• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 19.3°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  0 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.5°C / 21.2°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.7°C / 17.8°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νέα Σμύρνη»: η πολιτική ως αστυνομία

 • A-
 • A+

Αυτά που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου δεν εντάσσονται στην επιχειρησιακή λογική της αστυνομίας, η οποία δρα για να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά απηχούν το αστυνομικό πνεύμα το οποίο έχει διαποτίσει τη δημόσια εξουσία επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη είναι ένα μεμονωμένο αστυνομικό περιστατικό και αρνούνται να το εξετάσουν ως πολιτικό συμβάν.

Αλλά ας δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται στο ερμηνευτικο-πολιτικό επίπεδο, αφού το εμπειρικό περιστατικό της σύλληψης και του ξυλοδαρμού ενός πολίτη καταγράφεται στις εικόνες του βίντεο με αδιάψευστο τρόπο. Το πρώτο δεδομένο στην ανάλυσή μας είναι το εξής: αυτή τη φορά η αστυνομική βία εκδηλώνεται στον αστικό δημόσιο χώρο (σε μια πλατεία συγκεκριμένα), όπου αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες των πολιτών, και όχι σε σημεία περιθωριακής αντι-εξουσιαστικής βίας. Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με την πορεία που διοργανώθηκε από τους πολίτες αυθορμήτως και η οποία είχε ως στόχο της να υποδείξει στους αρμόδιους φορείς ότι αυτή τη φορά αυτό στο οποίο τα αστυνομικά όργανα επιτίθενται είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Εάν αυτά τα δύο ερμηνευτικο-πολιτικά δεδομένα ισχύουν, τότε το επόμενο βήμα του συλλογισμού μου είναι το εξής: η κοινωνία μας όχι απλώς διολισθαίνει προς την αστυνομοκρατία, όπως συνηθίζουμε να λέμε στην πολιτικο-δημοσιογραφική γλώσσα, αλλά σ’ αυτή την κοινωνία εγκαθιδρύεται ένα πολιτικό καθεστώς στο οποίο η πολιτική ασκείται ως αστυνομία. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με το πολιτικό συμβάν της «Νέας Σμύρνης».

Ο κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει πολλά επιχειρησιακά περιστατικά αστυνομικής βίας, είναι μακρύς. Αναφέρω μόνο δυο-τρία ακόμη, τα οποία καταδεικνύουν ότι τα όρια ανάμεσα στη λειτουργία της αστυνομικής δύναμης ως δημόσιας εξουσίας και την κυβερνητική πολιτική ως πολιτική εξουσία είναι ρευστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νομοθετική πρωτοβουλία να οριστεί ειδικό αστυνομικό σώμα ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στα πανεπιστήμια. Αλλο παράδειγμα είναι η τεχνοκρατική διαχείριση της πανδημίας όπου και εδώ δεν έχει επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του αστυνομικού ελέγχου στην τήρηση των πειθαρχικών περιοριστικών μέτρων.

Επαναλαμβάνω, το περιστατικό της «Νέας Σμύρνης» είναι πολιτικό συμβάν το οποίο καταδεικνύει ότι η άσκηση της δημόσιας εξουσίας δεν είναι «υπόθεση της πολιτικής», αλλά είναι, εξ ορισμού, θέμα αστυνομίας. Στον βαθμό που έχει συντελεστεί μια τέτοιου τύπου αρνητική εξέλιξη στη δημοκρατική κοινωνία μας, τότε όλοι μας, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του ιδιαίτερα, θα πρέπει να ανησυχούμε.

Δεν πρόκειται για δημοκρατικό βηματισμό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ανέφερα η αστυνομία ως δημόσια εξουσία ασκείται εκτός των ορίων της δημοκρατικής αρχής. Γιατί όταν μιλάμε για τη δημοκρατική αρχή ως το θεμέλιο της σύγχρονης πολιτικής κοινωνίας εννοούμε ότι όλοι οι θεσμοί (δικαστικοί, αστυνομικοί, κοινωνικοί κ.λπ.) υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο (πολιτικό, κοινοβουλευτικό, κοινωνικό κ.λπ.) κατά τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό θεσμικό αποτέλεσμα να είναι η ταύτιση πολιτικής εξουσίας και κοινωνικής οργάνωσης.

Σε τρεις μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συμπληρώσει δύο χρόνια άσκησης πολιτικής εξουσίας. Υποθέτω ότι πρώτη αυτή δεν θα ήθελε να ταυτιστεί με τη νέα «θεσμική δυσανεξία» που εγκαθιδρύθηκε στην κοινωνία μας και η οποία δεν είναι άλλη από το να ασκείται η πολιτική εξουσία ως αστυνομία. Σύμφωνα με την κριτικο-ερμηνευτικο-πολιτική αυτή ανάλυσή μου δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως απολυταρχική, όπως τονίζει η αντιπολίτευση, αλλά κινδυνεύει η ίδια η κοινωνία μας να ακολουθήσει έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο χωρίς επιστροφή.

* καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατηγική της έντασης και ένταση του θεσμικού αυταρχισμού: ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν επικίνδυνα τα περιστατικά έντασης του αυταρχισμού, τόσο στο πεδίο άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όσο και στο πεδίο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
Στρατηγική της έντασης και ένταση του θεσμικού αυταρχισμού: ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με αφορμή και τη δολοφονία του Νίκου: Είναι δυνατόν να υπάρξει μια «καλή αστυνομία»;
Η αστυνομική βία, πολύ συχνά όλο και πιο δολοφονική, έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του αστυνομικού σώματος ως ενός εκ των ενόπλων σωμάτων του κράτους (το άλλο είναι ο Στρατός) στη λειτουργία τους για την,...
Με αφορμή και τη δολοφονία του Νίκου: Είναι δυνατόν να υπάρξει μια «καλή αστυνομία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
Μόνιμος κάτοικος και δημότης Μυτιλήνης, αλλά και κάτοικος Νέας Σμύρνης όταν ο καλός δρόμος με φέρνει στο κλεινόν άστυ. Ετσι είχα την ευκαιρία και την τύχη να βρεθώ στη συγκέντρωση της Τρίτης 9ης Μαρτίου 2021...
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πονάω»
Οσο οι καθεστωτικοί δολοφόνοι, βασανιστές εκ-βιαστές και παρενοχλητές παραμένουν στο απυρόβλητο (και επιβραβεύονται μάλιστα πολλές φορές ), φαινόμενα όπως της Ν. Σμύρνης δεν θα είναι σπάνια.
«Πονάω»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε προφανή αμηχανία
Προστιθεμένης της διαβεβαιώσεως ότι «οι καταγγελίες της εφημερίδας (σ.σ. οι οποίες είναι του καταγγέλλοντος) είναι ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την Ελληνική Αστυνομία». Οθεν «Απαιτείται (από την...
Σε προφανή αμηχανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να τι σημαίνει Μητσοτάκης
Το τέλος του lockdown και η ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής είναι μονόδρομος για την εκτόνωση της κατάστασης.
Να τι σημαίνει Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας