Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 12.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 12.8°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.7°C / 12.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 15.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  37%
Η Ελλάδα διεκδικεί, κερδίζει και ισχυροποιείται στην Ευρώπη

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα διεκδικεί, κερδίζει και ισχυροποιείται στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Άρθρο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εναν χρόνο μετά το κρούσμα «μηδέν» στην Ελλάδα, η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της στην κοινωνία και την οικονομία, όπως συμβαίνει διεθνώς. Μολονότι ο δρόμος της εξόδου από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση έχει, πλέον, ανοίξει, χάρη στα εμβόλια, είναι σαφές ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτηθεί χρόνος.

Γι’ αυτό άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, σε συνδυασμό με την αποφυγή της πρόωρης απόσυρσης των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος από το 2023 και μετά.

Δίχως αμφιβολία, η πανδημική κρίση προκάλεσε τεκτονικές αναταράξεις σε όλα τα πεδία. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε ένα μεγάλο τεστ, αναδεικνύοντας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα, αλληλεγγύη και συντονισμένη δράση. Ανάγκη την οποία η Ευρώπη κατάφερε να καλύψει με αμεσότητα, χάρη σε μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν και τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη άνοιξη. Αποφάσεις στις οποίες η Ελλάδα συνέβαλε σημαντικά και δημιουργικά –όπως αναγνώρισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup– ενισχύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της και αποκομίζοντας τουλάχιστον τα ίδια, ή και μεγαλύτερα, οφέλη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, στον ταραχώδη έναν χρόνο της υγειονομικής κρίσης διεκδικήσαμε και πετύχαμε ως χώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εξής:

1ον. Δημοσιονομική ευελιξία. Η Ελλάδα, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πέτυχε να έχει τους ίδιους βαθμούς ελευθερίας με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Επωφελήθηκε, όπως όλες οι χώρες της Ενωσης, από τη γενική ρήτρα διαφυγής, που ενεργοποίησε τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ταχεία, αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού. Ρήτρα που μας επέτρεψε να λάβουμε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρεκκλίνοντας από τους δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Μέτρα που φτάνουν ήδη τα 27 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και υπερβαίνοντας κατά πολύ οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

2ον. Συμμετοχή σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης που δημιούργησαν η ΕΚΤ, το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα συμμετέχει στην κατανομή των κονδυλίων του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Η χώρα μας έχει ήδη λάβει 2,7 δισ. ευρώ από το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ έχει υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση πρόσθετων –αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο– πόρων του προγράμματος.

Παράλληλα, η Ελλάδα επωφελείται από τα «όπλα» νομισματικής στήριξης που έχει ρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη κατά του κορονοϊού, με κυριότερο το ειδικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (ΡΕΡΡ), το οποίο έχει μεγάλη συμβολή στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, διευκολύνοντας, μαζί με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, την πρόσβασή της σε φτηνό δανεισμό.

3ον. Υψηλούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς εξασφάλισε από τα υψηλότερα κονδύλια σε σχέση με το ΑΕΠ της. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, από το σημαντικό αυτό εργαλείο, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία στην Ευρώπη.

4ον. Θετικές αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις πόρων. Στον έναν χρόνο της υγειονομικής κρίσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, η χώρα μας ολοκλήρωσε επιτυχώς 4 αξιολογήσεις από τους θεσμούς. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών συνοδεύτηκαν και από εκταμιεύσεις πόρων, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ενώ, σε όλες τις εκθέσεις της Κομισιόν αναγνωρίζεται η άμεση και ορθή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συνεχίζουμε δυναμικά, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και σύνεση, να χαράσσουμε πολιτικές και να διατυπώνουμε συνεκτικές προτάσεις για την επίτευξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ευημερίας και ισότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε τις κάτωθι προτεραιότητες:

●Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

●Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την πλήρη εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας.

●Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ημασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

●Τη διασφάλιση ότι οι ενδεχόμενες επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα επιτυγχάνουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις και, τέλος, θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα διεκδίκησε σθεναρά, και έλαβε στα ευρωπαϊκά fora, ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εργαλεία και κονδύλια. Επιπλέον, συνεισφέρει εποικοδομητικά στον ευρωπαϊκό διάλογο για τα μέσα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, ισχυροποιώντας τη φωνή της και αποδεικνύοντας ότι, παρά τη δίνη της κρίσης, προτείνει, οραματίζεται και υλοποιεί.

Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πόρους και δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, για όσο χρειαστεί.

Δίχως να καταλήξουμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά με σωφροσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στο ξέφωτο της ανάκαμψης και της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

* υπουργός Οικονομικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
Αν δεν χαλαρώσουν τα κριτήρια οι Ευρωπαίοι, πάνω από τα μισά κονδύλια θα χαθούν ή θα μοιράζονται από το παράθυρο, όπως έγινε με το τρέχον δημοσιονομικό ΕΣΠΑ.
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ
Αμφιβάλλει κανείς ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα, ανάπτυξη, κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή;
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αντ. Λιάκος και το σχέδιο Πισσαρίδη
Ο Αντώνης Λιάκος στην κριτική του για την «έκθεση Πισσαρίδη» χρησιμοποιεί μεθόδους οι οποίες είναι και εμπειρικο-ιστορικές, αλλά και αναστοχαστικο-ερμηνευτικές.
Ο Αντ. Λιάκος και το σχέδιο Πισσαρίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
Εξαρχής θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θεωρητικο-πολιτικός διάλογος που διεξάγεται στη χώρα μας για το πώς θα διαχειριστούμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημιουργικός και δεν εγκλωβίζεται σε στείρες...
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο νέος Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ είναι ασφαλώς ένα σημαντικό θετικό βήμα και γι’ αυτό το στηρίζουμε με την ψήφο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιέζοντας έτσι ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί χωρίς άλλη...
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο νέος Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας