• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 20.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.4°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.8°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  4 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 20.3°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  94%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»

 • A-
 • A+

Η πανδημία συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα έτος. Ενα έτος περιορισμών, αιχμαλωσίας, κοινωνικής αποξένωσης και απομονωτισμού· ένα έτος φόβου για το αύριο· ένα έτος οικονομικής ανασφάλειας. Ολα αυτά ισοσταθμίστηκαν από ένα έτος προστασίας. Οι συμπολίτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με λογικές αποκλίσεις από αυτή τη φυλακή παρακολούθησης - και αναφέρω λογικές, καθώς ο άνθρωπος αποτελεί ον κοινωνικό και ως τέτοιο δρα και οφείλει να δρα. Συμπέρασμα που πηγάζει διαχρονικά και εκκίνησε από τον ίδιο τον Αριστοτέλη.

Πλέον, η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τους πολίτες της, διότι μέχρι τώρα απαιτούσε να την ακούνε μόνο αυτοί κουνώντας τους το δάχτυλο. Η υγεία ενός ανθρώπου αποτελείται από ένα διμερές σύστημα: το σωματικό και το ψυχικό. Το δεύτερο, μάλιστα, επιστημονικά μπορεί να επηρεάσει το πρώτο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ψυχοθεραπευτικών φαρμάκων και φαινόμενα κατάθλιψης είναι πλέον συνηθισμένα.

Η ενδοοικογενειακή βία ανθεί, ενώ ο άνθρωπος μαραίνεται χωρίς να μπορεί να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Ολα αυτά θα μπορούσαν να φαίνονται ανεκτά υπό συνθήκες πανδημίας, αν συνέβαιναν μέσα σε ένα μικρό και πάντως εύλογο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις ακαθόριστες «2 κρίσιμες εβδομάδες» που έχουν μετατραπεί σε «42 κρίσιμες εβδομάδες» και πλέον οι υγειονομικοί αναφέρουν τη συχνή εμφάνιση ψυχοσωματικών νοσημάτων σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί των ατομικών δικαιωμάτων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα τηρούν την αρχή της αναλογικότητας και η σύγκρουση των εννόμων αγαθών θα αποβαίνει πάντα υπέρ της προστασίας του κοινωνού, καθώς και θα σέβεται τον πυρήνα του θιγόμενου δικαιώματος.

Ποια δημόσια υγεία υπηρετείται, όταν μπορεί από τη μία να σωθούν χιλιάδες συμπολίτες από το να νοσήσουν σωματικά αλλά από την άλλη να υποπίπτουν συχνά σε καταθλιπτικά επεισόδια, κρίσεις πανικού και να φέρουν ψυχοσωματικές βλάβες, οι οποίες, αν δεν είναι μη αναστρέψιμες, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί βάθος χρόνου για να θεραπευτούν; Αλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ισπανία και η Ελβετία, έχουν μεν αυστηρά μέτρα, αλλά δεν φέρουν το μαστίγιο πάνω από τους πολίτες τους. Προφανώς, γιατί εκεί υπάρχει οργανωμένο σύστημα υγείας με ανάλογη υποδομή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει καν η μέθοδος αποστολής μηνυμάτων ή συμπληρώσεως εντύπου, καθώς το κράτος εμπιστεύεται τους πολίτες του. Τα εμπορικά καταστήματα αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, όπως αυτά στο Βέλγιο, σέβονται τις αποστάσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά τους, ενώ η εστίαση, όπως σε Ισπανία και Ελβετία, τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχει μικρή πληρότητα. Ομως η οικονομία κινείται, ο κόσμος κινείται.

Στην Ελλάδα ανέκαθεν το κράτος αποτελούσε τον Κέρβερο και έβλεπε τον πολίτη καχύποπτα. Ποτέ δεν έδειξε να τον εμπιστεύεται. Οπως και τώρα. Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης βγαίνουν και μας χτυπούν στην πλάτη ζητώντας μας υπομονή, η οποία εξαντλείται. Πάντοτε η καρέκλα στη χώρα μας θεωρούνταν ατού και προνόμιο, το οποίο το πιο πιθανό να σου εξασφάλιζε μία θέση στο Πρώτο Νεκροταφείο... Ομως, πού σταματά η επίδειξη και πού ξεκινά η ενσυναίσθηση;

Τα όρια των περιορισμών των ατομικών δικαιωμάτων οφείλουν να σέβονται τον πυρήνα του θιγόμενου εννόμου αγαθού και αντίστοιχου δικαιώματος. Η απαγόρευση από τις 6 μ.μ. σαν να υπάρχει στη χώρα δικτατορικό καθεστώς, η διασπορά του φόβου, η απειλή ότι «αν δεν κάτσεις φρόνιμα θα σου κόψω πρόστιμο» δεν απευθύνονται σε χαλιναγωγημένα ζώα του τσίρκου, αλλά σε ανθρώπους με νου και αντοχές. Οταν όμως αυτές οι αντοχές και η ιώβεια υπομονή εξαντληθούν, τότε θα ’ναι αρκετά αμφίβολο αν ένα πρόστιμο των 300, 500, 1.500 ή 1.000.000 ευρώ θα μπορέσει να κρατήσει τον κόσμο μαντρωμένο, αποκλεισμένο και ψυχολογικά εξουθενωμένο στα σπίτια του. Και ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας, τουλάχιστον στα χαρτιά, αυτό πρέπει να το γνωρίζει και να αρχίζει να ανησυχεί.

* δικηγόρος, δημ. σύμβουλος Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ λοκντάουν στη Μελβούρνη
Η Μελβούρνη έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ημερών σε γενικό λοκντάουν λόγω του κορονοϊού. Καθώς τα νέα κρούσματα ξεπερνούν την περίοδο αυτή τα 1.000 ημερησίως, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της...
Σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ λοκντάουν στη Μελβούρνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
Η χαλάρωση των μέτρων γενικά και η απρόσμενα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας, που είχε «γονατίσει» με τα διαδοχικά lockdown και τα...
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
Το τρίτο κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 30.1.21 και έφτασε στην κορύφωσή του την εβδομάδα 3.4.21 με θετικότητα 6,73. Στη συνέχεια, άρχισε η αποκλιμάκωσή του, η οποία συνεχίζεται.
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη εικόνα
Μολονότι τα σχέδια του μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών έχουν ήδη ξεκινήσει, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αρα, οι προβλέψεις των μελλοντικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Η μεγάλη εικόνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας