• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.2°C / 7.3°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 9.0°C
  0 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 5.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.1°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 7.6°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 3.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 2.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.1°C / 7.5°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τον εξανθηματικό τύφο στον κορονοϊό

 • A-
 • A+

Στις αξιολογήσεις δεν χρειάζονται μόνο γνώσεις, πληροφόρηση και κοινή λογική. Πολλές φορές χρήσιμες είναι και οι συγκρίσεις. Την επιλογή των συγκρίσεων έχουν ακολουθήσει οι υπεύθυνοι της διαχείρισης της πανδημίας στον τόπο μας και έτσι συνεχώς αντιπαραθέτουν τη «δύναμη» του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισής του με τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ομως πολύ συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν να συγκρίνουν το «σήμερα» με το «χθες». Για τον λόγο αυτό το τελευταίο δωδεκάμηνο σπουδαία έντυπα του εξωτερικού έχουν δημοσιεύσει κείμενα στα οποία ακαδημαϊκοί και επιστήμονες συγκρίνουν τη διαχείριση και τις επιπτώσεις της τωρινής πανδημίας με την επιδημία της γρίπης του 1918. Ενα σημαντικό κείμενο είναι του Walter Scheldel, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Stanford, στο οποίο ο συντάκτης αντιπαραβάλλει τις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία η πανδημία της γρίπης του 1918, προκειμένου να αξιολογήσει τις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα.

Αν κάποιος ήθελε να κάνει συγκρίσεις α λα ελληνικά, δεν έχει παρά να γυρίσει έναν αιώνα πίσω, το 1923. Τότε που η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις ζούσαν με τον τρόμο του τυφοειδούς πυρετού και της ευλογιάς. Αν αντιπαραβάλει κάποιος τις επιλογές τού χθες και του σήμερα, τότε μπορεί να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Το σήμερα το βιώνουμε. Για το χθες οι εφημερίδες της εποχής προφέρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Αθήνα, Ιανουάριος 1923. Μια πόλη 292.991 κατοίκων (απογραφή 1920) στην οποία βρήκαν καταφύγιο 130.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν σε σχολεία, εκκλησίες, δημόσια κτίρια, σε σκηνές, ακόμα και στην ύπαιθρο (συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων, Σπ. Πάτση, 4/12/1922). Μια πόλη χωρίς αποχετευτικό σύστημα, με πλημμελή υδροδότηση και με τεράστια προβλήματα ατομικής υγιεινής. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα εξανθηματικού τύφου και ευλογιάς μεταξύ των προσφύγων φιλοξενούνται σε μονόστηλα, σύντομα σημαίνει υγειονομικός συναγερμός.

Ο υπουργός Περίθαλψης, Δοξιάδης, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα πείθοντας τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των Αμερικανικών Οργανώσεων Περίθαλψης Προσφύγων να χρηματοδοτήσουν τη στελέχωση μικρών νοσοκομείων. Στις εφημερίδες δημοσιεύονται άρθρα για τη «συμβολή» των προσφύγων στην εξάπλωση των επιδημιών. Σε αυτά οι αρθρογράφοι απαιτούν την άμεση «αραίωσιν των προσφύγων». Η επαναστατική κυβέρνηση του Γονατά γνωρίζει ότι είναι αδύνατη η μεταφορά 70.000 ανθρώπων και αποφασίζει να πάρει μέτρα: κλείνει τα σχολεία, αναγκάζει τους θεατρικούς επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών να περιορίσουν τον αριθμό των θεατών, περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και προχωρά σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Επίσης, λόγω των επιδημιών, απαγορεύει «καθ' όλην την διάρκειαν των Απόκρεω την μεταμφίεσιν και την χρήσιν μάσκας».

Ο Δοξιάδης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στις 17/1/1923, παραδέχεται τους κινδύνους που προκαλούν «αι διάφοροι επιδημίαι και κυρίως ο εξανθηματικός τύφος και η ευλογιά» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν «...χάρις στα σύντονα μέτρα άτινα ελήφθησαν και εις την σύμπραξιν των ξένων οργανώσεων...».

Παρ' όλα αυτά, στα μαζικά μέσα μεταφοράς ο συνωστισμός είναι απίστευτος. Οι ιδιωτικές εταιρείες που είχαν την εκμετάλλευση του τραμ και του ηλεκτρικού, έχοντας κατά νου το κέρδος, αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια τα αραιώνουν.

Στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στο φύλλο της 18ης Ιανουαρίου ο συντάκτης παρομοιάζει τους επιβάτες με «ρώγες σε τσαμπιά σταφυλών». Παρότι επαναστατική η κυβέρνηση αφήνει τους επιχειρηματίες των μεταφορών ανενόχλητους...

Αθήνα 2021. Μια πόλη εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνιά εξαιτίας της πανδημίας. Η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, καταστήματα, κινηματογράφους, θέατρα και απαγόρευσε τις μετακινήσεις για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. «Αυτός» επιμένει. Το σύστημα υγείας αποδεικνύεται ανεπαρκές, καθώς η κυβέρνηση δεν επένδυσε ούτε σε ανθρώπους ούτε σε μηχανήματα. Σε ΜΜΕ εμφανίζονται αγωνιούντες για τις «υγειονομικές βόμβες» που κουβαλούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες ψέγοντάς τους ταυτόχρονα. Δεν διστάζουν να κόβουν πρόστιμα και να κάνουν επίκληση του «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Εχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ιδιωτικό τομέα και στην Ε.Ε. με τα εμβόλια που εφοδιάζει τη χώρα. Εύχονται «να μη γίνει της Πορτογαλίας», όπου οι απεχθείς σοσιαλιστές προσέφυγαν στη γερμανική «αλληλεγγύη».

Στα μαζικά μέσα μεταφοράς οι άνθρωποι μεταφέρονται σαν τις σαρδέλες. Στον έναν χρόνο της παρουσίας του κορονοϊού το μόνο που έκαναν ήταν να αναθέσουν κάποιες γραμμές αστικών συγκοινωνιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία όμως στα δικά της λεωφορεία «παστώνει» τους επιβάτες.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε καιρό πανούκλας
Ερχεται επιτέλους η στιγμή που αισθάνομαι ότι μια πρωινή βόλτα στο κέντρο της πόλης μου θα ήταν χρήσιμη και αναζωογονητική για το υπόλοιπο της ημέρας.
Σε καιρό πανούκλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τα σχολεία της αγέλης» άνοιξαν για να μην «κλείσει» η υπουργική καριέρα της κυρίας Κεραμέως
Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός της κυβερνητικής προπαγάνδας και από την άποψη της γενικότερης αποτελεσματικότητας του testing.
«Τα σχολεία της αγέλης» άνοιξαν για να μην «κλείσει» η υπουργική καριέρα της κυρίας Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
Ας το θέσουμε ωμά, όσο και αν μας ενοχλεί: Η σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία εξαρτάται από την ερευνητική πολιτική των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας
Ο πονεμένος από την πανδημία ελληνικός λαός έχει δικαίωμα σε υγεία και πρόνοια, ένα δικαίωμα που κατάφωρα του στερείται από τη διαρκή υποβάθμιση και την ανυπαρξία ανάπτυξης των υποδομών του ΕΣΥ.
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας