• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 20.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 21.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σεξουαλικές κακοποιήσεις, ανισότητα φύλων και το ξύπνημα της κοινωνίας των θυμάτων

 • A-
 • A+

Ο φόβος συνεπάγεται de facto στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καθηλώνει ζωές ανθρώπων, ασφαλώς περισσότερο όποτε λανσάρεται ως εργαλείο διακυβέρνησης. «Ο φόβος φυλάει τα έρμα» που οι εξουσιαστές τα θέλουν μαντρωμένα, σε εθελόδουλη υποταγή. Οι μεθοδεύσεις εκφοβισμού και στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων ποικίλλουν. Επιβάλλονται με απαγόρευση ελευθεριών: εξόδου, προσωπικών επιλογών, αποστέρησης έκφρασης ιδίως στη δημόσια σφαίρα. «Αυτή είναι η κοινωνία μας», θα πουν της Γης «οι βολεμένοι».

Γιατί άραγε κυβερνώντες δημοκρατιών παραμελούν τόσο ζωτικά ζητήματα ποιότητας ζωής; Μετά την Πολωνία, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Ε.Ε., ως χώρα όπου δεν διδάσκεται η «σεξουαλική αγωγή» στα σχολεία. Ετσι, κορίτσια και αγόρια δεν μαθαίνουν ποτέ πώς να αναγνωρίζουν έγκαιρα αν και πότε ξένα, οικεία ή «έμπιστα» άτομα σκοπεύουν να εγκληματήσουν σε βάρος τους. Να αναγνωρίζουν έγκαιρα πότε η προσφερόμενη «θαλπωρή» είναι παράταιρη, ύπουλη και απατηλή. Προτεινόμενο υποκατάστατο εφόδιο αυτοπροστασίας; Πάλι ο φόβος! Η γνωστική ένδεια εκπορεύεται από τον συντηρητισμό και την ολιγωρία της Πολιτείας και αναπαράγεται διαχρονικά. Στηρίζεται στην κοινωνική αναλγησία και σε διαβρωτικές πολιτικές κυβερνώντων που θαρρούν πως ζούμε στον δέκατο ένατο αιώνα.

Οι κατεξοχήν θεσμοί μάθησης, εξημέρωσης των ηθών, διάνοιξης οριζόντων, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί, υπολείπονται εξόφθαλμα των προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας. Χειρότερα ακόμη, ορισμένοι κυβερνώντες μάς πισωγυρίζουν, περαιτέρω, καταργώντας κεκτημένα ακόμη και του ισχνού κοινωνικού κράτους. Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας κατάργησε πρόσφατα το μάθημα της κοινωνιολογίας. Του κυριότερου διαθέσιμου γνωστικού εργαλείου για την κατανόηση των φυλετικών και των κοινωνικών μας ρόλων, για την αγωγή και την επεξεργασία αρμονικών σχέσεων και ωρίμανσης έτσι, ισότιμα, αγοριών και κοριτσιών. Το μέτρο ψήφισαν και πανεπιστημιακοί κυβερνητικοί βουλευτές.

Πώς θα υπεράσπιζαν, άραγε, την κατάργηση αυτή σε διάλογο με μαθητές; Γιατί παράγεται, εδώ και τώρα, κοινωνική οπισθοδρόμηση, ενώ παρατηρούμε αρνητικότατες εκφυλιστικές τάσεις; Η άγνοια των διαφυλετικών διαφορών και των κοινωνικών ρόλων εμποδίζει τους νέους να συνάπτουν αξιοπρεπείς, ισότιμες και αρμονικές σχέσεις. Τους αφοπλίζει γνωστικά, εμποδίζοντας την αυτογνωσία, την κρισιμότερη ώρα ανάγκης. Οταν οι νέοι είναι πρωτάρηδες, σε φάση έντονων αλληλεπιδράσεων, συνταρακτικών βιωμάτων κοινωνικοποίησης και χαράς του έρωτα. Τέτοια γνωστικά κενά προοιωνίζονται αν δεν υποθάλπουν μελλοντικές βαναυσότητες από όσους νεαρούς δεν μαθαίνουν να σέβονται τη γενετήσια ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Τέτοια άγνοια μεταφράζεται, συνεπώς, σε δυνάμει θυματοποίηση νεαρών κοριτσιών, τα οποία όντας επίσης κοινωνιολογικά ανεκπαίδευτα, εμπιστεύονται βουλιμικούς αρσενικούς, λόγω άγνοιας κινδύνου. Τα κρούσματα ωμής βίας κατά γυναικών αυξάνονται τραγικά. Αποκορύφωμά τους οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες.

Βάσιμα, πολλές Ελληνίδες φοβούνται ακόμη και για την ύπαρξή τους. Για μια τέτοια έκβαση είναι ανυπαίτιες όσες «ηγεσίες» «συντηρούν» πλαίσια φόβου, ακόμη και υπαρξιακού; Δημοφιλή κανάλια απαξιώνουν συστηματικά την προσωπικότητα των γυναικών προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά τους. Ωστόσο, καμιά αρμόδια αρχή δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά. Παρακμιακές εκπομπές καλλιεργούν εκφασισμό με μισογυνικές δηλώσεις του στιλ: «πάω και βιάζω» «όποτε θέλω να ξεδώσω». Παρενέβη κάποιος θεσμός εναντίον του «Big Brother» στον ΣΚΑΪ; Οχι. Και όμως, αυτή είναι η κορυφή του απειλητικού, αλλά σαφώς καλλιεργούμενου μισανθρωπισμού στη χώρα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις μαρτυρούν πως «τα πράγματα έτσι ήρθανε, μα έτσι δεν θα πάνε». Αλλάζουν λόγω εσωτερικής δυναμικής. Διότι έρχεται κάποια κρίσιμη στιγμή-ορόσημο που οι άνθρωποι αποστρέφονται τους τυράννους, τις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας. Διότι συνειδητοποιούν πως είναι αδύνατον να συνεχίσουν να ζουν φόβου υποτελείς. Αποφασίζουν τότε ατομικά ή συλλογικά να προχωρήσουν στην εξέγερση-επανάστασή τους, όσο απονενοημένη κι αν φαντάζει. Γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας των υπόδουλων Ελλήνων. Η μαγνητική γοητεία του ανθρωπιστικού κηρύγματος του Ρήγα: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή» επενεργεί ακόμη. Στο ζήτημα των σχέσεων εξουσίας των φύλων, των «σεξουαλικά ισχυρών και ανίσχυρων» διανύουμε ένα τέτοιο μεταίχμιο.

Οπου γυναίκες, αλλά και άλλα θύματα σεξουαλικής βίας, δεν αντέχουν άλλο τον αφόρητο φόβο. Αφού τα θύματα απελπίστηκαν να περιμένουν κάποια τελεσφόρα θεσμική κοινωνική παρέμβαση-συμπαράσταση από παράγοντες της Πολιτείας, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας, των ΜΜΕ, των «Ανεξάρτητων Αρχών», των αποστεωμένων «Επιτροπών Ισότητας», συνειδητοποιούν, τελικά, πως πρέπει να πάρουν την τύχη και το μέλλον τους στα χέρια τους. Φανατικοί πολέμιοι της ισότητας των ανθρώπων, θα σπεύσουν να υποστηρίξουν πως η Σοφία Μπεκατώρου πέταξε μια φωτοβολίδα, που ναι μεν φώτισε στιγμιαία κάποια εγκλήματα, αλλά ο ντόρος των αποκαλύψεων θα καθιζάνει, θα «εξατμιστεί», θα ξεχαστεί.

Κάποια θύματα που αμφιβάλλουν για την προσωπική τους αξία, όπως και για την ίση αξία κάθε ανθρώπου, θα μονολογήσουν πικρά πως τίποτε δεν αλλάζει ποτέ. Θα συνεχίσουν να φοβούνται, ή ίσως και να προσαρμόζονται σε συμπεριφορές υποταγής ή και «πελατειακών ανταλλαγών σε είδος» με ισχυρούς αρσενικούς. Μετά τις καταγγελίες της γενναίας Σοφίας Μπεκατώρου, το κοινωνικό τσουνάμι που πυροδότησε είναι ακαταμάχητο. Το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»! Επιπλέον, επειδή επέρχεται συνάμα και ριζική ανατροπή των επικοινωνιακών σχέσεων εξουσίας, η συσσωμάτωση των θυμάτων και η αυτο-οργάνωση της νέας Κοινωνίας των Πολιτών, ψηφιακά, είναι εφικτή και δυναμικά αναδυόμενη.

 * καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας, αναπλ. διευθύντρια: ΜΠΣ «Επικοινωνία», Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δεν ήθελα να γεράσω ξέροντας ότι δεν τόλμησα»
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων του στάθηκε δυναμικά στο πλευρό τους. Σήμερα καλεί όλους τους συναδέλφους του να πάρουν θέση για τη βία και...
«Δεν ήθελα να γεράσω ξέροντας ότι δεν τόλμησα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
Η Τέχνη, ναι μεν καταγράφει με τη δική της ιδιαίτερη ματιά όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στο να περιοριστούν τα φθαρτικά γιατί να μην το κάνει;
Είναι μία καλή ευκαιρία να διευκολυνθεί το μέλλον των ανθρώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν οι θύτες λουφάζουν
Άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ενδιαφέρονται για τον δικό τους φόβο και ποτέ για τον φόβο που προκαλούν στους άλλους.
Όταν οι θύτες λουφάζουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Σοφία ήταν και για μένα κινητήριος δύναμη
Η εξομολόγησή μας δεν είναι θέαμα για κατανάλωση. Είναι καημός. Δεν είναι τίτλος για κίτρινες φυλλάδες. Είναι τραύμα που ζητάει επούλωση. Είναι κοινωνικό καρκίνωμα που χρήζει ίασης
Η Σοφία ήταν και για μένα κινητήριος δύναμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καιροί δεν παραχωρούν θέση στους έκπληκτους
Οι σχολιασμοί δεν είναι «καθήκον» ή «υποχρέωση» που πρέπει με κάθε τρόπο να λάβουν χώρα, ούτε κάνουν αυτοδικαίως τον κάθε σχολιαστή μάγκα. Είναι κυρίως ένας καθρέφτης της ωριμότητάς μας.
Οι καιροί δεν παραχωρούν θέση στους έκπληκτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας