• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.7°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  1 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 30.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερικές σκέψεις για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 • A-
 • A+

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά και αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι και η χώρα.

Οσο το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει τους δήμους με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη, στερώντας τους τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την επίλυση απλών καθημερινών προβλημάτων χωρίς να απαιτείται πρώτα νομοθετική ρύθμιση (π.χ. επανασύνδεση ρεύματος σ’ έναν άπορο συνδημότη), όσο φορτώνονται στους δήμους συνεχώς νέες αρμοδιότητες χωρίς να τους μεταφέρονται οι αντίστοιχοι πόροι, η συζήτηση για το ποιο εκλογικό σύστημα θα επιλεγεί δεν οδηγεί στο ζητούμενο, που θα έπρεπε να είναι δήμοι όρθιοι και ικανοί που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε ένα καλύτερο αύριο.

Για μένα είναι αυτονόητο ότι όταν μιλάς για εκλογικό σύστημα μιλάς στην ουσία για το αν η ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια βαρύτητα είτε ψηφίζει ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό σχήμα είτε ένα μικρότερο. Είναι θέση αρχής και άποψη ζωής ότι όλες οι ψήφοι πρέπει να μετρούν το ίδιο και την ισοτιμία αυτή μόνο η απλή αναλογική τη διασφαλίζει.

Το επιχείρημα για την κατάργηση της απλής αναλογικής και της καταστρατήγησης των εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν η κυβερνησιμότητα. Οτι δήθεν οι δήμοι δεν θα μπορούσαν να κυβερνηθούν. Σε όσους αποδέχονται το επιχείρημα αυτό, έχω να προτείνω έναν πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο. Ας καταργήσουν τις εκλογές. Δεν χρειάζονται αφού θα έρχεται, έπειτα από αυτές, ένα υπουργείο Εσωτερικών που θα επιβάλλει το είδος της κυβερνησιμότητας ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη μου, ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει αν μια δημοτική παράταξη θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της μόνη της ή αν επιθυμεί ο δήμος να διοικηθεί μέσω συνεργασιών ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες παρατάξεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο Ν/Σ, αν μια παράταξη συγκεντρώσει 43% στις εκλογές, εκλέγει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα του κάνει δώρο το 60% των δημοτικών συμβούλων. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι ο λαός μιας πόλης που επιλέγει τον δήμαρχό του τη δεύτερη Κυριακή, αλλά το εκλογικό σύστημα που επιβάλλει δήμαρχο με σχετική πλειοψηφία (ασχέτως αν αυτός και το πρόγραμμά του είναι αρεστό στην πλειοψηφία). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα παραδέχεται ότι η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα μόνο που ξεκαθαρίζει ότι αυτή η αποδοχή γίνεται μόνο όταν συμφέρει τον νικητή. Δικαιοσύνη à la carte.

Μια ακόμη αντιδημοκρατική επιλογή μέσα από τον εκλογικό νόμο είναι το όριο του 3% για να μπει μια δημοτική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Στόχος, ο περιορισμός των φωνών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και η εξαφάνιση μικρών αυτοδιοικητικών σχημάτων που με τη δύναμη των ιδεών τους υπάρχουν και μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, έχουμε και την ουσιαστική κατάργηση των δημοτικών κοινοτήτων. Ενας θεσμός που θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί, καθώς έδινε τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες στη διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής, μεταφέροντας στον δήμο τα προβλήματα των γειτονιών με πιο άμεσο τρόπο.

Το Σ/Ν για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήρθε για να λύσει προβλήματα υπαρκτά από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αλλά να ξανασχεδιάσει τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ίδια παλιά λογική με έναν σφιχτό κομματικό εναγκαλισμό στο όνομα της κυβερνησιμότητας, με «συμπαγείς» διοικήσεις που δεν θα ακούν, δεν θα συζητούν και δεν θα παίρνουν υπόψη τους τις ιδέες και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών όπως αυτές εκφράζονται και από τις δημοτικές παρατάξεις.

*Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των...
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»
Δεν παριστάνουμε τους εξυπνότερους και τις εξυπνότερες. Απλώς, έχοντας επαφή με το πρόβλημα και τον κόσμο της πόλης, σχεδιάζουμε προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στην ελάφρυνση των βαρών στα νοικοκυριά, αλλά...
«Να κάνουμε την Αθήνα την πιο φιλική πόλη για παιδιά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα Σμύρνη των πολλών, Νέα Σμύρνη των γειτονιών
Για εμάς στη δημοτική κίνηση «Στροφή Νέας Σμύρνης» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η καθιέρωση του «Κλεισθένη» ανοίγουν τον δρόμο για πιο αντιπροσωπευτική άσκηση διοίκησης.
Νέα Σμύρνη των πολλών, Νέα Σμύρνη των γειτονιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να φτιάξουμε ξανά την Καλλιθέα που μας αξίζει
Βασικός στόχος του προγράμματός μας είναι η διάχυση όλων των πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται από τα νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις...
Να φτιάξουμε ξανά την Καλλιθέα που μας αξίζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Nέο μοντέλο για τη διοίκηση των δήμων με σύγχρονη και καθαρή αντίληψη
Σήμερα, όσο ποτέ, είναι μονόδρομος, η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελέσει την κοιτίδα τοπικής ανάπτυξης με αυξημένη συμμετοχικότητα των πολιτών.
Nέο μοντέλο για τη διοίκηση των δήμων με σύγχρονη και καθαρή αντίληψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλή αναλογική, ζήτημα δημοκρατίας
Στη δημόσια συζήτηση και στον διάλογο που διεξάγεται αυτή την περίοδο για τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, κάποιοι αυτοδιοικητικοί επικεντρώνονται μόνο στο ζήτημα της καθιέρωσης...
Απλή αναλογική, ζήτημα δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας