοφικά και δεν επανέλαβε την υπερψήφιση, όπως θα έπρεπε.

Μακρότατη εισαγωγή τα παραπάνω σε μια επίκαιρη νομοπαρασκευαστική θέση: Επίκειται η εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα Οικογενειακού Δικαίου. Αλλά με την οικογένεια η προσοχή για λάθη πρέπει να είναι πολλαπλή. Οι πειραματισμοί με τη γονική μέριμνα πρέπει να αποκλείονται, ως παίγνια εν ου παικτοίς.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων (είναι καταρχήν σωστή και ήδη δεδομένη η αρχή της συνεπιμέλειας) καινοτομεί κατά το εξής: Αν οι γονείς π.χ. έχουν χωρίσει και διαφωνούν με ποιον θα μένει το παιδί τους, τότε ο χρόνος θα κατανέμεται -όπως όλα- εξίσου. Μέχρι σήμερα τι ισχύει; Τη διαμονή του παιδιού και το δικαίωμα επικοινωνίας ρυθμίζει το δικαστήριο. Στην πράξη στις πλείστες περιπτώσεις αυτό αποφαίνεται υπέρ της διαμονής με τη μητέρα. Ετσι ο νομοθέτης τώρα επεμβαίνει και με σολομώντειο (ή προκρούστειο;) τρόπο θεσπίζει την ισοκατανομή. Φοβούμαι όμως ότι τα πρακτικά και τα ψυχολογικά θέματα που θα προκύψουν είναι σημαντικά και ότι, ακόμη κι αν στο μέλλον η ρύθμιση αλλάξει, θα αφήσει πίσω της τραύματα.

Πρώτα τα πρακτικά: Συχνά οι γονείς που χωρίζουν μένουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Ακόμη και στην ίδια πόλη οι αποστάσεις κάποτε είναι μεγάλες και χρονοβόρες. Ομως επειδή το σχολείο του παιδιού είναι ένα και προφανώς ακίνητο, οι γονείς θα πρέπει καθημερινά να μετακινούν το παιδί τους δύο φορές (μετάβαση - επιστροφή) ίσως ανά δεκαπενθήμερο για να εκπληρωθεί το «εξίσου». Αν μάλιστα οι γονείς αυτοί δεν έχουν -ο καθένας τους - ιδιωτικό αυτοκίνητο, τότε οι χρόνοι της διαδρομής θα είναι τελείως απαγορευτικοί.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις επίσης θα είναι προς έρευνα. Η ισοκατανομή του χρόνου ζωής θα συνεπάγεται και ισοκατανομή συμβουλών, επιρροών, αξιών. Αν αυτές ωστόσο δεν είναι ίδιες; Είναι άλλο το παιδί να ζει με κάποιους κανόνες και κάποτε να αντιμετωπίζει εξαιρέσεις ή να φτάνει μεγαλώνοντας να αυτοπροσδιορίζεται, κι άλλο εξ αρχής να ζει με διαρκή αντιφατικά μηνύματα.

Θεωρητικά, όλοι συμφωνούν ότι προέχει το συμφέρον του παιδιού. Η εκ του νόμου υποχρεωτική όμως κατανομή του χρόνου διαβίωσής του εδώ κι εκεί εξυπηρετεί τον συμψηφισμό των συμφερόντων των γονιών κι όχι τα δικά του. Ας το ξανασκεφτεί το σχέδιό της η κυβέρνηση.

* ομ. καθηγητής ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Έχε το νου σου στο παιδί…»
Ένας έντονος, και σε κάποιες περιπτώσεις ακραίος, πόλεμος έχει ξεσπάσει, με επίδικο τις αλλαγές που φέρνει στο οικογενειακό δίκαιο το σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια.
«Έχε το νου σου στο παιδί…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη συνεπιμέλεια και τη γονεϊκή αποξένωση Β’ ΜΕΡΟΣ
Τι συμβαίνει όμως όταν οι συνθήκες ζωής του τέκνου ή / και ενός εκ των γονέων μεταβάλλονται υπαίτια από τον δεύτερο, με σκοπό την απομάκρυνση του τέκνου από τον άλλο γονέα και την αδυναμία άσκησης των...
Για τη συνεπιμέλεια και τη γονεϊκή αποξένωση Β’ ΜΕΡΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα σύγκρουση γενεών
Η ψήφος των νέων να μην είναι απλά διαφορετική από αυτή των μεγαλύτερων αλλά να είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντίθετη από εκείνη των γονιών τους.
Η νέα σύγκρουση γενεών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα για την 17η Νοέμβρη σε ένα παιδί που γεννήθηκε το 2021
Πρέπει να γνωρίζεις πως κάποιοι πάλεψαν για να είμαστε εσύ κι εγώ εδώ. Για να μπορείς αύριο να περπατήσεις ελεύθερη στους δρόμους, να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς, να εργαστείς με αξιοπρέπεια.
Γράμμα για την 17η Νοέμβρη σε ένα παιδί που γεννήθηκε το 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται τις διεθνείς συμβάσεις;
ο νομοσχέδιο συνιστά επικίνδυνη οπισθοδρόμηση. Ενθαρρύνει τις συγκρούσεις και την ενδοοικογενειακή βία, ενώ περιορίζει τη δικαστική παρέμβαση, θίγοντας την ανεξαρτησία των δικαστών, το θεμελιώδες δικαίωμα...
Ποιος φοβάται τις διεθνείς συμβάσεις;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Χωρισμένοι με παιδιά...
Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται σε μια οικογένεια. Ακόμα και ο καλύτερος νόμος μπορεί να κάνει και λάθος σε ποιον επιλέγει να δώσει την επιμέλεια των παιδιών...
Χωρισμένοι με παιδιά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας