• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 28.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.9°C / 20.5°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.4°C
  0 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  68%
© Dragan Andrii | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ειδήσεις για εσωτερική «κατανάλωση»

 • A-
 • A+

«Οταν εγώ χρησιμοποιώ μια λέξη», είπε ο Χάμπτι-Ντάμπτι, με έναν μάλλον περιφρονητικό τρόπο, «αυτό σημαίνει ακριβώς αυτό που επιλέγω να σημαίνει – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο»... «Το θέμα είναι», είπε η Αλίκη, «αν εσύ μπορείς να κάνεις τις λέξεις να σημαίνουν τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα». «Το θέμα είναι», είπε ο Χάμπτι-Ντάμπτι, «ποιος θα είναι το Αφεντικό – αυτό είναι όλο».*

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι «κατανάλωσης» ειδήσεων από τα ΜΜΕ. Μια «κατανάλωση» ειδήσεων που απευθύνεται στο εσωτερικό μιας χώρας και άλλη μια για τα διεθνή ακροατήρια. Οταν βλέπουμε ότι υπάρχει απόκλιση, και μάλιστα σημαντική, τότε υπάρχει πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της διαφορετικής μορφής της ίδιας είδησης, που γιγαντώνεται όταν εκπορεύεται από την ίδια πηγή.

Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε μια εντελώς παράλογη κατάσταση, που ανήκει στην αρμοδιότητα ειδικών για τον παραλογισμό. Στο ατομικό επίπεδο, μερικοί άνθρωποι δείχνουν, σε συγκεκριμένα άτομα, έναν άλλον εαυτό, για μια σειρά λόγων. Αλλά όταν μιλάμε για ειδήσεις, τότε ένας τέτοιος παραλογισμός αφορά μεγάλες ομάδες ατόμων, έως και κράτη.

Πρόσφατα εγχώρια παραδείγματα:

■ Οι εγκληματικές πράξεις στον οικισμό Μάτι ανακοινώνονται από επίσημα χείλη στο εσωτερικό της χώρας ως εμπρησμός και πλήρης αδιαφορία για τον οικισμό, ενώ στο εξωτερικό της χώρας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

■ Το τουρκικό πλοίο «Oruç Reis» αναφέρεται ότι κινείται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πράγμα που διαψεύδεται από τον πλέον υπεύθυνο Ελληνα αξιωματούχο, ο οποίος λέει ότι κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας ποντίσει και καλώδια, ο οποίος και παραιτείται –(ή απομακρύνεται)– μετά τη δήλωσή του.

■ Στο εσωτερικό μέτωπο, ένας αθλητικογράφος ισχυρίζεται ότι η μητέρα του δολοφονημένου από τους φασίστες Παύλου Φύσσα έχει πάρει ένα επίδομα 800.000 ευρώ –υπονοώντας από το Δημόσιο–, για να διαψεύσει ο ίδιος την «είδηση» αυτή, αναφέροντας ότι έκανε λάθος, αρθρώνοντας και ένα ανεύθυνο «με συγχωρείτε». Κανένα πρόβλημα για τον διακινητή ψευδολογιών.

■ Το σκάνδαλο της Νοβάρτις έχει χαρακτηριστεί από συγκεκριμένους πολιτικούς και άμεσα ενδιαφερόμενους κύκλους στο εσωτερικό της χώρας ως σκευωρία, ενώ οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος (whistleblowers, στα αγγλικά) που κατέθεσαν για την ελληνική πλευρά του παγκόσμιου σκανδάλου πήραν βραβείο από επιτροπή της Ε.Ε., που έχει αναδείξει το διεθνές πλέον θέμα των ατόμων που, με κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους, αναδεικνύουν τις βέλτιστες πρακτικές (για να χρησιμοποιήσουμε μια νεοφιλελεύθερη ορολογία) των διεθνών, όχι μόνο ευρωπαϊκών, οικονομικών απατεώνων και καταχραστών.

*Lewis Carroll «Through the looking-glass» ([Βλέποντας] μέσα από το ματογυάλι), MacMillan & Co Ltd. London 1940, σελ. 125.

* oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας»
Δημοσιογράφοι και ΜΚΟ είναι αγαπημένοι στόχοι πολιτικών, αρθρογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η αξιοπιστία τους, ειδικά των ΜΜΕ, είναι τόσο χαμηλή, σύμφωνα με το σύνολο των ερευνών κοινής...
«Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Fake ειδήσεις, fake χωριά Ποτέμκιν
Στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία, όταν λέμε για ένα χωριό Ποτέμκιν εννοούμε μια πραγματική ή συμβολική κατασκευή, που έχει μοναδικό στόχο να δημιουργήσει στους κατοίκους μιας χώρας, όπου τα πράγματα...
Fake ειδήσεις, fake χωριά Ποτέμκιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι είδηση
Μια είδηση που άλλοτε θα περνούσε στα ψιλά, μια επίθεση με βιτριόλι για λόγους αντιζηλίας, επιλέγεται να γίνει υπερθέαμα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε: κάθε υποπερίπτωση μπορεί να γίνει υπερθέαμα, είναι θέμα...
Τι είναι είδηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου –σύνδεσμος ανώτατων στελεχών ΜΜΕ και κορυφαίων δημοσιογράφων– αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσω της «λίστας Πέτσα» η κυβέρνηση έδωσε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε φιλικά προς αυτήν...
Ο Ορμπαν στην Αθήνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ
Σοσιαλίστρια, εκπρόσωπος της SNJ, της μιας από τις τέσσερις γαλλικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, οι οποίες, προσκείμενες σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, στους συνδικαλιστικούς αγώνες γίνονται μια γροθιά.
Η πρόεδρος Ντομινίκ Πρανταλιέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους
Ο δημοσιογράφος είναι ο κοινωνός του πολίτη στον δημόσιο βίο, συμμετέχει και μετέχει στα προβλήματά του, τα αναδεικνύει και τα αναδύει στην επιφάνεια.
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας