• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / 0.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.7°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -5.3°C / -0.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -8°C -8.6°C / -6.0°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / 2.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.1°C
  0 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  5 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.3°C
  4 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / -0.6°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες

 • A-
 • A+

Η Εύβοια αυτή την περίοδο βρίσκεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες που οδηγούν την κούρσα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ειδικά δε μετά την ανακοίνωση ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνδεθούν και με το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκαν απέναντί μας και πολυεθνικοί όμιλοι.

Η πιο πρόσφατη προτεινόμενη επένδυση αφορά την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων των 8 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 470 MW, 4 στη βόρεια-κεντρική και 4 στη νότια Εύβοια. Μας ρωτούν πολλοί, μα γιατί αντιδράτε εσείς στην Εύβοια, όταν μάλιστα αποδέχεστε τις ΑΠΕ και έχετε και το υψηλότερο αιολικό δυναμικό;

Αντιδρούμε για τους παρακάτω λόγους:

1) Γιατί έχουμε ήδη καλύψει τη συμβολή μας στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση 34 γιγαντιαίων πάρκων που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

2) Γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχουν πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

3) Γιατί ακόμη και η ίδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η ΡΑΕ) έχει αποδεχτεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του υπάρχοντος Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

4) Γιατί είναι αδιανόητο αυτό που κάνει η ΡΑΕ να προτείνει ως θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δηλαδή ουσιαστικά το νέο Ειδικό Χωροταξικό, τις θέσεις που υποδεικνύουν οι επενδυτές. Πρόκειται για μεθόδευση που προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες.

5) Για να αποτρέψουμε τόσο το άνοιγμα ακόμη ενός παραθύρου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές, όσο και την προκήρυξη διαγωνισμών για έργα πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.

6) Γιατί αν στις υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες προστεθούν άλλες 91 νέες, και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων, θα αλλάξει η φυσιογνωμία της Εύβοιας.

7) Γιατί η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια και

8) Γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στην παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Ολες αυτές οι αντιδράσεις μας γνωρίζουμε ότι θα αναμετρηθούν με συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που τρέχουν.

Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την εξέλιξη ήταν και είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία έχει φτάσει μέχρι του σημείου να ικανοποιεί άμεσα όλα τα αιτήματα που έχουν σχέση με τη χωροθέτηση νέων αιολικών πάρκων χωρίς να έχει αξιολογήσει τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών εγκατάστασης με βάση το προηγούμενο χωροταξικό, πόσο μάλλον όταν και η ίδια αποδέχεται ότι έχει υπερκαλυφθεί.

Αυτό που όμως δεν έχει αντιληφθεί η ΡΑΕ είναι ότι σχεδιάζει «χωρίς τον ξενοδόχο». Δεν έχει εξετάσει ακόμη το ζήτημα της κυριότητας και της χρήσης των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων που προτείνει να εγκατασταθούν τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα.

Οι επείγουσες διαδικασίες για τις επενδύσεις αυτές ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται με την υποβολή του αιτήματος για την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Μένει τώρα ουσιαστικά στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένα περιθώριο μόνο 30 ημερών από την υποβολή του φακέλου για τη γνωμοδότησή του επί των περιβαλλοντικών όρων.

Κι εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα: πώς θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς να έχει στα χέρια του τη Μελέτη Αξιολόγησης της φέρουσας ικανότητας της περιοχής με βάση το προϋπάρχον Ειδικό Χωροταξικό; Κι αν παρέλθει δε η προθεσμία αυτή, τότε αυτόματα εγκρίνεται και ο φάκελος.

Γι' αυτό αν θέλει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας να δώσει αξιοπιστία στις αρνητικές απόψεις που εκφράζει οφείλει να κάνει ένα πρώτο θεσμικό βήμα για την αποτροπή της επέλασης των ανεμογεννητριών στο νησί. Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μην αφήσει να εξαντληθεί άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών. Γιατί το τελευταίο θα σημαίνει στην πραγματικότητα θετική άποψη.

Ομως έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, η κινηματική λειτουργία φαίνεται να είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να ανατρέψει την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

 * βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
Οι όποιες λύσεις να γίνονται με τον σωστό σχεδιασμό, υπολογίζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων οικολογικών ισορροπιών και πάντα μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να έχουν τη στήριξή της.
Ανεμογεννήτριες, απόβλητα και τουρισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Πώς μπορούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ο μακροχρόνιος ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να επανεξεταστεί.
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!
Η αποικιοκρατία και η κερδοσκοπία σε βάρος του τοπίου, του ορεινού –πάνω από 800 μ.– και καλλιεργήσιμου εδάφους, με αιολικά και φωτοβολταϊκά μακρο-έργα, ωφελούν μόνο τις μεγάλες εταιρείες.
Ανανεώσιμες, ναι! Αλλά όχι έτσι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών
Η εικόνα που βλέπει κάποιος ταξιδεύοντας με αεροπλάνο πάνω από την Καρυστία είναι ενδεικτική: συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών με μορφή πυραυλικών συστημάτων έχουν φυτρώσει σε όλες τις βουνοκορφές της...
Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργειακή δημοκρατία
Η κλιματική αλλαγή και οι νέες μεγάλες ανισότητες κατέχουν ήδη πρωτεύουσα θέση στην πολιτική ατζέντα και η ενεργειακή δημοκρατία είναι η προοδευτική απάντηση στα μέτωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ενεργειακή δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας