• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 28.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.7°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  71%
EUROKINISSI // ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «ελαστικές» ταυτότητες του φασισμού

 • A-
 • A+

Μπορεί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. μετά τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Σμύρνη να ανακάλυψαν το «πρόβλημα» των ελαστικών ταυτοτήτων που μπορούν να συσπειρώνουν, να παρακινούν και να υποκινούν χούλιγκαν, ακροδεξιούς, αναρχικούς, παρακρατικούς, παραβατικούς και πολλούς άλλους να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα ή να δημιουργούν γεγονότα βίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση, ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει, είναι αναγνωρισμένο και δεν είναι καινούργιο.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε η διασύνδεση και κοινή δράση χούλιγκαν, ακροδεξιών και ακροαριστερών στοιχείων, μέλη τους όλοι συνδέσμου φιλάθλων μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, ήταν το 2006 στην επίθεση κατά του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου. Παρά το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά των δραστών της συγκεκριμένης επίθεσης συζητήθηκαν, τουλάχιστον στο περιορισμένο επίπεδο μελών της επιστημονικής κοινότητας, και αναζητήθηκαν οι σχέσεις τους με τα αντίστοιχα, συχνότερα και πιο οργανωμένα, φαινόμενα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως την Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., δεν δόθηκε περαιτέρω έκταση και σημασία.

Δεκαπέντε χρόνια μετά από αυτό το επεισόδιο και έξι μήνες σχεδόν μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των «ελαστικών ταυτοτήτων». Η αναφορά αυτή συγκεκριμενοποίησε τα χαρακτηριστικά των ομάδων κρούσης και των δραστών τους, κάνοντας λόγο για ομάδες νέων ανδρών κάτω των 35 ετών, με όμοια αμφίεση, οπλισμό και εκπαίδευση που δρουν καθοδηγούμενες από έναν «αρχηγό».

Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη δράση στο παρελθόν συνδέθηκε με τη Χρυσή Αυγή και τη μιλίτσιά της, τη Γαλάζια Στρατιά, που είχε διεισδύσει στον χώρο των φιλάθλων και των συνδέσμων οπαδών προκαλώντας επεισόδια βίας και στρατολογώντας μέλη από νέους άνδρες ηλικίας 16-35 ετών. Ετσι απέκτησε ένα νέο μαχητικό και ετοιμοπόλεμο δυναμικό που επάνδρωσε τα τάγματα εφόδου.

Η Γαλάζια Στρατιά συγκροτήθηκε το 2000, με αρχηγό τον μετέπειτα βουλευτή Ηλ. Παναγιώταρο, και έως το 2012 εμφανιζόταν στους χώρους των γηπέδων. Οι σημαντικότερες δράσεις της έγιναν το 2004 και σε αυτές περιλαμβάνονταν οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (EURO) από την Εθνική Ελλάδας, καθώς και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε πάλι κατά μεταναστών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αφορμή τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας επί της αντίστοιχης της Ελλάδας, με συνέπεια τη δολοφονία ενός ανθρώπου στη Ζάκυνθο και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Η Γαλάζια Στρατιά σταμάτησε να εμφανίζεται σε αθλητικά γεγονότα και θεάματα πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012. Ωστόσο από τον κόσμο των οπαδών αναδείχτηκαν σημαντικά κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Ηλ. Παναγιώταρος, προερχόμενος από τον ΠΑΟ, ο Αντ. Γρέγος, από τον ΠΑΟΚ, και ο Ι. Λαγός, από την ΑΕΚ. Η δράση της δεν αναδείχτηκε και δεν αξιολογήθηκε για τις συνέπειές της στα πρότυπα δράσης των μεταγενέστερων ομάδων κρούσης μελών συνδέσμων οπαδών.

Αν η μία όψη του προβλήματος σχετίζεται με το παράδειγμα της Γαλάζιας Στρατιάς, τη σχέση της με τη Χρυσή Αυγή και τη δράση ομάδων κρούσης από μέλη συνδέσμων οπαδών μέσα και έξω από τα γήπεδα, η άλλη όψη καταδεικνύει τους οργανικούς δεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα σε εν ενεργεία αστυνομικούς και τη Χρυσή Αυγή, ακόμα χειρότερα την ιδεολογία και τις πρακτικές βίας του φασισμού. Δεδομένου δε ότι η διαπιστωμένη από το 2013 σύστοιχη δράση εν ενεργεία αστυνομικών και Χρυσής Αυγής δεν επιχειρήθηκε να μεταβληθεί με πολιτικές και μέτρα, εύλογα πιθανολογείται ότι συνεχίζει να κατευθύνει τη συμπεριφορά τους σε επιχειρήσεις με στόχους πολιτικούς αντιπάλους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα κατάχρησης εξουσίας, που κάποιες φορές εν δυνάμει αμφισβητούν τις αρχές της δημοκρατίας. Από αυτήν την άποψη οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Νέας Σμύρνης, λαμβάνουν τη μορφή εμφύλιας σύρραξης με τις ομάδες κρούσης, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους γενικότερης αποσταθεροποίησης από αυτούς που επιδιώκουν οι ομάδες αυτές και στους οποίους φαίνεται ότι εμπλέκονται οι μηχανισμοί του επίσημου κοινωνικού ελέγχου!

Κατά συνέπεια θα πρέπει να διευκρινιστεί για την περαιτέρω πολιτική και κοινωνική αξιολόγηση ότι η διάγνωση των ελαστικών ταυτοτήτων σε δράστες επιθέσεων κατά διαφόρων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων είναι μέρος της γενικότερης ελαστικοποίησης του φασισμού, που μπορεί να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται διατηρώντας την ενεργό σχέση του τόσο με το κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο όσο και με το σύστημα εξουσίας και τους θεσμούς του στην προοπτική της διάβρωσης και ανατροπής του με τη βία.

 * κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεγχόμενος φασισμός
Βαριά κουβέντα η λέξη «φασισμός». Οταν εκτοξεύεται εναντίον πολιτικού φορέα, πολιτικού προσώπου ή πολιτικής πρακτικής ενέχει τον χαρακτήρα εξύβρισης ή έστω σοβαρής προσβολής.
Ελεγχόμενος φασισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νίκη του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας;
Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών τεκμηριώνουν τούτη την κοινή διαπίστωση: ως έκφραση της κρίσης του ύστερου καπιταλισμού ο νεοφιλελευθερισμός είναι ασυμβίβαστος με τη διασφάλιση των θεμελιωδών...
Νίκη του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
Είναι κοινό μυστικό στην οικουμένη ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν στέριωσε στη Γερμανία κατά τον εικοστό αιώνα. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι έωλος, αλλά αντιθέτως εδράζεται σε εμπειρικά δεδομένα.
Το τέλος της κομματικής δημοκρατίας στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυναμική του λάθους
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι εξεπλάγη από τα επεισόδια στη Μόρια και την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λέσβο αυτές τις ώρες; Το πρόβλημα με τις κακές πολιτικές δεν είναι ότι απλώς δεν απαντούν στα ζητήματα που...
Η δυναμική του λάθους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εθισμός στην αυθαιρεσία
Μια φοιτήτρια αναγκάζεται από αστυνομικούς να γδυθεί μέσα στην Πατησίων στο πλαίσιο προληπτικής έρευνας, η φωτογραφία ενός βίαια ξεγυμνωμένου διαδηλωτή την ημέρα μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου κάνει τον...
Ο εθισμός στην αυθαιρεσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας