• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.4°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.6°C / 12.9°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 14.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 17.6°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.9°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.2°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 15.6°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  67%
EUROKINISSI ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;

 • A-
 • A+
Για την Τράπεζα Πειραιώς ο ελληνικός λαός πλήρωσε 6 φορές πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία μετοχές της τράπεζας. Και ενώ το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατέχει πάνω από το 60%, έχει μόνο μία ψήφο στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Πώς φτάσαμε έπειτα από περίπου 10 χρόνια κρίσης οι τράπεζες να έχουν ρουφήξει πακτωλούς χρημάτων από το Δημόσιο (41 δισ. ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή) και ακόμα και σήμερα να βρίσκονται στην εντατική;

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι χαρακτηριστική περίπτωση, αφού ο ελληνικός λαός εν έτει 2021 πλήρωσε 6 φορές πάνω(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία μετοχές της τράπεζας (συνολικό κόστος για το Δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ)!

Και το παράδοξο είναι ότι ενώ το Δημόσιο σήμερα μέσω του ΤΧΣ κατέχει πάνω από το 60%, έχει μόνο μία ψήφο στο Δ.Σ. της τράπεζας!

Το καλοκαίρι του 2012 γίναμε μάρτυρες του σκανδάλου του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς (ακόμα ψάχνουμε την περίφημη έκθεση της BlackRock με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών), μιας τεράστιας δημόσιας περιουσίας με αναρίθμητα ιδιόκτητα ακίνητα, μετοχές, υγιή δάνεια και ένα προσωπικό έμπειρο και καταρτισμένο, η πλειονότητά του πτυχιούχοι μέσα από τις αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρ’ όλα τα «δωράκια» (Αγροτική, Κύπρου, Marfin, Millennium, Ελληνική) και τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, περίπου 14 δισ. την 7ετία 2013-2020, δεν κατάφερε να ορθοποδήσει όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης και των «κόκκινων» δανείων αλλά και εξαιτίας της διοικητικής ανεπάρκειας, τον κοντόφθαλμων τραπεζικών πρακτικών και των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Οι πολίτες, που βλέπουν το δημόσιο χρήμα να ρέει άφθονο στις τράπεζες, ταυτόχρονα βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων τραπεζικών πολιτικών.

Το δίκτυο των καταστημάτων μειώνεται σε όλη την Ελλάδα, ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές μένουν χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικές εργασίες, οι μαζικοί πλειστηριασμοί επανεκκινούν, τα «κόκκινα» δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρείες διαχείρισης (περίπου 250.000 ακίνητα σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση).

Ο τραπεζικός αποκλεισμός ομάδων πολιτών (π.χ. ηλικιωμένοι) από τραπεζικές εργασίες είναι επίσης γεγονός.

Το καλοκαίρι του 2012 η Τράπεζα Πειραιώς «επιλέχθηκε» να πάρει το «καλό» κομμάτι της Αγροτικής (έναντι της Eurobank τότε) γιατί θα «διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας». Ολες αυτές οι δεσμεύσεις γρήγορα μπήκαν στις καλένδες και οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε κάτω από μια συστηματική επίθεση.

Ο οργανισμός/Κανονισμός εργασίας δεν εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την ΑΤΕ (και όχι μόνο), το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, οι πιέσεις, η στοχοθεσία δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα που σπρώχνει χρόνο με τον χρόνο άξιους και ικανούς συναδέλφους εκτός τράπεζας.

Οι «μεταβιβάσεις» των εργασιών των «κόκκινων» δανείων «πακέτο» με τους εργαζόμενους κόστισαν 25 απολύσεις, ενώ νέες «εθελούσιες απολύσεις» προετοιμάζονται με πρόσχημα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου.

Μάλιστα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι γίνονται στοχευμένες μετακινήσεις προσωπικού στα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν στο μέλλον των μη αρεστών, ούτως ώστε αύριο να θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό, και αντίστοιχα μετακινήσεις σε καταστήματα που δεν θα κλείσουν των αρεστών και όχι των αρίστων.

Στις εξελίξεις που μαγειρεύονται μέσα στην αδιαφάνεια των κυβερνητικών πλάνων η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα με σαφήνεια, ενώ επίκειται η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς εντός του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ο συντηρητικός Τύπος, «επενδυτές» ακόμα και συνδικαλιστές προσπαθούν να μας πείσουν για τον «μονόδρομο» της επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα με σημαντική ζημιά για το Δημόσιο. Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

*Εκλεγμένος διοικητικός σύμβουλος στον Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) με την παράταξη της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος
Ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας νομοθετούν κάθε μέρα εναντίον μας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε, η γενιά που έρχεται θα δουλεύει όπου, όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, χωρίς...
Ενας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόση αξία έχει άραγε η υπογραφή της Τράπεζας Πειραιώς;
Η περιφρόνηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας δεν είναι κάτι καινούργιο για την τράπεζα. Και χωρίς να ξύσει κανείς το διαφημιστικό λούστρο, είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η βία ως κανόνας στον χειρισμό των...
Πόση αξία έχει άραγε η υπογραφή της Τράπεζας Πειραιώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα
Η αντιπαράθεση εκκινεί ιστορικά από την αναγκαιότητα του θεσμού της αξιολόγησης καθαυτού και φτάνει έως τον μεθοδολογικό προβληματισμό για την αναζήτηση του βέλτιστου και πλέον αξιόπιστου αξιολογικού...
Η αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου
Η απεργία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν είναι απλώς η αθέμιτη διεκδίκηση «ισότητας στην παρανομία» μιας ομάδας συμπολιτών μας. Κατά το γράμμα του άρθρου 103 παρ. 8 Συντ....
Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατά τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), κάθε χρόνο 2.340.000 θάνατοι εργαζομένων οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα.
Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας