• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.8°C
  6 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 24.3°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 20.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.3°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.0°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.2°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.0°C
  5 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 22.5°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  33%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ηγεμόνας

 • A-
 • A+

Ο λαός πρέπει να προσθέσει τη φανταστική αυτή ιστορία στην ντε φάκτο κατάσταση που γνωρίζει σήμερα και να υποβάλει σε κριτική όχι μόνο την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και την αφηρημένη της προέκταση, μας λέει ο συν-συγγραφέας της Αγίας Οικογένειας και οφείλουμε να τον λάβουμε υπόψη μας και για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα τωρινά τεκταινόμενα. Λέξεις που γίνονται σύμβολα και προσανατολίζουν δράσεις οι οποίες με τη σειρά τους λαμβάνουν χώρα και συνεπάγονται υλικές συνέπειες για όλους.

Πάνω από μισή χιλιετία πριν, σε έναν κόσμο που ετοιμαζόταν να γεννήσει μια νέα εποχή, ένας αναγεννησιακός στοχαστής μάς αφήνει ένα έργο που θα επιδράσει καταλυτικά στη νεότερη πολιτική διανόηση και θα γίνει οδηγός σε σύγχρονες προσπάθειες παγκοσμίως να ανασυρθεί από τη ναφθαλίνη ένα πεπαλαιωμένο πρότυπο πολιτικού «ρεαλισμού». «Ο Ηγεμόνας», έργο του Μακιαβέλι, αποτελεί ένα πολιτικό εγχειρίδιο που δείχνει τον πρακτικό τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να κατακτήσει και να διατηρήσει την εξουσία, όνειρο πολλών που έχουν κουραστεί να μπαίνουν στη βασανιστική διαδικασία των εκλογών, που άλλωστε, όπως μάθαμε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεν αλλάζουν τίποτα και κοστίζουν και στην οικονομία.

Αν και υπάρχει µια μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά µε το αν ο Μακιαβέλι έγραψε μια σάτιρα πολιτικών εγχειριδίων που κυκλοφορούσαν στην εποχή του, εντούτοις «Ο Ηγεμόνας» έμεινε γνωστός για το δόγμα ότι ο ηγέτης δεν µπορεί να περιοριστεί στην άσκηση της εξουσίας του από οιονδήποτε ηθικό νόμο. Και Πάρνηθα θα πηγαίνει και σε συνεστίαση θα παρευρίσκεται. Ο λόγος είναι ότι επειδή ο ηγεμόνας ζει σε μια κοινωνία εγωιστών, δεν πρέπει να δεσμεύεται από ηθικούς κανόνες, γιατί τότε θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κλίματος πολιτικής και κοινωνικής αναρχίας που είναι το απόλυτο κακό.

Από τη μία λοιπόν έχουμε μια κοινωνία εγωιστών («μα επιτέλους πότε θα καταλάβουν αυτοί που αδιαφορούν για την υγεία μας -νέοι, διαμαρτυρόμενοι, γέροντες αρνητές κ.λπ.- ότι με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο όλη την κοινωνία;» μας ενημερώνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ) και από την άλλη ο κίνδυνος μιας πολιτικής αναρχίας (διαφωνούντες καθηγητές και φοιτητές, υγειονομικοί και εργαζόμενοι, υποστηρικτές της τρομοκρατίας κ.λπ., που αντιδρούν απέναντι σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση, μας ενημερώνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ).

Πρέπει δηλαδή ο ηγεμόνας να στηρίζει και να απολυτοποιεί όσο µπορεί την εξουσία του, καθώς ένας άδικος, αιμοσταγής και σκληρός ηγεμόνας είναι καλύτερος από έναν ανίσχυρο ηγεμόνα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η βία θα αυξάνεται σε ποσότητα και εύρος και κανένας συμβιβασμός ή συναλλαγή δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Αποτελεί αξιακό μοντέλο και οδηγό πολιτικής δράσης που έχει γίνει έξη στους κυβερνώντες.

Και ένα μήνυμα από την ιστορία. Ο ηγεμόνας δεν αλλάζει, ούτε και αν αλλάξει πρόσωπο. Μόνο ανατρέπεται - και αυτός και οι αξίες του.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακού συμβούλου Β. Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τροβαδούροι της νέας αθλιότητας
Επιτέλους, το απρόσωπο σύστημα βρήκε το πρόσωπό του. Αυτοί οι τυπολάτρες εγκληματίες που έχουν «τα χέρια τους δεμένα», δεν γνωρίζουν ότι το μέλλον τους είναι ζοφερό.
Οι τροβαδούροι της νέας αθλιότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθισε η αχλάδα, θα φάνε τα γουρούνια
Και το κρανίο μας γίνεται μια τεράστια μάσκα, για να «προστατεύσει» το μυαλό από το να αναπνεύσει. Και το επόμενο στάδιο της εξέλιξης μετά τον «σκεπτόμενο άνθρωπο» είναι ο «άνθρωπος-γουρούνι».
Ανθισε η αχλάδα, θα φάνε τα γουρούνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρκάς: η θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας
Όσοι περάσαμε δεκαετίες θαυμάζοντας το πάλαι ποτέ υψιπετές χιούμορ του Αρκά, γινόμαστε πλέον θεατές μιας συνεχούς δοσολογικής χορήγησης μεμονωμένων αποσπασματικών σκίτσων, προς τέρψιν ενός αδηφάγου...
Αρκάς: η θλιβερή κατάπτωση μιας μεγαλοφυΐας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατία ή «δημοκρατία»;
Η κατανομή του πλανητικού πλούτου διαθέτει αμέτρητες διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη θέση του κάθε «πολίτη» απέναντι σ’ αυτή την εξουσία. Οι κολαούζοι των ισχυρών ανήκουν σε πολλές κατηγορίες και μοιράζονται...
Δημοκρατία ή «δημοκρατία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «όχι» ως αντίσταση στον οικονομισμό
Το δημοψήφισμα υπήρξε πράγματι μία στιγμή μόνο, κατά την οποία οι ίδιοι οι άνθρωποι μιλάνε για κάποιο ζήτημα με ένα «ναι» ή ένα «όχι», μία στιγμή που προκλήθηκε από τον πολιτικό σχεδιασμό των κυβερνώντων και...
Το «όχι» ως αντίσταση στον οικονομισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος απονομιμοποιεί ποιον στη δημοκρατία;
Ενα από τα πλέον παράξενα φαινόμενα της πολιτικής μας ανομίας είναι ότι αξιωματούχοι της δημόσιας ζωής ενώ έχουν πλήρως απονομιμοποιηθεί στην κοινωνία και στην κοινή γνώμη γράφουν άρθρα και κάνουν δηλώσεις...
Ποιος απονομιμοποιεί ποιον στη δημοκρατία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας