• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.5°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.2°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.1°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 24.7°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 22.8°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  48%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Στο πρακτικό σκέλος οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό τού e-ΕΦΚΑ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξήλωμα» του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης μέχρι της τελικής αποδόμησής του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες κρίσιμες δραστηριότητες του e-ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, μας ενημέρωσε για τη βούλησή του να συμπεριλάβει επαγγελματίες, δικηγόρους και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης παλαιών και νέων συντάξεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι μεγάλες δικηγορικές και λογιστικές εταιρείες θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης εκδίδοντας τη σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Προφανώς την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η επίσπευση της απονομής των συντάξεων. Χρησιμοποιεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε με τη γιγάντωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, για να επιφέρει μόνιμες αλλαγές και τη διάβρωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στα σχέδια του κ. Χατζηδάκη είναι οι ιδιώτες να απασχολούνται όχι μόνο με τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και με τις νέες, παγιώνοντας αυτό το μέτρο.

Οι αρμοδιότητες λοιπόν που σκοπεύει να «μοιράσει» ο κ. Χατζηδάκης συνιστούν τουλάχιστον τα 3/4 του συνολικού αντικειμένου εργασίας του e-ΕΦΚΑ. Ο e-ΕΦΚΑ, από εγγυητής και κομβικός άξονας της πολύτιμης δημόσιας λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μοιραία θα καταστεί απλός παρατηρητής των εξελίξεων και απλός διαχειριστής της δραστηριότητας των επαγγελματιών-εταιρειών που θα αναλάβουν τις κρίσιμες λειτουργίες του.

Κατ’ αρχάς οι προτάσεις αυτές του υπουργού είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, καθώς προβλέπεται ρητά στο άρθρο 22 Σ. ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Με την παρεμβολή ιδιωτών θίγεται ο στενός πυρήνας του συνταγματικού δικαιώματος, που προκρίνει αποκλειστικά και μόνο την κρατική μέριμνα. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το υπονομευτικό πλάνο του ο κ. Χατζηδάκης παραθέτει προσχηματικά και έωλα επιχειρήματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πείθουν ούτε τον πλέον καλοπροαίρετο.

Αναφέρει ο υπουργός ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος αδιαφορεί αν η σύνταξή του θα εκδοθεί από έναν ιδιώτη ή από το Δημόσιο. Η λογική αυτή αποδεικνύει με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διακατέχει αυτή την κυβέρνηση. Ουσιαστικά «κατεδαφίζει» και μηδενίζει την έννοια του Δημοσίου και της λειτουργίας του, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απαξιώνει τη σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών χαρακτηρίζοντάς την ως υποδεέστερης σημασίας.

Υποστηρίζει επίσης ο υπουργός ότι ήδη έχουν εμπλακεί στον e-ΕΦΚΑ ιδιωτικές εταιρείες με παροχή λογισμικού, υποδομές κ.ά. Μας λέει λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης ότι πάνω-κάτω είναι το ίδιο πράγμα η αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες και η ανάθεση σε αυτούς της συνολικής κρίσιμης λειτουργίας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι ο e-ΕΦΚΑ ήδη συνεργάζεται με δικηγόρους, συμβασιούχους κ.ά. Του υπενθυμίζουμε ότι αυτό γίνεται μέχρι στιγμής με ορισμένους κανόνες και συγκριμένο αυστηρό πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Πέραν λοιπόν των σοβαρότατων ζητημάτων νομιμότητας που θα προκύψουν, στο πρακτικό σκέλος οι πιστοποιημένοι ιδιώτες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό τού e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια, δίχως περιστροφές.

● Ποια θα είναι η προστασία των υποψήφιων συνταξιούχων και του Δημοσίου απέναντι σε λάθη ή σε παράνομη συμπεριφορά των ιδιωτών, εφόσον δεν θα υπάρχει πλέον το αυστηρό πειθαρχικό και ποινικό νομικό πλαίσιο που διέπει την υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων;

● Πώς θα πιστοποιηθούν οι ιδιώτες και ποιος φορέας θα είναι αυτός που θ’ αναλάβει αυτή την πιστοποίηση;

● Πώς θα διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και αμεροληψία αυτής της πιστοποίησης;

● Πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων και υποψήφιων συνταξιούχων, καθώς στα ηλεκτρονικά συστήματα του e-ΕΦΚΑ υπάρχουν ευαίσθητα και απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες;

Το προβληματικό αυτό σχέδιο του υπουργού δεν επιλύει το πρόβλημα των συντάξεων, που διογκώθηκε από την ίδια την κυβέρνηση. Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις καταρτισμένου προσωπικού, ώστε να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον, που υπηρετεί με ένταση, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, αντί να μεριμνήσει για την άμεση αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών του e-ΕΦΚΑ, επιχειρεί να κάνει το πρόβλημα ευκαιρία για να εκχωρήσει, για μια φορά ακόμα, κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Ολα αυτά συμβαίνουν μέσα στην πανδημία, που, εκτός των άλλων, μας έδωσε μαθήματα για την τεράστια αξία των ισχυρών, λειτουργικών και αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Ομως η κυβέρνηση δεν πτοείται. Διαρκώς και επιτηδευμένα προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση του σχεδίου της για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο δείχνοντας την εμπάθειά της και την αποστροφή της σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Δημόσιο και την εύρυθμη λειτουργία του.

*Βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρ. διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!
Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος και του ΕΦΚΑ, αλλά...
Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Το κακό είναι ότι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να λειτουργεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το ίδιο...
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Ομως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο.
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
Με ψευδή στοιχεία «απαντά» το υπουργείο Εργασίας στις αποκαλύψεις του Α. Κουτσόλαμπρου (νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ) σχετικά με τον παράλογο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων στις συντάξιμες αποδοχές και που με...
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαίσχυντος μηχανισμός εξαπάτησης των συνταξιούχων
Ο υπουργός Εργασίας επαίρεται και θριαμβολογεί ότι σε 70 ημέρες εκδίδονται 67.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για έναν μηχανισμό εξαπάτησης που έχει μεθοδικά κατασκευαστεί στο υπουργείο Εργασίας από την...
Επαίσχυντος μηχανισμός εξαπάτησης των συνταξιούχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας τον λαϊκό φόβο που η πανδημία προκάλεσε, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών της.
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας