• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%
© Pavlos Rekas | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Επανάσταση και ο Μακρυγιάννης

 • A-
 • A+
«Ενα σας παρακαλώ, όλους τους αξιότιμους αναγνώστες, όταν το διαβάσετε όλο τότε να κάμετε ό,τι κρίσιν θέλετε ή υπέρ ή κατά. Για όσους φέραν δυστυχήματα εις την πατρίδα και εμφύλιους πολέμους διά τα ατομικά τους νιτερέσια και την 'διοτέλειά τους και από αυτούς έπαθε και παθαίνει ώς σήμερον η δυστυχισμένη πατρίδα και οι τίμιοι αγωνισταί...»

Διακόσια χρόνια η Ελληνική Επανάσταση κι άλλα τόσα ο Ελληνας Μακρυγιάννης

(1797-1864)


Ας τον θυμηθούμε λοιπόν σήμερα, με αποσπάσματα από τα ίδια τα γραφτά του. Κλείνοντας κάποια «κενά» που μπορεί να υπάρχουν, δυστυχώς, στις φετινές επίσημες εκδηλώσεις...

Πρώτα η ουσιαστική και τυπική έναρξη της Επανάστασης:

«Στις 17 Μαρτίου του 1821, στην Αρεόπολη, συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί, μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή με μπλε σταυρό στη μέση. Στην πάνω πλευρά έγραφε “ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ” και στην κάτω το ένδοξο “ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ”. Εκεί κήρυξαν τον πόλεμο στην τουρκική αυτοκρατορία».

Και ο λόγος του Μακρυγιάννη:

«Η πατρίς της γεννήσεώς μου είναι από το Λιδορίκι, χωριό του Λιδορικιού, ονομαζόμενον Αβορίτη, τρεις ώρες είναι από το Λιδορίκι μακριά το άλλο το χωριό, πέντε καλύβια...».

«1829, Φλεβαρίου 26, Αργος.

Είμαι διορισμένος από την Κυβέρνηση του Κυβερνήτη Καποδίστρια Γενικός αρχηγός της εκτελεστικής δύναμης της Πελοπόννησος και Σπάρτης. Ο σταθμός μου είναι εδώ στο Αργος. (...) Και για να μην τρέχω εις τους καφενέδες και σε άλλα τοιούτα και δεν τα συνηθώ, ήξερα ολίγον γράμματα, περικαλούσα τον έναν φίλον και τον άλλο και μ' έμαθαν κάτι περισσότερον εδώ οπού κάθομαι άνεργος. (...) Και εφαντάστηκα να γράψω τον βίον μου...».

«Ενα σας παρακαλώ, όλους τους αξιότιμους αναγνώστες, όταν το διαβάσετε όλο τότε να κάμετε ό,τι κρίσιν θέλετε ή υπέρ ή κατά. Για όσους φέραν δυστυχήματα εις την πατρίδα και εμφύλιους πολέμους διά τα ατομικά τους νιτερέσια και την 'διοτέλειά τους και από αυτούς έπαθε και παθαίνει ώς σήμερον η δυστυχισμένη πατρίδα και οι τίμιοι αγωνισταί...».

«Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Ελληνες ότι θυσιάστηκαν διά σένα να σ' αναστήσουνε. (...) Ομως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους που πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων κι εκείνους που κλείστηκαν σε μια μαντρούλα εις το χάνι της Γραβιάς κι εκείνους που λιώσανε τόση Τουρκιά, στα Βασιλικά, στη Λαγκάδα. (...) Αυτείνοι σε ανάστησαν. (...) Και τέλος πάντων, πατρίδα, αυτείνοι τώρα κατατρέχονται».

«Οταν διαβάσει ο αναγνώστης ας κάμει τώρα την παρατήρησή του. (...) Κι εγώ έκανα λάθη και κάνω, άνθρωπος είμαι... Και ερωτώ και εσάς, Εκλαμπρότατοι, γιατί να χυθούν αυτά τα αίματα και να γένη αυτή η δυστυχία γενικώς εις τους τίμιους ανθρώπους; Διά να θέλουν οι Αγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ρούσσοι, οι Αουστριακοί ή άλλο κράτος να μας κυβερνήσουν με το μέσον το δικό σας; Και πονάω διότι ελευθερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, οπού ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης...».

Εχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τα ιλαροτραγικά «δάνεια» της Αγγλίας. Εμείς τελειώνουμε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του σοφού μου δασκάλου Θεόδωρου Τσερπέ. Βιβλίο χαράς για τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και πίκρας για τα 200 χρόνια οικονομικής εξάρτησης.

«Στα χρόνια 1824-1825, η αγγλική πολιτική ηγεσία διευκόλυνε τους οικονομικούς κύκλους της χώρας της να δανείσουν την Ελλάδα με όρους τέτοιους ώστε: Οι Ελληνες χρεώθηκαν 2.800.000 λίρες χρυσές Αγγλίας. Κρατήθηκαν για προμηθευτές κ.λπ. 1.600.000 λίρες. Η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε τελικά 1.200.000 λίρες. Και για το ποσό αυτό υποθηκεύτηκαν τα εθνικά κτήματα, γύρω στα 6.000 στρέμματα γης. Και η υποθήκευση είχε ως συνέπεια να μην μπορούν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να δώσουν ούτε ένα στρέμμα στους ακτήμονες για να γίνουν νοικοκυραίοι... Ετσι ξεκίνησε και έτσι συνεχίζεται η εθνική “ανεξαρτησία” της πατρίδας μας».

Ας τιμήσουμε λοιπόν αυτά τα 200 χρόνια μας με ένα τραγούδι-παράπονο, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και πολυσήμαντους στίχους Νίκου Γκάτσου:

«Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη, δεν μας τα 'γραψες καλά

δες ο Ελληνας τι κάνει, για ν' ανέβει πιο ψηλά.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη, δεν μας τα 'γραψες σωστά

το φιλότιμο δεν φτάνει για να πάει κανείς μπροστά.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη, πάρε μαύρο γιαταγάνι

κι έλα στη ζωή μας πίσω, το στραβό να κάμεις ίσο».

«Και ερωτώ και εσάς, Εκλαμπρότατοι, γιατί να χυθούν αυτά τα αίματα και να γένη αυτή η δυστυχία γενικώς εις τους τίμιους ανθρώπους; Διά να θέλουν οι Αγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ρούσσοι, οι Αουστριακοί ή άλλο κράτος να μας κυβερνήσουν με το μέσον το δικό σας;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κιμάς γαρίδας και... 1821
Για τα διακόσια χρόνια από το 1821 το μόνο εξεζητημένο έδεσμα που απόλαυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι (και απόγονοι) των προστάτιδων δυνάμεων είναι ο κιμάς γαρίδας! Κατά τα άλλα, το μενού περιελάμβανε ταπεινά...
Κιμάς γαρίδας και... 1821
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα του 1821: κριτική ή επιβεβαίωση;
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση είναι πρόκληση να αναμετρηθούμε όχι απλώς με το ιστορικό παρελθόν μας, αλλά με τον καταστατικό μύθο της ελληνικής εθνικής ταυτότητας.
Το αφήγημα του 1821: κριτική ή επιβεβαίωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας την παράδοση
Είναι δύσκολο, το ξέρω, να δεχτούμε ότι η παράδοση δεν είναι η επανάληψη ή ο εκθειασμός του παρελθόντος. Η παράδοση είναι μετάδοση και μετατροπή. Η παράδοση είναι η συνειδητοποίηση του περάσματος από το...
Αναζητώντας την παράδοση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος αλήθεια πιστεύει τον λόρδο Πάλμερστον;
Στις 25 Ιουνίου 1850, ο λόρδος Πάλμερστον, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μετέπειτα πρωθυπουργός, σε μια ιστορική ομιλία-ρεκόρ (5 ωρών) εξήγησε στο βρετανικό Κοινοβούλιο γιατί είχε ηθική υποχρέωση να προχωρήσει...
Ποιος αλήθεια πιστεύει τον λόρδο Πάλμερστον;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι όμως, υπάρχει ελπίδα για απελευθέρωση του ανθρώπου
Γεμάτη γεγονότα η σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας και του κόσμου ολόκληρου. Το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε ποτέ. Αλλά πρέπει να δεχτούμε την απλή αλήθεια, που δεν τη στηρίζουν μόνο πολλοί διανοούμενοι αλλά και...
Κι όμως, υπάρχει ελπίδα για απελευθέρωση του ανθρώπου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά και προσομοιώσεις
Τα επιτεύγματα της τεχνοεπιστήμης είναι σαν μια δεύτερη φύση. Ειδικά ο σημερινός κόσμος υποτάσσεται στην αναπαράσταση ενός εικονικού κόσμου.
Αριστερά και προσομοιώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας