• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

 • A-
 • A+

Παρουσία του Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. αμέσως μετά την παρουσία του Μπλίνκεν στη βελγική πρωτεύουσα, που είναι η έδρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ επικοινωνιακής διαχείρισης και της σκληρής πραγματικότητας που κυριαρχεί στη Διατλαντική Σχέση.

Η επικοινωνιακή διαχείριση θα μπορούσε να στηρίξει την ψευδαίσθηση επιστροφής της Διατλαντικής Σχέσης στην κανονικότητα μετά τη δοκιμασία του επιθετικού απομονωτισμού του Τραμπ για μια τετραετία.

Η σκληρή πραγματικότητα θα μπορούσε να συνοψιστεί ως ηρεμία πριν από τη θύελλα, ως πρελούδιο μιας δοκιμασίας όπου θα κριθεί η αντοχή και η επιβίωση της Διατλαντικής Σχέσης.

Στην κορύφωση της πανδημίας και με απροσδιόριστο το κόστος της ανάκαμψης για την επόμενη μέρα οι ΗΠΑ πιέζουν την Ε.Ε. και κατά κύριο λόγο τη Γερμανία να ευθυγραμμιστούν συνολικά με την πολιτική επιθετικής ψυχροπολεμικής ανάσχεσης της Ρωσίας και της Κίνας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ε.Ε. να οριοθετήσει την εξάρτησή της από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα αλλά και να περιορίσει τη διείσδυση του Πεκίνου μέσω επενδύσεων και εξαγορών στη Γηραιά Ηπειρο.

Την ίδια στιγμή οι Μπάιντεν - Μπλίνκεν υπό την απειλή κυρώσεων απαιτούν από το Βερολίνο να διακόψει την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2, να υποθηκεύσει δηλαδή τη μακρόχρονη εγγύηση της ενεργειακής της επάρκειας και ασφάλειας στο όνομα της αποτροπής μιας στρατηγικής ομηρίας της από τη Μόσχα.

Tα παραπάνω νομιμοποιούν το εύλογο ερώτημα, αν πρόκειται κυρίως για ρητορική πλειοδοσία με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας του αφηγήματος Μπάιντεν περί επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή ή καλύτερα μιας ολικής επαναφοράς της μόνης υπερδύναμης.

Η απάντηση βρίσκεται στις κυρώσεις που θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, αν δηλαδή θα είναι συμβολικές ή ουσιαστικές.

Η σκληρή ρητορική των Μπάιντεν - Μπλίνκεν εμπεριέχει τον κίνδυνο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δηλαδή να προκαλέσει πρώτον μια συνολική προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας και στη συνέχεια για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου να διαμορφώσει ένα διευρυμένο μέτωπο δυσαρεστημένων από τις επιλογές της Ουάσινγκτον.

Η προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι, με τη Μόσχα να έχει όλους τους λόγους να είναι καχύποπτη για την απειλή που συνιστά για την αραιοκατοικημένη Σιβηρία μια δυναμική κινεζική οικονομική διείσδυση.

Μέχρι τώρα όλα τα κέντρα ισχύος του πλανήτη, παλαιά και αναδυόμενα, επιδίωκαν όχι την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, ούτε καν την εξισορρόπησή της με συμμαχίες και συσπειρώσεις, αλλά τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης με την Ουάσινγκτον.

Είκοσι χρόνια πριν, Πεκίνο και Μόσχα ζητούσαν να διασφαλίσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο μιας Pax Americana την οποία δεν αμφισβητούσαν.

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2001 οι ΗΠΑ δέχτηκαν τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον και αποφάσισαν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν, η Ρωσία του Πούτιν άναψε πράσινο φως στη χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις στρατιωτικών βάσεων στην πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία.

Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν όχι μόνο την προσέγγιση της Μόσχας με το Πεκίνο, αλλά και τη στήριξη από το Βερολίνο μιας στρατηγικής χειραφέτησης της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή.

Μια κραυγαλέα περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπου αντί της επιβράδυνσης και πολύ περισσότερο ματαίωσης μιας δυσμενούς εξέλιξης πριμοδοτείται η επιτάχυνσή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφίπλευρη ασάφεια
Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαμορφώσουν τους στόχους τους απέναντι στη Μόσχα με ευκρίνεια, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και από το Κρεμλίνο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Αμφίπλευρη ασάφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!
Λογικά, πρέπει να βάλουμε τα γεγονότα στη ζυγαριά για να δούμε αν ο κύριος Μπάιντεν έχει δίκιο. Για να έχουμε αποτέλεσμα, πρέπει να υπολογίσουμε τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν γίνει παγκοσμίως.
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την απομόνωση στο επίκεντρο
Η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Ουάσινγκτον έδωσε την ευκαιρία στον Μπάιντεν να αναβαθμίσει το Εμιράτο σε μείζονα εκτός ΝΑΤΟ σύμμαχο των ΗΠΑ.
Από την απομόνωση στο επίκεντρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών
Το έγγραφο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και σχετιζόταν με «επιθυμίες» της αμερικανικής πλευράς γύρω από το γνωστό αγωγό East Med προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ντόρο στις εγχώριες δημοσιολογίες.
Απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας