• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.0°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  4 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.2°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θάνατος των δικηγορικών συλλόγων

 • A-
 • A+

Η τελευταία φορά που θυμάμαι τους δικηγορικούς συλλόγους να διεκδικούν δυναμικά ήταν η εναντίωση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία! Με μπροστάρηδες τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία κατάφεραν να εξισώσουν το ασφαλιστικό κόστος των μεγαλοδικηγόρων με αυτό των μικρομεσαίων συναδέλφων.

Ετσι, σήμερα, αυτοί που βγάζουν 50.000 ευρώ τον χρόνο πληρώνουν ακριβώς τις ίδιες εισφορές με αυτούς που βγάζουν 5.000 ευρώ τον χρόνο! Επειτα από αυτή την «επιτυχία», οι δικηγορικοί σύλλογοι ουσιαστικά σταμάτησαν να ακούγονται. Και τι δεν μεσολάβησε όμως από τότε!

• Η κατάργηση του αναγνωριστικού ενσήμου που ουσιαστικά θανατώνει όλες τις αξιώσεις του κοσμάκη κατά των μεγάλων εταιρειών και του ελληνικού δημοσίου. Είναι απαγορευτικό σήμερα, λόγω κόστους ενσήμου, να στραφείς κατά των ισχυρών για μεγάλα ποσά. Προστατεύονται θεσμικά από μεταμεσονύκτια τροπολογία.

• Το κλείσιμο των δικαστηρίων την εποχή του covid χωρίς ουσιαστικά καμία υποστήριξη στους δικηγόρους, ούτε καν αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών.

• Σειρά παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων από κυβερνητικές πρακτικές μέσα στην πανδημία.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της οποίας οι πολίτες στέλνουν sms για να βγουν από το σπίτι τους! Τα δεδομένα καταλήγουν στην Pallantir, μια εταιρεία που έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες κατά της τρομοκρατίας. Το θέμα έφτασε στη Βουλή. Oι σύλλογοι δεν το αντιλήφθηκαν;

• Η θεσμική κατάργηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι με μια διογκούμενη αστυνομοκρατία για την οποία πολλά σωματεία και σύλλογοι έχουν αντιδράσει, αλλά όχι οι περισσότεροι δικηγορικοί σύλλογοι.

• Η επαναφορά αντισυνταγματικών ασφαλιστικών εισφορών που αυξάνουν το ασφαλιστικό κόστος για όλους τους μικρομεσαίους δικηγόρους, περίπου δηλαδή για το 70% των συναδέλφων, και για τους οποίους δεν ψέλλισε κανείς τίποτα.

Ετριβα τα μάτια μου μάλιστα όταν διάβασα την ανακοίνωση του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας που χαιρέτιζε την «αντισυνταγματική», όπως έγραφε, κατάργηση της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκάθαρα έκρινε ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα ήταν και είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική. Η απόφαση έκρινε βέβαια, και ορθώς, ότι πρέπει να ελεγχθεί το ανώτατο κόστος των εισφορών – και το οποίο είχε ήδη μειωθεί πολλάκις από τον χρόνο της προσφυγής μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Παρ’ όλα αυτά, χαιρετίσαμε και με δημόσια ανακοίνωση ως νομικοί (!) ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, πλαστογραφώντας μάλιστα την ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας! Πώς να κρίνει κανείς άραγε ένα συνδικαλιστικό όργανο νομικών που πλαστογραφεί αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας;

Σήμερα, λοιπόν, δεν βλέπουμε αγωνιστική διάθεση από τους δικηγόρους. Παρακολουθούμε όμως κάθε Παρασκευή, εδώ και περίπου έναν χρόνο, άφωνοι και άλαλοι, τον υπουργό Δικαιοσύνης –μικροβιολόγο στο επάγγελμα που ομολογεί ότι δεν έχει στοιχειώδη γνώση περί των νομικών επαγγελμάτων– να νομοθετεί το κλείσιμο των δικαστηρίων για ακόμη μία εβδομάδα. Το μαρτύριο του Σισύφου. Και, καλά, ας πούμε ότι αυτό επιβάλλεται για λόγους υγείας.

Το γεγονός όμως ότι κουτοπόνηρα αφήνει μια-δυο από τις 200 δικαστικές διαδικασίες ανοιχτές, ώστε τυπικά να φαίνεται ότι δεν είναι σε αναστολή το επάγγελμα και δεν έχει υποχρέωση το κράτος να το στηρίξει, έχει άραγε διαφύγει της προσοχής όλων των συμβουλίων, όλων των δικηγορικών συλλόγων, σε όλη τη χώρα; Οι σύλλογοι δεν έχουν να πουν τίποτα γι’ αυτό; Ποιους ακριβώς στηρίζουν; Ποιος είναι ο ρόλος τους;

Φαίνεται, δυστυχώς, ότι τα διοικητικά συμβούλια εξυπηρετούν και πολιτικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος. Ελπίζω να μην είναι οριστικό. Θα είναι θλιβερό.

Γιατί μαζί με την ουσιαστική αφωνία των δικηγορικών συλλόγων, χάνεται και το επάγγελμα. Το οποίο οι σύλλογοι έχουν υποχρέωση να προστατέψουν.

Και γιατί πρέπει να υπάρχει και κράτος δικαίου. Αυτό δεν γίνεται με δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση. Θέλει ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και υπάρχει σειρά ζητημάτων για τα οποία οι σύλλογοι πρέπει να μιλήσουν και να φροντίσουν να ακουστούν!

Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι: Θέλουν; Γιατί, αν θέλουν, μπορούν.

* Δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστολή Ιωάννη Καρδαρά προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς
● Οπως ήδη θα γνωρίζετε υπέβαλε την παραίτησή της η ανακρίτρια Πειραιά κ. Καλλιόπη Μάντακα, η οποία είχε αναλάβει εδώ και έναν χρόνο τη διερεύνηση της υπόθεσης του ναρκόπλοιου «Noor 1» στην οποία φέρονται ως...
Επιστολή Ιωάννη Καρδαρά προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρυσή Αυγή: χτυπώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς
Η πρόσφατη εγκληματική επίθεση χρυσαυγιτών κατά της συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Ε. Κουνιάκη, και ακόμα μιας γυναίκας, έξω από το Εφετείο Αθηνών, την 1η Νοεμβρίου, αξιολογείται για τη σημασία της ως ένα από...
Χρυσή Αυγή: χτυπώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διασφάλιση των απαιτήσεων
H απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναγνώρισε «οφειλή εις ολόκληρον» ως προς την ευθύνη καταβολής των εργατικών αξιώσεων που επιδικάσθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να τις ικανοποιήσουν, εκτός...
Διασφάλιση των απαιτήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων
Η τοποθέτηση των ενόρκων όχι δίπλα στους δικαστές επάνω στην έδρα, αλλά κάτω στα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ή μόνο στα έδρανα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν δεν παρίσταται...
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά...
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας